Lääkärihelikopterin tulo Kaakkois-Suomeen varmistui — Paras saavutettavuus koko alueelle saataisiin Utista, sanoo Carean vs. johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa

Työryhmä alkaa selvittää lähiaikoina kopterin sijoituspaikkaa. Lentojen on määrä alkaa vuoden 2022 alussa.

Lukas Pearsall

Suomessa toimii kuusi lääkärihelikopteria, jotka ovat sijoittuneet yliopistollisten keskussairaaloiden yhteyteen. Lisäksi Lapin alueella toimii yksi lääkintä- ja yksi pelastushelikopteri. Lääkärihelikopterin tulo kaakkoon lisää väestön tasa-arvoa kiireellisissä ensihoitotilanteissa.
Suomessa toimii kuusi lääkärihelikopteria, jotka ovat sijoittuneet yliopistollisten keskussairaaloiden yhteyteen. Lisäksi Lapin alueella toimii yksi lääkintä- ja yksi pelastushelikopteri. Lääkärihelikopterin tulo kaakkoon lisää väestön tasa-arvoa kiireellisissä ensihoitotilanteissa.

Lääkärihelikopterin tulo Kaakkois-Suomeen on varmistunut. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti keskiviikkona kahden uuden tukikohdan perustamisesta.

Kaakkois-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa ovat tähän asti olleet valkeita alueita lääkärihelikopteritoiminnan kartalla. Näillä alueilla vallitsee eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan perustuslain vastainen tilanne, koska ensihoitolääkäri ei ehdi potilaan luokse vaaditussa ajassa eli alle puolessa tunnissa.

Uusien tukikohtien sijaintia ei ole vielä päätetty. Lähiaikoina asetetaan työryhmä arvioimaan eri vaihtoehtoja.

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta voi käytännössä olla joko Lappeenrannan lentokentällä tai Kouvolan Utissa. Etelä-Pohjanmaalla sijoituspaikka on todennäköisesti Seinäjoella.

Kattavin toimintasäde Utista

Paras tavoitettavuus koko Kaakkois-Suomea ajatellen saataisiin, jos lääkärihelikopteri sijoitettaisiin Uttiin, sanoo Carean vs. johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

— Pelastustoiminnassa olevien helikoptereiden lentosäde on rajallinen ja toiminta-aika, jossa tehtävään päästään on maksimissaan 30 minuuttia, mielellään enintään 20 minuuttia. Jos piirretään harpilla ympyröitä, niin silloin ehdottomasti paras tavoitettavuus koko lääkärihelikopterin toiminta-alueelle eli Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan ja osin Etelä-Savoon saadaan Utista.

Lappeenrannasta katsottuna Kotka olisi lääkärihelikopterin toimintasäteen aivan rajoilla, ellei jopa ulkopuolella, Mäntymaa sanoo.

— Lappeenrantaan sijoitetun kopterin toimintasäde ulottuisi suureksi osaksi Venäjän puolelle, ja se ei silloin hyödytä Suomen kansalaisia.

Synergiaetuja Puolustusvoimien kanssa

Myös kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) liputtaa Utin puolesta sen keskeisen sijainnin vuoksi.

— Utti on paras vaihtoehto maantieteellisesti mutta myös siksi, että siellä on Suomen paras helikopterien infra. Lääkärihelikopterin sijoittaminen sinne voisi tuoda synergiaetuja Puolustusvoimien kanssa.

Pakkanen muistuttaa, että kun lääkärihelikopteri nousee potilas kyydissä ilmaan, se suunnistaa lähes poikkeuksetta Helsinkiin.

"Palvelutasossa ei olennaisia eroja Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan välillä"

Mäntymaan mukaan Etelä-Suomessa potilaita kuljetetaan aika harvoin helikopterilla.

— Erikoissairaanhoidon ja päivystyksen työnjaossa ei Etelä-Karjalan keskussairaalan tai Kymenlaakson keskussairaalan välillä ole palvelutasoltaan olennaisia eroja, vaikka vain toinen sairaaloista on nimetty 12 laajan päivystyksen sairaalan joukkoon. Volyymiltään Kymenlaakson keskussairaala on Kaakkois-Suomen suurin sairaala, Mäntymaa sanoo.

Uudet tukikohdat käyttöön vuonna 2022

Uudet tukikohdat aiotaan ottaa käyttöön vuoden 2022 alusta lukien. Samassa yhteydessä lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisvastuu keskitetään Pirkanmaan maakunnalle, ja nykyinen Finnhems-yhtiö siirtyy Pirkanmaan maakunnalle ja valtion omistamalle Governialle.

Juttua täydennetty kello 21.30: Lisätty Marja-Liisa Mäntymaan ja Markku Pakkasen kommentit. Juttua tarkennettu kello 22.37.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut