Akuuttitieteen lääkäreitä lähtee Poksista — Kouvolan terveysjohtaja vakuuttaa, että ympärivuorokautinen lääkäripäivystys säilyy

Katja Juurikko

Erikoissairaanhoidon yhteispäivystys siirtyy vuodenvaihteessa Kotkaan, ja Kouvolassa aloittaa uusi akuuttilääketieteen päivystys.

Kaksi akuuttitieteen lääkäriä siirtyy vuoden loppuun mennessä Pohjois-Kymen sairaalasta toisen työnantajan palvelukseen.

He eivät siis tule työskentelemään uudessa akuuttilääketieteen keskuksessa. Sen on tarkoitus aloittaa Kouvolassa, kun erikoissairaanhoidon yhteispäivystys vuodenvaihteessa siirtyy Kotkaan.

Kouvolan kaupungin terveysjohtajan Kari Kristerin mukaan lääkärien lähtö on ollut työnantajan tiedossa jo pitkään, eikä se liity vuodenvaihteessa tehtävään erikoissairaanhoidon siirtoon.

Kristeri vakuuttaa, että ympärivuorokautinen lääkäripäivystys jatkuu Poksissa vuodenvaihteen jälkeen ja että ensihoito järjestetään lain vaatimalla tavalla.

— Osa vakavammin sairaista potilaista, esimerkiksi sydänveritulppapotilaat, kuljetetaan jo tällä hetkellä hoidettavaksi muihin sairaaloihin, hän toteaa tiedotteessa.

Kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden tilanne huolestuttaa sairaalan työntekijöitä.

— Muutos on nopea, ja teemme parhaamme, jotta saamme siitä ajantasaisesti kerrotuksi. Vuodenvaihteen muutokset eivät kuitenkaan vaaranna potilasturvallisuutta, Kristeri sanoo.

Kouvolan hyvinvointipalvelujen johtaja Arja Kumpu uskoo, että tarvittavat lääkärit ja hoitajat saadaan rekrytoitua. Hänen mukaansa lähtökohtana on, että Kouvolassa tarjotaan akuuttilääketieteen päivystystä ympärivuorokautisesti.

— Kun erikoissairaanhoidon järjestäminen keskitetään Carealle, Kymenlaaksoon muodostuu nykyistä huomattavasti vahvempi erikoissairaanhoidon toimijakokonaisuus. Isompi toimija takaa toiminnalle vakaan pohjan ja on lääkäreitä sekä hoitajia maakuntaan rekrytoitaessa selkeä kilpailuvaltti.

— Muutos mahdollistaa resurssien järkevän käytön: Kouvolaan siirtyy vuonna 2018 muun muassa uutta erikoissairaanhoidon päiväaikaista poliklinikkatoimintaa, ja POKSia kehitetään kuntouttavaksi sairaalaksi.

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka