Kouvolan ennakoidaan tekevän 22 miljoonaa euroa tappiollisen tuloksen — Satunnaiset tuotot, kuten palaneen yhteiskoulun vakuutuskorvaukset, ovat aiemmin paikanneet Kouvolan kirjanpitoa

Kunnallisveron korotus yhdellä prosenttiyksiköllä lisäisi Kouvolan tuloja noin 13 miljoonalla eurolla.

Noora Partanen

Kouvolan yhteiskoulu paloi 11. helmikuuta 2014. Maksetut vakuutuskorvaukset paransivat kirjanpidollisesti Kouvolan taloutta.
Kouvolan yhteiskoulu paloi 11. helmikuuta 2014. Maksetut vakuutuskorvaukset paransivat kirjanpidollisesti Kouvolan taloutta.

Kouvolan kaupungin taloustilanne ei ole kesän aikana mihinkään parantunut. Näin totesi Kouvolan talousjohtaja Hellevi Kunnas kaupunginvaltuuston jäsenille syyskauden ensimmäisen kokouksen jälkeen.

Tämänhetkinen ennuste kuluvan tilikauden tappiosta on 22 miljoonaa euroa. Kunnas kutsuu alijäämäarviota noin-luvuksi, joka muuttuu varmasti.

Neljä vuotta aikaa välttää kriisikunnaksi joutuminen

Kaupunki valmistelee nyt ensi vuoden budjettia sen mukaan, että kaupungin taseessa on tämän vuoden lopussa 12 miljoonan euroa kertynyttä alijäämä. Taseeseen kertynyt alijäämä on yksi kriisikunnan mittari, ja alijäämä pitää saada katettua neljässä vuodessa.

— Valtiovarainministeriö ei ihan heti kolkuta ovella. Meillä on aikaa toimia, ja toimenpiteitä aivan selvästi tarvitaan.

Jos kunnallinen tuloveroprosentti on 20,75, kaupungin kassaan tulee keskimäärin 15 prosenttia. — Hellevi Kunnas

Budjettivalmistelussa on huomioitu palveluverkkoesitysten säästöt ja henkilöstösäästöt, mutta ei veronkorotuksia eikä lomautuksia. Kunnaksen mukaan valmistelijat olettavat toistaiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvavan kaksi prosenttia. Kymsote tarkentaa omia ennusteitaan lähiaikoina.

Lähes 80 miljoonaa euroa satunnaisia tuottoja

Uuden Kouvolan aikana vuosina 2009—2016 kaupunki on saanut yhteensä 79 miljoonaa euroa satunnaisia tuottoja, joita ilman taseeseen olisi kertynyt vastaavan suuruinen alijäämä. Kirjanpitoa parantaneita satunnaisia tuottoja on tullut esimerkiksi energiayhtiökaupoista, palaneen yhteiskoulun vakuutuskorvauksista ja pääomarahaston lakkauttamisesta.

— Ilman satunnaisia tuottoja kertynyt alijäämää olisi vuoden 2019 lopussa noin 100 miljoonaa euroa. Tämä kertoo meidän tulojemme ja menojemme epätasapainosta.

Todellinen veroaste on kunnallisveroastetta pienempi

Kouvolan kunnallisveroprosentti on tänä vuonna 20,75. Esimerkiksi Kotkassa veroprosentti on 21,50 ja Lappeenrannassa 21,00.

Jos kaupunginvaltuusto päättää marraskuussa korottaa kuntaveroa, 0,25 prosenttiyksikön korotus tuottaa noin 3,3 miljoonaa euroa ja 1,00 prosenttiyksikön korotus noin 13 miljoonaa euroa. Tuotto on pysyvä, mutta riippuu väestökehityksestä.

Kunnas muistutti, että kunnallisveroprosentti antaa hämäävän kuvan Kouvolan todellisesta veroasteesta. Todellisuuden kertoo efektiivinen veroaste. Siihen päästään, kun kouvolalaisten bruttotuloista tehdään ensin joukko verovähennyksiä. Vasta vähennysten jälkeen saadaan verotettava tulo, josta peritään kunnallisveroprosentin mukainen vero. Kun tätä summaa verrataan bruttotuloihin, saadaan efektiivinen veroaste.

— Jos kunnallinen tuloveroprosentti on 20,75, kaupungin kassaan tulee keskimäärin 15 prosenttia.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset