Radansuu sai oman kaukalon — Kouvola lahjoitti Torniomäen vanhan kaukalon kyläyhdistyksen käyttöön

Kaukalo on kaikille avoin. Kesällä paikalla voisi pelata jalkapalloa tai järjestää vaikka kyläfestivaalin.

Lumikki Haaja, Lumikki Haaja

Kaukalon avajaiset vetivät sunnuntaina puoleensa paljon kausalalaisia lapsiperheitä.
Kaukalon avajaiset vetivät sunnuntaina puoleensa paljon kausalalaisia lapsiperheitä.

Iitin Radansuussa kiekot paukkuvat kaukalon laitoihin. Iitin Kirkonkylä-Radansuun kyläyhdistyksen ideoima ja talkoovoimin toteuttama kaikille avoin jääkiekkokaukalo vihittiin käyttöön sunnuntaina Urajärventiellä.

— Tästä tuli kausalalaisille uusi lähiliikuntapaikka. Aikaisemmin täältä on lähdetty luistelemaan Kimolaan, jonne matkaa on kymmeniä kilometrejä, kylätoimikunnan aktiivi Heikki Hutri kertoo.

Hutri oli liikkeellepaneva voima kaukalohankkeessa. Hänen korviinsa kantautui keväällä ihmettelyä siitä, miksei Kausalaan saada luistelupaikkaa.

Iitin kunta oli kesällä myynyt pois vanhan kaukalonsa, vaikka Hutri oli kyselyt sen perään jo keväällä. Puskaradio kuitenkin teki tehtävänsä, ja Hutri sai yllättävän yhteydenoton Kouvolan kaupungilta.

— Kaupungin työntekijä soitti ja kysyi, tarvitsemmeko Torniomäen vanhaa jääkiekkokaukaloa. Kysyin hintaa, mihin todettiin, että ei maksa mitään, kunhan haet pois.

Kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roosin mukaan kaukalo oli jo niin huonokuntoinen, että se olisi muuten heitetty roskiin.

— Nyt Torniomäessä on luistelualue ja sitä kehitetään. Ensi vuonna sinne on tarkoitus hankkia uusi kaukalo, pukusuojat ja valaistus. Sitä en tiedä, oliko Iitissä valmiiksi kaukaloon sopivia varaosia. Meillä ei ollut eikä sellaisia vanhaan kaukaloon kannattanut enää hankkia. 

Kylä puhaltaa yhteen hiileen

Myös Iitin kunta heräsi mukaan kyläyhdistyksen hankkeeseen. Kunta myönsi Radansuun kartanon vieressä sijaitsevalta ulkoilualueelta paikan kaukalolle, kustansi kaukalon rahdin Kouvolasta Iittiin ja maksaa kaukalon valaistuksen.

Projektissa ovat auttaneet myös kausalalaiset firmat, jotka ovat osallistuneet muun muassa kentän maatöihin sekä valojen ja valaisinpylväiden hankintaan. Kausalan vpk puolestaan jäädytti kentän polttoainekorvausta vastaan.

— Kyläyhdistykselle jää tästä jotain maksettavaa lopulta, en tiedä vielä paljonko. Kyläyhdistys myös ylläpitää kenttää tulevaisuudessa talkoovoimin.

Lumikki Haaja

Aaro Holopainen, Patrik Virtanen, Henrik Virtanen ja Veikko Taskinen ottivat tuntumaa Radansuun uuteen kaukaloon. Pojat aikovat käydä jäällä useamman kerran viikossa.
Aaro Holopainen, Patrik Virtanen, Henrik Virtanen ja Veikko Taskinen ottivat tuntumaa Radansuun uuteen kaukaloon. Pojat aikovat käydä jäällä useamman kerran viikossa.

Kaukalo rakentui muutaman viikon työllä. Jäädytyskin meni pääasiassa hyvin, mutta viimeisessä jäädytyksessä nollakeli teki tempun.

— Jää on nyt muhkurainen, mutta teemme siitä paremman talven aikana.

Odotettu kaukalo

Aaro Holopainen, Veikko Taskinen ja Patrik sekä Henrik Virtanen ovat odottaneet kaukalon avautumista innolla. Pojat aikovat olla jäällä useamman kerran viikossa.

— Aikaisemmin teimme oman kentän Kymijoelle, mutta nyt kaukalo on lähellä. Kävimme aikaisemmin luistelemassa myös Iitin jäähallissa, minne oli jokin verran matkaa, Patrik Virtanen kertoo.

— Kaukalon avautuminen osoittaa yhteishenkeä. Hienoa nähdä, että vielä jaksetaan puhaltaa yhteen hiileen. Lisäksi tämä on hyvä kokoontumispaikka lapsille ja vanhemmille, äiti Mari Virtanen kertoo.

Lumikki Haaja

Vili ja Veera Talo luistelivat sunnuntaina Radansuun uudessa kaukalossa. Perhe aikoo tulla kentälle talven aikana useasti.
Vili ja Veera Talo luistelivat sunnuntaina Radansuun uudessa kaukalossa. Perhe aikoo tulla kentälle talven aikana useasti.

Iittiläiset ovat ottaneet uuden kaukalon vastaan ilolla. Ainoa Hutrin korviin kantautunut negatiivinen kommentti koskee kaukalon spraymaalilla tehtyjä töhryjä.

— Kaukalo maalataan talkoilla ensi kesänä. Lisäksi ajattelin pyytää paikallisia yrityksiä mukaan kaukalon ylläpitokuluihin.

Sopii myös kyläfestivaaleille

Hutri näkee kaukalolle myös muita käyttömahdollisuuksia kesällä. Alue on kaavoitettu lähiliikuntaa varten, joten kaukaloon voisi virittää vaikka pienen jalkapallokentän.

— Tai jos paikalla järjestetään rokkijuhla, niin tämähän on valmis anniskelualue. Ei muuta kuin rekan peräkärry paikalle esiintymislavaksi, Hutri maalailee.

Juttua muokattu maanantaina 31.12. lisäämällä liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roosin tiedot ja kommentti kaukalon kunnosta.

Juttua on korjattu 4.1. kello 13.22 Poistettu ilmaus Kausalan Radansuu ja muutettu Iitin Radansuuksi.

Luetuimmat