Kouvolalaiset edustajat kiristäisivät lainsäädäntöä — Lindström veisi kansalaisuuden ja palauttaisi rikoksen tekijät myös turvattomaan maahan, Pakkanen esittää kovempia rangaistuksia seksuaalirikollisille

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat neuvottelivat tiistaina maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista. Alueen edustajat esittivät Kouvolan Sanomille omia ratkaisujaan.

Katja Juurikko

Markku Pakkanen (kesk.)
Markku Pakkanen (kesk.)

1) Mikä on ongelman ydin?
2) Mitä niiden ratkaisemiseksi pitäisi tehdä?
3) Uskotko eduskunnan tekevän ratkaisuja näiden rikosten suitsimiseksi?

Markku Pakkanen (kesk.)

1) Kaikki eivät tiedä, millä oikeuksilla maailmalla liikutaan. Tämä ei ole pelkästään ulkomaalaiskysymys. Suomalaisetkin tekevät ilman muuta liikaa seksuaalirikoksia. Tässä on jokin ihmeellinen buumi menossa.

Uskoisin, että maahanmuuttajille on kerrottu riittävällä tarkkuudella Suomen laista ja kulttuurista. Eri kulttuuriin tuleminen ei millään lailla oikeuta tällaista. Emmehän mekään islamilaiseen maahan mennessämme riko heille tärkeitä asioita.

Raiskaukset eivät ole missään maassa laillisia.

2) Lainsäätäjien pitää ehdottomasti tarkentaa otetta. Näin pitää tietysti tehdä kaikkien ihmisten, niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin osalta.

Seksuaalirikoksista on Suomessa liian höllät rangaistukset. Olisin valmis tiukentamaan niitä. Täytyy myös muistaa, että seksuaalirikosten tekijät ovat alhaisin rikollisten joukko. Edes paatuneimmat rikolliset ja pahimmat murhamiehet eivät arvosta seksuaalirikosten, erityisesti lapsiin kohdistuvien rikosten tekijöitä.

Kaikki me varmasti ajattelemme niin, sillä raiskaukset eivät ole missään maassa sallittuja eivätkä myöskään minkään uskonnon perusteella.

Ei tämä pelkällä rangaistusasteikon koventamisella korjaannu. Totta kai vanhempien, mutta myös nuorten vastuuta pitää korostaa.

Joku on kirjoittanutkin, että kukaan ei uskalla kysyä, miten nuoret ovat vastanneet saamiinsa viesteihin. Sekin olisi tärkeä nostaa keskusteluun, miten viestittelyyn on osallistuttu.

Kimmo Seppälä

Jari Lindström (sin.)
Jari Lindström (sin.)

Vanhempien vastuuta ei voi ulkoistaa pelkästään sosiaaliviranomaisille ja kouluille. Vanhemmilla on aina vastuu omista lapsistaan.

3) Uskon, että eduskunta tekee päätöksiä. Tämä on yhteinen asia. On muutamia asioita sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joilla pystytään nopeastikin vaikuttamaan. Uskon yhteisymmärryksen löytyvän eduskuntaryhmien välillä eikä näissä asioissa viivytellä. Siellä on kaksi avoinna olevaa lakia käsittelyssä.

Jari Lindström (sin.)

1) Maahan vuonna 2015 tulleiden joukossa on ihmisiä, joilla on ongelmia ymmärtää Suomen lainsäädäntöä ja käyttäytymiskoodeja. Tämä ilmiö on Suomessa tullut esille.

Kiersin oikeusministerinä vastaanottokeskuksia ja tiedän, että siellä on tosi traumaattisia ja rankkoja asioita kokeneita ihmisiä. Se ei tietenkään oikeuta ketään yhtään mihinkään.

Väite siitä, että hallitus on seissyt tumput suorana, on luokaton. Olemme kiristäneet lainsäädäntöä monelta osin.

Olemme jopa kolkutelleet perustuslain rajoja.

2) Esitämme, että turvapaikkahakemusten ketjuttaminen estetään. Täydentäisimme lakiesitystä kansalaisuuden menettämisestä terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen takia. Kansalaisuuden menettämisen perusteeksi lisäisimme törkeät seksuaalirikokset, raiskaukset ja lapsiin kohdistuvat rikokset.

Eduskunnassa on käsittelyssä myös ensikertalaisuuteen liittyen rangaistusasteikon kiristäminen. Ylipäätään lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventamisesta pitää uskaltaa keskustella.

Nykyisin vakavaan rikokseen sortunutta ei voi käännyttää, jos rikoksen tekijä tulee maasta, johon ei ole turvallista palauttaa. Kyllä tämäkin täytyy nyt katsoa läpi.

On puhuttava siitä, miten trauma tunnistetaan ja minkälaista apua tarvitaan.

Toinen on kulttuurillisten erojen ymmärtäminen. Suomalainen ja pohjoismainen yhteiskuntamalli ja tapa elää perustuu lakeihin, tapoihin, käytäntöihin ja moraaliin.

3) Uskon, että eduskunnassa jo käsittelyssä olevilla asioilla on paremmat edellytykset edetä kuin kokonaan uutta valmistelua edellyttävillä laeilla.

Lain huolellinen valmistelu vie aina aikaa. Vaikka on tapahtunut ikäviä asioita, ne on kyettävä katsomaan tiukasti, mutta maltilla.

Rikokset ovat aina yksilön tekemiä. Vaikka on paljon vihaankin, kaikesta huolimatta sitä ei pidä kohdistaa syyttömiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut