40 säiliövaunun letka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle Mäntyharjussa — Yhdestä vaunusta vuotanut maastoon tuhansia litroja herkästi syttyvää ainetta, junaliikenne korvattu busseilla Mäntyharjun ja Kouvolan välillä

Seisonnassa olleet vaunut lähtivät tuntemattomasta syystä liikkeelle, ja yhteen vaunuun tuli repeämä.

Mäntyharjussa on sattunut vaarallisen aineen onnettomuus, jossa tavarajunan säiliövaunusta vuotaa maastoon herkästi syttyvää ainetta.

Onnettomuus sattui, kun seisonnassa olleet tavarajunan säiliövaunut lähtivät tuntemattomasta syystä liikkeelle Mäntyharjun ja Kouvolan välisellä rataosuudella Mäntyharjun Outisessa.

Yksi letkan 40 vaunusta suistui osittain kiskoilta, ja siihen tuli repeämä. Repeämästä on vuotanut maastoon tuhansia litroja vaarallista, herkästi syttyvää ainetta.

Pelastustoimia iltaan asti

Ilmoitus onnettomuudesta tuli kello 12.10. Tilanteesta ilmoitti ohi ajaneen junan kuljettaja, joka oli haistanut vuodon.

Pelastuslaitokselta kerrottiin noin kello 15, että vuoto jatkuu yhä. Pelastustoimet aineen poistamiseksi ovat käynnissä, ja niiden arvioidaan kestävän iltamyöhään asti. Jälkitorjuntaa tehdään todennäköisesti useita päiviä.

Pelastustöitä vaikeuttaa se, ettei pelastuslaitoksen ajoneuvoilla pääse onnettomuuspaikan viereen, vaan ne on pitänyt jättää noin 400 metrin päähän.

— Tällä hetkellä pyritään estämään, ettei se syty, päivystävä palomestari Eero Aho kertoi noin kello 15.

Vuotava aine on metyyli-tert-butyylieetteriä (MTBE). Ahon mukaan kyseessä on bensiininomainen aine, jota käytetään bensiinin lisäaineena.

Hän kuvailee onnettomuutta suurehkoksi vaarallisen aineen onnettomuudeksi.

— Jos syttymä tapahtuu, on merkittävä suuronnettomuuden vaara.

Ei vaaraa ihmisille

Onnettomuuspaikka on lähellä Kymenlaakson rajaa. Paikka on sen verran syrjäinen, ettei tilanne aiheuta välitöntä vaaraa ihmisille.

— Muille kuin pelastuslaitoksen henkilöstölle onnettomuuspaikalla liikkuminen on vaarallista. Paikkaa ei saa lähestyä, Aho sanoo.

Paikalla oli kello 15.30:n aikaan useita pelastuslaitoksen yksiköitä ja VR:n raivausryhmä.

Vaunut olivat seisonnassa

VR:n nettisivujen mukaan liikenne radalla on poikki, ja junat on korvattu linja-autoilla.

Rataliikennekeskus tiedotti noin kello 14, että vaurioituneet tavaravaunut ovat olleet seisonnassa Kinnin liikennepaikalla. Ne ovat päässeet liikkeelle tuntemattomasta syystä.

Otkes aloittanut tutkinnan

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi lauantai-iltapäivänä Twitterissä, että onnettomuuden tutkinta aloitetaan paikan päällä heti, kun se on turvallista.

— Tässä vaiheessa tutkinta keskittyy tilannekuvan muodostamiseen. Paikalle mennään heti, kun se on turvallista. Paikkatutkintaryhmä tulee olemaan muutaman henkilön kokoinen, Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoo.

Hänen mukaansa tapahtuneesta tehdään todennäköisesti perusteellinen turvallisuustutkinta. Otkesin tekemät tutkinnat kestävät tavallisesti 6—12 kuukautta.

— Turvallisuustutkinnassa selvitetään yleensä tapahtumien kulku, syyt ja seuraukset, pelastustoimet ja viranomaisten toiminta.

Raideliikenneonnettomuuksia, joihin myös säiliövaunuonnettomuudet kuuluvat, tulee Otkesin tutkittavaksi lähes joka vuosi.

— Raideliikenteen onnettomuuksia ja esimerkiksi tavararatapihoilla tapahtuneita kemikaalivaunujen törmäyksiä, repeymiä, vuotoja olemme viime vuosienkin aikana tutkineet.

Toistaiseksi ei ole mahdollista sanoa, millainen Mäntyharjun onnettomuus on aiempiin onnettomuuksiin verrattuna.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 15.21. Oikaisu kello 15.21: Aine on herkästi syttyvää, mutta se ei ole missään vaiheessa ollut tulessa, kuten alkuperäisessä jutussa kerrottiin. Vuotavia vaunuja on yksi, ei useita. Päivitys 15.31: Tarkennettu aine metyyli-tert-butyylieetteriksi, lisätty tieto paikalla olevista yksiköistä. Päivitys 15.34: Lisätty twiitti. 16.25: Lisätty Otkesin tutkintaa käsittelevä kappale.