Helvi Hongan patsas saa uuden pallon varastetun tilalle — Lahjoituksen takana Hongan entiset oppilaat

Tavoitteena on saada palloon sellainen kiinnitys, ettei sitä pystytä enää viemään.

Katja Juurikko

Helvi Hongan patsas on joutunut olemaan ilman palloaan toukokuusta 2018.
Helvi Hongan patsas on joutunut olemaan ilman palloaan toukokuusta 2018.

Kouvolan pääkirjaston edessä seisova Helvi Hongan patsas saa uuden kivipallon varastetun tilalle. Vuonna 1969 ylioppilaiksi kirjoittaneet Lyseon pojat juhlistavat luokkakokoustaan lahjoittamalla pallon.

Matematiikanopettajana uransa tehneen Hongan patsas tarkastelee palloa, lieriötä ja tetraedria. Pallo kuitenkin vietiin toukokuussa 2018, ja siitä asti paikalla on ollut vain kiinnitystappi.

Kouluneuvos Helvi Honka (1903—1993) toimi Kouvolan lyseon rehtorina vuosina 1948—68. Vuoden 1969 ylioppilaat ovat lähes viimeisiä, jotka ovat olleet hänen opetuksessaan.

— Hän oli meille merkittävä koko keskikoulun ja lyseon ajan. Havaitsimme pallon puuttuvan ja päätimme korvata sen, koska pallo on matematiikanopettajalle tärkeä elementti, kokouksen järjestelytoimikuntaan kuuluva Eero Niskala sanoo.

Uusi pallo on tilattu Savitaipaleelta Sorvikivi-yhtiöltä, joka valmisti myös patsaan alkuperäiset geometriset kuviot. Pallon korvaamiseen on saatu lupa patsaan veistäjältä Panu Patomäeltä. Hinnaksi tulee alle tuhat euroa.

Entinen pallo varastettiin kahdesti. Ensimmäinen varkaus tapahtui vuonna 2013, mutta tuolloin pallon vieneet nuoret miehet saatiin nopeasti kiinni.

Nyt tavoitteena on, ettei palloa saa enää irti ehjänä.

— Porukassamme on ainakin yksi kemisti, joka on uransa aikana tehnyt tämäntyyppisiä kiinnityksiä, Niskala kertoo.

Lyseon pojat kokoontuvat Kouvolassa 4. kesäkuuta. Pallon pystytyksen lisäksi he vierailevat entisessä lyseossa eli nykyisessä Urheilupuiston koulussa ja pistäytyvät myös Kouvolan yhteislyseon lukiossa. Heidän kouluaikanaan rakennuksessa toimi tyttölyseo, joka oli pojilta kiellettyä aluetta.

Hanke patsaan pystyttämisestä lähti liikkeelle Kouvolan lyseon 100-vuotisjuhlissa 2003. Patsaan 50 000 euron hinta koottiin keräyksellä. Patsas paljastettiin lokakuussa 2007.