Kouvolan uusien aluetoimikuntien perustaminen halkaisi valtuuston — Larikka: On huonoa pelisilmää esittää puolen miljoonan euron panostusta samaan aikaan kun käymme yt-neuvotteluita

Kokoomuksen esitys aluetoimikuntien lykkäyksestä säästösyistä hävisi äänin 39—20. Vihreiden Kaisa Spies toivoi, ettei valtuuston keskustelu sammuta toimikuntien innostusta.

Katja Juurikko

Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä kolmen aluetoimikunnan perustaminen pitäisi jättää pöydälle, Jari Larikka kertoi valtuustossa ryhmänsä kannan. Arkistokuva vuodelta 2016.
Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä kolmen aluetoimikunnan perustaminen pitäisi jättää pöydälle, Jari Larikka kertoi valtuustossa ryhmänsä kannan. Arkistokuva vuodelta 2016.

Kouvolan kolmen aluetoimikunnan perustamisesta syntyi kiivas keskustelu kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana. Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen perustaa Elimäen, Kuusankosken ja Kouvolan keskusta-alueen aluetoimikunnat jo aiemmin perustettujen Anjalankosken ja Valkealan toimikuntien jatkoksi.

Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti, että uusien aluetoimikuntien perustaminen jätetään pöydälle. Asiassa edettäisiin vasta sitten, kun talouden tasapainottamissuunnitelmat ovat valmistuneet ja ne toimivat.

Toivon, että aluetoimikuntien työtä arvioidaan vasta sen jälkeen, kun on näyttöjä käytännön esityksistä ja kehittämisideoista. — Sakari Smeds

— On huonoa pelisilmää esittää puolen miljoonan euron panostusta samaan aikaan kun käymme yt-neuvotteluita, suunnittelemme lomautuksia ja olemme avanneet yhdeksi säästökohteeksi koulu- ja lukioverkon, Jari Larikka (kok.) esitti ryhmäpuheessa.

Hänen mukaansa ryhmä haluaa myös tarkistaa kaupunkistrategiaa siten, että se tukee talouden tasapainottamiseen tähtääviä suunnitelmia.

— Kokoomuksen mielestä talouden oikaiseminen ei onnistu niin, että joka toisessa kokouksessa tai asiakohdassa jaetaan rahaa ja joka toisessa etsitään talouden sopeuttamistoimia.

Smeds: Kuntalaiset haluavat osallistua alueidensa kehittämiseen

Jari Lindström (sin.) kannatti ensimmäisenä kokoomuksen esittämää pöydällepanoa. Sitä ennen uusien aluetoimikuntien perustamista puolustivat sekä keskustan Liisa Varjola että kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Sakari Smeds.

Varjolan mukaan talousvaikeudet eivät voi tukkia väyliä vaikuttaa kouvolalaisten omaan, naapurin ja yhteisön hyvinvointiin. Hän sanoi, ettei vaikuttaminen voi olla poliitikkojen monopoli.

— Toimikunnan kautta saadaan pienellä panostuksella paikallisesti merkittäviä tekoja aikaan, esimerkiksi kaupungin pienen rahallisen panostuksen ja talkootyön yhdistelmänä.

Smedsin mielestä se, että toimikuntiin oli kymmeniä hakijoita, on poliittisille päättäjille vahva viesti: kuntalaiset haluavat osallistua alueidensa kehittämiseen.

— Toivon, että aluetoimikuntien työtä arvioidaan vasta sen jälkeen, kun on näyttöjä käytännön esityksistä ja kehittämisideoista.

Noora Vilamaa

Vihreiden Jenni Aikio muistutti, että aluetoimikunnille on varattu kiinteisiin kuluihin kaksi euroa alueen asukasta kohden.
Vihreiden Jenni Aikio muistutti, että aluetoimikunnille on varattu kiinteisiin kuluihin kaksi euroa alueen asukasta kohden.

Kuisma: Aluetoimikunnat hajottavat enemmän kuin yhdistävät kaupunkia

Larikan esitys asian pöydällepanosta hävisi äänin 39—20. Äänestyksen jälkeen keskustelu jatkui.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Helmisen (sd.) mielestä satsaukset pelkästään yhteen osaan Kouvolaa ei tuo kaupunkiin lisää elinvoimaa. Hän kannattikin alueiden kehittämistä.

Risto Kuisma (sd.) puolestaan epäili, että aluetoimikunnat enemmän hajottavat kaupunkia kuin yhdistävät. Samaa mieltä oli Pertti Paloranta (ps.).

Vihreiden Jenni Aikio huomautti, että aluetoimikunnille on varattu kiinteisiin kuluihin kaksi euroa alueen asukasta kohden.

— Kustannukset ovat alle 170 000 euroa vuodessa. Innovaatiorahaa toimikunnille annetaan vain hakemusten perusteella.

Harjula: Viime vuonna aluekehittämiseen käytettiin 3 301 euroa

Strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjulan mukaan Kouvolan budjettiin on tälle vuodelle varattu 300 000 euroa innovaatiorahaa, jota aluetoimikunnat voivat hakea kaupunginhallitukselta tulevaisuusjaoston kautta.

— Viime vuonna aluekehittämiseen käytettiin 3 301 euroa. Tänä vuonna ei vielä ole paljon käytetty.

Kaisa Spies (vihr.) muistutti, että valtuusto on nimittämässä uusien aluetoimikuntien jäseniä. Hän toivoi, että valtuusto veisi päätöksiä linjakkaasti eteenpäin eikä jarruttaisi aiemmin päätettyä.

— Koen, että tämä keskustelu on ollut jossain määrin lyttäävää ja tyrmäävää. Toivon, ettei se sammuta sitä innostusta, joka jo toimivissa toimikunnissa vallitsee.

Kommentoidut