Kouvola-talo ja Kuusankoskitalo saattavat siirtyä kaupungin uuden yksikön alaisuuteen – Yksikkö vastaisi Kouvolan kulttuuritilojen käytöstä

Väliraportin mukaan Kouvolan kulttuuritilat ja kaupungin omistamat tapahtuma-alueet siirtyisivät uuteen Kouvolan tapahtumat -yksikköön. Kinnon organisaatio on myös tarkastelussa.

Jussi Lopperi

Kuusankoskitalon päätyseinä loistaa valkeana monumenttina kaupunginosaan Kouvolan suunnasta tulijoille. Arkistokuva.
Kuusankoskitalon päätyseinä loistaa valkeana monumenttina kaupunginosaan Kouvolan suunnasta tulijoille. Arkistokuva.

Kouvolan kaupungin kulttuuritalojen hallinnointiin on suunnitteilla perustaa myynti- ja markkinointiyksikkö. Kouvolan tapahtumat -yksikön tehtävä olisi kehittää Kouvolan tapahtumia ja myydä kaupungin omistamia tiloja ja alueita tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Yhtiöittämisselvityksen ohjausryhmä esittää tätä mallia kaupunginhallitukselle.

Ohjausryhmän väliraportin mukaan yksikkö voisi sijoittua mahdollisesti perustettavan Live&Visit -yksikön yhteyteen kaupungin konsernipalveluihin. Maanantain kokouksessa kaupunginhallitus käsittelee myös Kinnon organisaatiomuutosta. Sen yhtenä kohtana on siirtää Kinnon markkinointi- ja matkailutoiminnot kaupungille osaksi uutta viestinnän ja markkinoinnin yksikköä.

Neljä vaihtoehtoa käsittelyssä

Hankkeen ohjausryhmän ja Pink Eminence oy:n laatiman raportin liiketoimintasuunnitelmassa on tarkasteltu kaikkiaan neljää eri vaihtoehtoa. Ensimmäisen ehdotuksen mukaan Kuusankoskitalo ja Kouvola-talo kiinteistöineen yhtiöitettäisiin. Väliraportin mukaan tämän vaihtoehdon hankaluus on muun muassa se, että muutos nykytilanteessa on liian vähäinen.

Nea Hemming

Kouvolan kulttuuritalot, Kuusankoskitalo ja Kouvola-talo (arkistokuvassa) on tarkoitus siirtää Kinnon alaisuuteen.
Kouvolan kulttuuritalot, Kuusankoskitalo ja Kouvola-talo (arkistokuvassa) on tarkoitus siirtää Kinnon alaisuuteen.

Toisena vaihtoehtona mainitaan kulttuuritalojen tapahtumatoiminnan siirto erilliseen myynti- ja markkinointiyhtiöön. Kolmas esitetty vaihtoehto olisi hankkia ulkoistettu tapahtumamyyjä Kouvola-talon ja Kuusankoskitalon tiloille, mutta siinä on väliraportin mukaan riskinä toimijoiden jatkuva vaihtuminen.

Moises Garibay

Kouvola-talon ongelmakattoa on korjailtu useasti, viimeksi viime vuonna. Arkistokuva.
Kouvola-talon ongelmakattoa on korjailtu useasti, viimeksi viime vuonna. Arkistokuva.

Kulttuuritalojen, eli Kouvola-talon ja Kuusankoskitalon, yhtiöittämisselvitys alkoi syyskuussa 2019.

Kouvolan kulttuuritalot tarjoavat vuokralle Kouvola-talossa ja Kuusankoskitalossa olevia kokous-, näyttely- ja konserttitiloja sekä tarjoaa valo-, ääni- ja vahtimestaripalveluita.

Kuusankoskitalolla on lipunmyyntipiste, joka toimii myös Ticketmasterin lippukauppana.

Taloissa paljon toimijoita ja tapahtumia

Kaupunkiorganisaatiossa kulttuuritalot olivat vuoden 2019 loppuun liikunta- ja kulttuuripalveluiden alla osana yhteisöpalveluita. Vuoden 2020 alusta kulttuuritalot siirtyivät osaksi kulttuuripalveluita.

Kouvola-talossa toimii myös muita kaupungin sisäisiä toimijoita, kuten Poikilo-museot, kansalaisopiston kuvataidetilat ja liikuntapalvelujen tanssisali.

Ulkopuolisia toimijoita ovat kahvila-ravintola Sävel Bistro ja Pohjois-Kymen musiikkiopisto.

Kuusankoskitalossa toimivat Kuusankosken teatteri ja kahvila Valkama. Samalla tontilla olevissa kiinteistöissä toimivat Studio123 ja kirjasto. Kaikki edellä mainitut toimijat ovat tehneet tilapalveluiden kanssa vuokrasopimukset omista tiloistaan.

Lukas Pearsall

Kouvolan kulttuuritiloissa järjestetään monenlaista toimintaa. Arkistokuva.
Kouvolan kulttuuritiloissa järjestetään monenlaista toimintaa. Arkistokuva.

Kouvolan kaupunki vastaa tällä hetkellä valtaosan kaikista kulttuuritalojen kustannuksista.

Liiketoimintasuunnitelman mukaan kulttuuritalojen varaan ei pystytä rakentamaan kilpailukykyistä, täysin oman tuoton varassa toimivaa yritystä, vaikka tuottojen lisäämisessä onnistuttaisiinkin, väliraportissa todetaan.

Ohjausryhmään kuuluvat liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajina Raija Sierman-Henttonen (sd.) ja Erkka Koskinen (vihr.). Kaupungin virkamiehistä työryhmässä ovat apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, omistajaohjauksen kehittämispäällikkö Karoliina Kanerva, liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka sekä kulttuuritalojen johtaja Ulla Tommiska. Lisäksi ohjausryhmään kuuluu ammattijärjestöjen edustaja Heli Hamari Kouvolan JHL ry:stä. Kaupunginhallituksen nimeäminä edustajina työryhmässä ovat olleet Sinikka Rouvari (kok.), Mirja Lonka (kesk.), Vesa Vainio (kd.) ja Jari Käki (ps.).

Uusimmat uutiset