Kouvolassakin todettu koronavirusta, Kymenlaaksossa todettuja tartuntoja nyt 7 – Mäntymaa: "Mikään alue ei ole turvassa"

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että koronavirus on levinnyt koko Kymenlaaksoon. Kaikki tartuntaketjut ovat vielä toistaiseksi selvillä. Katso animaatiosta, miten nopeasti virus voisi levitä ilman rajoitustoimenpiteitä.

Lukas Pearsall

Koronavirustartunnan voi saada niin kotimaasta kuin ulkomailta. Koronavirusta on nyt tavattu myös Kouvolassa. Arkistokuvaa.
Koronavirustartunnan voi saada niin kotimaasta kuin ulkomailta. Koronavirusta on nyt tavattu myös Kouvolassa. Arkistokuvaa.

Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Nyt tartuntoja on todettu yhteensä seitsemän noin puolentoista viikon aikana.

Sairaalahoidolle ei ole vielä ollut tarvetta, kaikki sairastuneet ovat kotihoidossa.

Koronavirustartuntoja on joka puolella maakuntaa, niin Kouvolassa kuin muuallakin. Näin sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä Kymsotesta.

– Tällä hetkellä tartunta on mahdollista saada kaikkialta kotimaasta, ei vain Lapin lomakeskuksista. Mikään alue ei ole turvassa.

Rajoitustoimenpiteiden vaikutus nähdään pian

Kymenlaaksossa tilanne on Mäntymaan mukaan vielä rauhallinen, sillä toistaiseksi kaikki tartuntaketjut ja mahdolliset altistuneet on pystytty jäljittämään.

Mäntymaa kertoo, että lähiviikot näyttävät, miten rajoitustoimenpiteet vaikuttavat viruksen leviämisnopeuteen. Nyt määrä on Kymenlaaksossa noudattanut WHO:n ja THL:n arvioimaa nopeutta, jossa tartuntojen määrä tuplaantuu 5–6 päivän välein.

– Luku nousee nopeaa tahtia, jos ihmiset eivät rajoita elämäänsä.

Mäntymaa kehottaa kymenlaaksolaisia ottamaan vakavissaan ja tosissaan valtakunnalliset ohjeistukset, välttämään kontakteja ja pitämään etäisyyttä muihin. Koronavirus näyttää tarttuvan herkästi ihmisestä toiseen.

– Nyt näyttääkin jo siltä, että julkinen elämä on hiljentynyt.

Animaatio: Näin koronavirus voisi levitä Kouvolassa ilman tiukkoja rajoitustoimia

Oheinen animaatio on karkea esitys siitä, miten koronavirus voisi pahimmillaan levitä Kouvolassa. Se jättää huomioimatta monta inhimilliseen toimintaan perustuvaa muuttujaa. Animaatio perustuu arvioihin ja tilastoihin.

Karkeanakin arviona siitä saa käsityksen, miksi laajamittaisia rajoitustoimia tehdään ja käsihygieniasta huolehtimista painotetaan.

Rajoitustoimilla voidaan ainoastaan hidastaa taudin leviämistä. Terveydenhuolto voi kuormittua liikaa yhtä aikaa sairastavista. Silloin hoitajia, lääkäreitä, petipaikkoja ja hoitovälineitä ei riittäisi kaikille.

Animaation laskurissa on otettu huomioon parantuneiden määrä sillä arviolla, että sairastaminen kestää noin kaksi viikkoa.

Yksi sairastunut tartuttaa arviolta kaksi tervettä. Tartuntamäärät tuplaantuvat laskurissa noin viikon välein.

Animaatiossa kaikki altistuneet myös sairastuvat.