Iitin veronkorotuskuviot ovat täysin samanlaiset Kouvolan kanssa — Laesterä laatii sopeutusohjelmaa myös Iitille

Tänään tiistaina kokoontuva kunnanvaltuusto saa eteensä ehdotuksen 21,25 prosentin kunnallisverosta.

Katja Juurikko

Iitin kunta pyrkii kääntämään taloutensa suunnan sopeutusohjelmalla. Kunnan tilinpäätökset ovat olleet miinuksella vuodesta 2016 alkaen.
Iitin kunta pyrkii kääntämään taloutensa suunnan sopeutusohjelmalla. Kunnan tilinpäätökset ovat olleet miinuksella vuodesta 2016 alkaen.

Iitin kunnanvaltuusto pohtii kokouksessaan tänään tiistaina kunnan tuloveroprosentin nostamista 21,25:een.

Tilanne on täysin samanlainen kuin Kouvolan kaupunginvaltuustossa oli maanantaina. Valtuustolla on edessään ehdotus nykyisen 20,75 prosentin nostamisesta 0,5 prosenttiyksiköllä.

Samoin kuin Kouvolassa, myös Iitissä kiinteistöveroprosentit säilyisivät hallituksen esityksen toteutuessa vanhoissa lukemissa.

Hallituksessa äänestys veroista

Kiinteistöverojen korottamisesta äänestettiin jo viikko sitten kunnanhallituksessa. Kunnanjohtaja Riku Rönnholmin ehdotus tuolloin oli, että tuloveroprosentin lisäksi yleistä, vakituisen asumisen ja muun asumisen kiinteistöveroja korotetaan 0,05—0,10 prosenttiyksikköä.

Hallituksen jäsen Riitta Alestalo (aito Iitti) esitti Seppo Lehtisen (aito Iitti) kannattamana, että kiinteistöverot jätettäisiin ennalleen.

Äänestyksessä sekä kunnallisveron että kiinteistöverojen korotuksen kannalla olivat vain hallituksen demarijäsenet: Kyllikki Laaksonen, Eemeli Lehtinen ja Juha Vierumäki.

Kunnallisveron korotuksen hyväksymisen mutta kiinteistöverojen korotusten hylkäämisen kannalla oli enemmistö: Alestalon ja Lehtisen lisäksi Sinikka Heinonen (kesk.), Terhi Kare (kok.), Merja Lonka (kesk.) ja Atte Savelainen (kesk.).

Laesterä kutsuttiin apuun

Iitin tilanteessa on muitakin yhtäläisyysmerkkejä Kouvolaan, sillä Eero Laesterä laatii Iitissä paraikaa talouden sopeutusohjelmaa.

Iitin kunnan tilinpäätökset ovat olleet miinuksella vuodesta 2016 alkaen. Tämän vuoden alijäämäksi ennakoidaan kahta miljoonaa euroa. Kun aiempien vuosien ylijäämä vähennetään, kattamatonta alijäämää arvioidaan olevan 1,2—1,4 miljoonaa euroa.

Kunnan tavoitteen on saada ensi vuoden talousarvio plussan puolelle.

Sote-palveluihin uppoaa rahaa

Iitissä elokuussa pidetyssä talous- ja strategiaseminaarin yhteydessä esiteltiin Laesterän yrityksen Perlaconin analyysi kunnan tunnusluvuista ja taloustilanteesta.

Selvityksen mukaan yleishallinnon, perusopetuksen ja kulttuuritoimen kustannukset ovat verrokkikuntia matalammat. Sen sijaan esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen yksikkökustannukset ovat kokonaisuutena korkeat. Tämän arvioidaan johtuvan myös tilapäisjärjestelyistä, jotka ovat käytössä ennen kuin uusi päiväkoti valmistuu.

Perusturvan rahankäyttö ylittää verrokkikuntien tason, ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksissa on ollut laskelmien ylityksiä.

Sopeutusohjelmalla Iitti pyrkii oikaisemaan kunnan talouden siten, että kunta ei joudu kohtuuttomasti korottamaan veroprosenttejaan, velkaantumaan ja/tai supistamaan hallitsemattomasti palvelujaan.

"Pakko tarkastella kunnan omaakin toimintaa"

Hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen sanoo, että sopeutusohjelma on valmis kevättalvella.

— Sote-kulujen kasvu on ollut sitä luokkaa, että meidän on pakko tarkastella sitä ja myös kunnan omaa toimintaa.

Ensi vuoden talousarviota käsitellään kunnanvaltuustossa joulukuun 12. päivänä.

Ennen sitä kunnanhallitus käsittelee asiaa todennäköisesti sekä marraskuun 18. päivänä että joulukuun 2. päivänä.