”Perinteisen varma” — Mainostoimistoyrittäjän mielestä sote-kuntayhtymän nimellä ei kannata leikitellä liikaa

Kymenlaakson kuntien yhteisen sote-kuntayhtymän oheisnimeksi on valittu Kymsote. Lyhenne on Kotimaisten kielten keskuksen mukaan ”ihan ok”, kunhan sitä ei käytetä liikaa virallisen nimen kustannuksella.

Kimmo Seppälä

Kymenlaakson sote-kuntayhtymän virallisen nimen ohessa käytetään jatkossa Kymsote-nimeä.
Kymenlaakson sote-kuntayhtymän virallisen nimen ohessa käytetään jatkossa Kymsote-nimeä.

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) mukaan sote-lyhennettä ei tulisi käyttää ollenkaan virallisissa nimissä. Sen sijaan lyhenteessä kuten Kymsote, soten käyttö on nimistönhuoltaja Ulla Onkamon mukaan ”ihan ok”.

— Sote on vuosien varrella aikalailla vakiintunut kielen käyttöön. Joka tapauksessa se on sellainen lyhenne, joka ei sinällään kerro mitään ilman, että sen avaa. Viranomaisten nimien olisi syytä olla sellaisia, että ne kertovat kohteestaan kuulijalle.

Kymenlaakson kuntien yhteisen sote-kuntayhtymän virallinen nimi on Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut kuntayhtymä. Onkamon mielestä on hyvä, että virallisesta nimestä käy ilmi, minkä alueen kuntayhtymästä on kysymys.

Kymsote-lyhenteen rinnalla pitäisi Onkamon mukaan tuoda esille kuntayhtymän virallinen nimi. Muuten lyhenne ei avaudu.

— On aika tyypillistä, että lyhennettä käytetään vähän liikaakin. Esimerkiksi verkkosivuilla ei välttämättä näy koko nimi kuin vasta jossain kivijalassa.

Onkamon sote-kuntayhtymien nimet ovat ongelmallisia, koska niistä ei pystytä tekemään millään kovin lyhyitä. Hän on suositellutkin, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän sijasta voitaisiin käyttää sanaa peruspalvelukuntayhtymä.

— Meillä on kuitenkin ollut peruspalveluministeri. Se sana on ollut jo käytössä viitaten sosiaali- ja terveyspalveluihin. Se olisi pikkuisen yksinkertaisempi.

Parempi ottaa varman päälle

Perinteisen varma, kuvailee Kymsote-nimeä kouvolalaisen mainostoimisto Hoopin yrittäjä Jani Kiviranta. Tässä tapauksessa on Kivirannan mukaan parempi ottaa varman päälle, kuin lähteä liikaa leikittelemään nimellä.

— Parempi, että se ohjaa ajatukset jollain tavalla heti oikeaan suuntaan.

Kysymys on tärkeistä peruspalveluista, joten myyntityötä palvelun eteen ei tarvitse tehdä. On kuitenkin hyvä, että nimi tulee tunnetuksi ja ihmiset tietävät, mihin se liittyy.

— Lähtökohdat olisivat erilaiset, jos lähdettäisi tyhjästä rakentamaan palvelua, joka pitäisi ensimmäisen kerran saada iskostettua päähän, mistä on kysymys. Tätä sinun kannattaa ostaa ja käyttää.