Jaalalaiset puolustavat terveyspalveluitaan ja vetoavat kuntien yhdentymissopimuksen lupauksiin

Kymsote suunnittelee Jaalan nykyisen terveysaseman lakkauttamista ja palveluiden siirtämistä muihin tiloihin.

Harri Teitto

Kymsote suunnittelee muutoksia kiinteisiin sote-keskuksiin. Esimerkiksi Jaalan terveysasemaa uhkaa lakkauttaminen nykymuodossaan. Asiaa ei ole vielä päätetty.
Kymsote suunnittelee muutoksia kiinteisiin sote-keskuksiin. Esimerkiksi Jaalan terveysasemaa uhkaa lakkauttaminen nykymuodossaan. Asiaa ei ole vielä päätetty.

Terveyspalveluistaan huolestuneet jaalalaiset lähettivät Kouvolan kaupunginhallitukselle kesän aikana vetoomuksen palveluidensa säilyttämisestä. Jaalalaisia huolestuttaa, miten alueen terveyspalveluille käy jatkossa, kun Kymenlaakson sote-kuntayhtymän valtuusto päättää syksyllä maakunnan sote-palveluverkosta.

Kymsoten suunnitelmassa on vähentää kiinteä palvelupaikka Jaalassa ja tuottaa sote-palvelut muiden palveluntuottajien kanssa samoissa tiloissa. Kymsoten tarkoitus on järjestää lääkäri- ja hoitajavastaanottoja myös liikkuvina palveluina, jolloin palvelut laajenisivat maakunnan ääripisteisiin.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina Kouvolan lausunnosta, jossa kaupunki pääosin hyväksyy Kymsoten raportin palveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta.

Vaatimus: Jaalan terveysasemalle vakituinen omalääkäri

Jaalalaiset vaativat Kouvolan kaupunginhallitukselta, että nykyisellä paikalla sijaitsevaan Jaalan terveyskeskukseen palkataan vakituinen omalääkäri, hammaslääkäri sekä terveydenhoitajat neuvola- ja vastaanottotoimintaan laboratoriovastaanoton lisäksi.

Vetoomuksessa viitataan kuntien yhdentymissopimuksen lupaukseen oikeudenmukaisten ja tasapuolisesti saavutettavien palveluiden tuottamisesta.

Viimeksi keväällä jaalalaiset keräsivät omia terveyspalveluja puolustavaan kansalaisadressiin yli 1 400 nimeä. Adressi luovutettiin Kymsoten hallintoylilääkärille Kari Kristerille huhtikuun alussa. Adressissa vaadittiin terveyspalveluja samalla tasolle kuin ne olivat ennen nykyisen suur-Kouvolan muodostamista.

Myös Eläkeliiton Jaalan paikallisyhdistys toimitti oman kannanottonsa Kymsoten johdolle.