Lumilingot ovat Kouvolassa lopussa ja lumikolat vähissä — Sankat lumipyryt nostivat kysynnän huippuunsa

Pakkasilma lisää myös ilmankostuttimien myyntiä.

Moises Garibay

Lauri Sipinen tarvitsi lumikolaa kattolumien pudotukseen. Ensimmäisestä kaupasta ne olivat loppuneet, mutta K-Raudassa onnisti.
Lauri Sipinen tarvitsi lumikolaa kattolumien pudotukseen. Ensimmäisestä kaupasta ne olivat loppuneet, mutta K-Raudassa onnisti.

Lauri Sipistä onnisti tiistaina, sillä hän löysi Veturin K-Raudasta lumikolan. Kyseessä oli toinen kauppa, josta hän kävi kolaa etsimässä. Ensimmäisestä ne olivat loppuneet jo pari viikkoa aiemmin.

Sipinen on rakennusalan henkilöstöpalveluyritys Projektivoiman listoilla. Talvella tarjolla ei ole juurikaan rakennustyötä, mutta lumenpudotusta sitäkin enemmän, joten leveä kola oli tarpeen.

Lumenluontivälineiden kysyntä alkoi kasvaa heti vuoden ensimmäisten sakeiden lumisateiden jälkeen. Monessa paikassa varastot ovat ehtyneet.

— Kahden heikkolumisen talven jälkeen on tänä vuonna eletty ihan eri maailmassa. Kysyntää on kaikenlaisille lumityötyökaluille, niin lumilingoille, kolille kuin lumenpudotuslaitteille. Viime päivinä katoille kertynyt lumimäärä on alkanut huolestuttaa ihmisiä, sanoo kauppias Pentti Karhu K-Rauta Kouvolasta.

Hän kertoo lumilinkojen olevan lopussa sekä maahantuojan varastosta että monista kauppaliikkeistä.

— Maahantuojalla varastossa olevat laitteet ovat niin pieniä ja pieniin tarpeisiin suunniteltuja, ettei niillä suoraan sanottuna tee mitään. Ei ole tietoa, että tälle talvikaudelle olisi tulossa lisää lumilinkoja.

Motonet Kouvolassa oli tiistaina myynnissä lumilapioita ja lumentyöntimiä, mutta lumikolia oli vain lasten versioina. Tavaratalopäällikkö Jarkko Siitonen kertoo, että noin 50 ihmistä oli aamupäivän aikana käynyt kyselemässä lumenpudotuslaitteita, jotka olivat myös lopussa.

— Lumivälineitä on myyty jatkuvasti jo noin kolmen viikon ajan.

Kouvolan Clas Ohlsonilla oli myyty lumilapiotkin loppuun.

— Lumilingot eivät virallisesti kuulu valikoimaamme, mutta niitä on ollut saatavilla tilaustuotteina. Keskusvarastolla on jäljellä muutamia, mutta niitä toimitetaan sieltä moniin liikkeisiin ympäri maata. Lumilapiot ja -kolatkin ovat varastolta lähes lopussa. Helmikuussa on tulossa pieni erä, sanoo tiiminvetäjä Markus Karlsson.

Hankkijan Kouvolan myymäläpäällikkö Taru Nurminen arvioi, että lumikolia on myyty kaksinkertainen määrä kahteen edelliseen vuoteen verrattuna. Niitä oli tiistaina vielä jäljellä. Lumilingot ovat Hankkijaltakin lopussa, eikä lisää ole tulossa.

Kova pakkanen on pakottanut lämmittämään asuntoja enemmän, jolloin sisäilma kuivuu. Tämä on lisännyt tuntuvasti ilmankostuttimien myyntiä. Niistä ei toistaiseksi ole ollut pulaa.

— Tämä ilmiö huomattiin jo viime talvena. Kun alkaa tulla kylmä, ihmiset huoltavat paremmin ihoaan, toteaa Clas Ohlsonin Karlsson.

— Kyllä pakkanen myynninedistäjänä toimii, K-Raudan Karhu myöntää.