Lepolan kappelia esitetään purettavaksi - tilalle ei suunnitella uutta rakennusta

Sisäilmaongelmista ja kosteusvaurioista kärsinyt rakennus suljettiin heinäkuussa. Lepolan hautausmaalle haudattavat vainajat siunataan muualla.

Katja Juurikko

Vuonna 1973 käyttöön otettua Lepolan siunauskappelia esitetään purettavaksi. Heinäkuussa suljettu rakennus kärsii muun muassa vakavista kosteusvaurioista.

Kouvolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on päätynyt esittämään Lepolan siunauskappelin purkua.

Yhteinen kirkkoneuvosto lähettää asian yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi. Ennen kirkkovaltuuston kokousta Kouvolan seurakuntaneuvostolta pyydetään lausunto asiasta.

Lepolan hautausmaan siunauskappelin tulevaisuudesta tehtiin selvitys, jossa vaihtoehtoina olivat  kappelin korjaaminen, uudelleen rakentaminen sekä purkaminen ja alueen maisemoiminen.

Selvityksen teki Arkkitehdit Mustonen Oy.

Purkaminen selvästi halvin vaihtoehto

Selvityksen mukaan siunauskappelin perusteellinen korjaus olisi tullut maksamaan noin 2,4 miljoonaa euroa. Uuden, arkkitehtuuriltaan vastaavan ja seurakunnan nykytarpeisiin soveltuvan siunauskappelin rakentaminen olisi maksanut lähes yhtä paljon, 2,2 miljoonaa euroa.

Selvästi halvin vaihtoehto on rakennuksen purkaminen ja alueen maisemoiminen. Kustannukset ovat noin 160 000 euroa. Purkamisen jälkeen siunaukset toimitetaan muissa seurakunnan tiloissa.

Lepolan siunauskappeli suljettiin sisäilmaongelmien ja kattorakenteista putoavien materiaalien vuoksi heinäkuussa. Kappelin kylmiötilat ovat käytössä.
Sulkemisen jälkeen Kouvolan seurakunnan siunaustoimitukset on järjestetty muun muassa Keskuskirkossa ja Käpylän kirkossa.

Kiinteistö- ja hautauspalvelun johtokunta esitti seurakuntaneuvostolle myös, että vainajien säilytykseen tarvittavia kylmiötiloja tulee lisätä ja niiden sijainti selvittää.

Mikäli yhteinen kirkkovaltuusto päättää Lepolan siunauskappelin purkamisesta kirkkoneuvoston esityksen mukaisesti, asia etenee Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin kautta kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Kouvolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee Lepolan siunauskappelin purkuesitystä kokouksessaan 13. joulukuuta.

Lepola on esimerkki 1970-luvun konstruktivismista

Lepolan siunauskappeli valmistui vuonna 1973. Sen on suunnitellut arkkitehti Sakari Aartelo. Siunauskappelista järjestettiin aikanaan suunnittelukilpailu.
Lepolan kappelia on pidetty hyvänä esimerkkinä 1970-luvun konstruktivistisesta arkkitehtuurista.

Arvostettu kotkalaisarkkitehti Rurik Wasastjerna lukee Lepolan kappelin kymmenen kiinnostavan kymenlaaksolaisen arkkitehtuurikohteen joukkoon.
Hän luonnehti kappelia aikaisemmin Kouvolan Sanomien haastattelussa näin: ”Teräksestä, lasista ja kevytbetoniharkoista luotu pyhä tila, jossa luonto ja rakennus limittyvät rauhoittavalla ja lohduttavalla tavalla.”

Lepola on tuttu myös Aalto-yliopiston tutkijalle, arkkitehti Kristo Vesikansalle.  Hänen mielestään kyseessä on hienoin konstruktivistinen kirkollinen rakennus Suomessa Kouvolan keskuskirkon ohella.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet