Kirjailija Annamari Marttinen järjesti keittiönkaappinsa uusiksi — hävikki pieneni ja arki helpottui

Japanilaisen Marie Kondon KonMari-kirjan innoittamana syntyi poikkeuksellisen säntillinen järjestys.

Kirjailija Annamari Marttinen availee kaappeja Lappeenrannassa sijaitsevan kerrostaloasuntonsa keittiössä. Kuiva-ainekaapissa ei ole yhtään ainutta jauhopussia, ryynipakettia tai pastapakkausta. Kaikki ruokatuotteet on laitettu läpinäkyvien lasi- tai muovipurkkien sisälle.

Purkkien sisältö on kirjattu valkoisella liidulla mustiin tarroihin purkkien kylkeen. Tattari, speltti, leseet, pasta, pähkinät, korppujauhot.

Jopa mausteet nököttävät samanlaisissa pikku lasipurnukoissa lieden yllä.

Kaikki alkoi toissa keväänä, kun Marttinen luki japanilaisen järjestelyasiantuntija Marie Kondon kirjan KonMari — Siivouksen elämänmullistava taika. Siivousta ja elämänhallintaa yhdistävästä konmari-metodista on kohkattu Suomessa jo pari vuotta. Se kolahti myös Marttiseen.

— Olen sitä ihmistyyppiä, joka tykkää, että kotona on siistiä ja kaunista. Esteetikko. On tosi järkeenkäyvää, että koti pidetään kauniina, eikä siellä ole epämääräisiä sotkuläjiä.

Marttinen on käynyt koko asuntonsa läpi ja kierrättänyt kaikki tavarat, joita ei enää käytä — ja kuten konmari-metodi suosittaa, hankkiutunut eroon siitä, mikä ei tuota iloa. Keittiötuotteiden säilytysideaan hän törmäsi Facebookin KonMari Suomi -ryhmässä.

Hän hankki purkkeja yksi kerrallaan ja siirteli kuivamuonia niihin pikku hiljaa. Siisteyden lisääntyminen innosti hankkiutumaan kokonaan eroon ruoka-aineiden alkuperäisistä pakkauksista.

— Kaappi pysyy paljon siistimpänä ja se on helpompi puhdistaa kuin ennen, kun siellä ei ole repeileviä pusseja ja kaikenkirjavia nyssyköitä. Ennen jauhoja ja hiutaleita oli pitkin kaappeja, mutta nyt ei ole sitä ongelmaa, kun siirrän ne tiskipöydällä tiiviisiin purkkeihin.

Mutta mitä järkeä on siirrellä ruokia pakkauksesta toiseen? Tavallaanhan Marttinen myös hankki lisää tavaraa, sillä nyt hänellä on kaappi täynnä purkkeja.

Marttinen sanoo, että purkittaminen ei juuri vie aikaa mutta helpottaa arkea monella tapaa.

— Nykyään ostan vasta sitten uutta ruokaa, kun vanha on loppumassa. Ei tule ostettua tarjousten perusteella isoja määriä, jotka jäisivät käyttämättä, tai hetken mielijohteesta sellaista, mitä ei tule käytettyä. Ennen keittiössä oli enemmän hävikkiä, kun pakkausten pohjalle jäi vanhoja kuiva-aineita.

Ruokahävikin vähentäminen on nyt iso puheenaihe. Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen mukaan yksinkertaisimpia keinoja vähentää ruoan ympäristö- ja talousvaikutuksia on ennaltaehkäistä syntyvää ruokahävikkiä.

Marttisen mukaan myös ostoslistan laatimista ja ruuanlaittoa helpottaa, kun näkee yhdellä silmäyksellä, mitä kaapissa on.

Kirjailijan kaappi sai keväällä jopa maailmanlaajuista huomiota, kun itse Marie Kondo jakoi Instagramissa Marttisen julkaiseman kuvan purkkirivistöstään.

— Se oli hauska yllätys. Ei niin ihmeellinen juttu, mutta hauska.

Nykyään Marttisen purkitusfilosofia ulottuu myös jääkaapin antimiin.

— Säilytän siellä vihannekset läpinäkyvissä muovipurkeissa valmiiksi pilkottuina. Sillä tapaa teini-ikäiset lapseni syövät niitä paremmin, eivätkä kasvikset jää pilaantumaan niin herkästi. Pilkon porkkanoita, paprikoita ja muita kasviksia paloiksi aina, kun on aikaa, ja ne voi tarjoilla suoraan jääkaapista lautaselle.

Marttinen on ehkä tietämättään taas trendin aallonharjalla. Maailmalla tätä villitystä kutsutaan nimellä meal prepping tai food prepping, aterioiden valmistelu.

Parhaat vinkit järjestykseen

1 | Tyhjennä

Ota kaikki kaapit kokonaan tai yksi kerrallaan tyhjäksi. Siivoa kaapista sotkut. Heitä vanhentuneet ruuat biojätteeseen tai kokkaa pussinpohjat syötäväksi.

2 | Kierrätä

Katso astioitasi ja ole rehellinen itsellesi. Tarvitsetko jokaista vai käytätkö osaa vain hyvin harvoin? Vie ylimääräiset kierrätykseen, kirpputorille tai myy Facebookin kierrätysryhmissä.

3 | Pohdi käytäntöä

Tuntuuko, että kaapeista joutuu jatkuvasti etsimään tai kurkottelemaan hankalasti astioita tai ruokia? Löytyykö kaapista usein vanhentuvia tuotteita? Voi olla, että toisenlainen järjestys auttaa. Esimerkiksi silmien korkeudella olevista pystykaapeista voi olla helpompi löytää ruoka-aineita kuin vetolaatikoista alhaalla. Kokeile uutta käytäntöä vaihtamalla järjestys kokonaan.

4 | Pidä käsillä

Järjestele ruokatuotteet ja astiat teemoittain: yhdelle hyllylle tai helposti käden ulottuville ne, joita käytät joka päivä. Takariviin tai ylemmäksi ne, joita tarvitset vain viikoittain. Yhteen paikkaan leivontatarpeet, tai jos leivot usein, yksi kaappi leivontatarvikkeille.

Lähde: Annamari Marttinen

Elina Jäntti

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.