Veturin Citymarket avaa verkkoruokakaupan ensi viikolla – Suunnitelmissa on aluksi sata toimitusta päivässä, kauppias Lasse Keränen sanoo

Verkkoruokakaupan perustamista oli pohdittu pitkään, mutta vasta korona pani asioihin kunnolla vauhtia, kauppias kertoo.

Katja Juurikko

Citymarketin ruokaverkkokauppa tähtää Kouvolan suurimmaksi verkkokauppatoimijaksi, kauppias Lasse Keränen sanoo.
Citymarketin ruokaverkkokauppa tähtää Kouvolan suurimmaksi verkkokauppatoimijaksi, kauppias Lasse Keränen sanoo.

Kauppakeskus Veturin Citymarket avaa ruuan verkkokauppapalvelun ensi viikolla.

– Asiakkaat alkoivat kysellä verkkokaupan perään heti kun koronaviruksesta alettiin puhua. Olisimme perustaneet verkkokaupan jollain aikavälillä joka tapauksessa, mutta nyt asioihin pantiin vauhtia, kauppias Lasse Keränen kertoo.

Tavallisesti verkkokaupan perustamoiseen kuluu noin kuukausi. Veturin Citymarkettiin se pannaan pystyyn viikossa.

– K-ryhmän verkkokauppakoneisto on siksi hyvin rasvattu, että perustaminen on kauppiaalle aika helppoa. Saimme yhteistyökumppaniksi paikallisen kuljetusliikkeen, jolla on ruuan verkkokauppaan sopiva kylmäkalusto.

Aluksi 100 toimitusta päivässä, vähitellen enemmänkin

Veturin Citymarket tähtää Kouvolan suurimmaksi ruuan verkkokauppatoimijaksi.

–Tavoitteenamme on, että jollain aikataululla pystymme toimittamaan ja keräämään yli 100 toimitusta päivässä ja että lähdemme määrää siitäkin kasvattamaan.

Keränen korostaa, että suuruus rakennetaan harkitusti. Verkkokaupalle perustetaan oma organisaatio vastuuhenkilöineen.

– Tämänkokoisessa yksikössä verkkokauppaa ei voida hoitaa muiden töiden ohessa. Tuotteiden kerääminen vaatii paljon käsiä. Toisaalta, kun kivijalkakaupassa asiakkaat vähenevät, verkkokaupalla turvataan työpaikkojen säilyminen.

Katja Juurikko

Tuolta niitä voi pian hakea, kauppias Lasse Keränen osoittaa kauppakeskus Veturin Kouvolan puoleista päätyä. Citymarketin ruuan verkkokaupan on tarkoitus alkaa viikolla 14.
Tuolta niitä voi pian hakea, kauppias Lasse Keränen osoittaa kauppakeskus Veturin Kouvolan puoleista päätyä. Citymarketin ruuan verkkokaupan on tarkoitus alkaa viikolla 14.

Kysyntä voi kasvaa koronan jälkeenkin

Keränen uskoo, että verkkokauppa jatkaa kasvuaan myös sen jälkeen, kun koronapandemia on selätetty.

– Nyt kysyntää tulee varmasti olemaan enemmän kuin pystytään hoitamaan. Olen aika vakuuttunut, että kysyntä kasvaa epidemian jälkeenkin, kun ihmiset oppivat palvelua nyt väkisinkin käyttämään.

Verkkokauppa toimii Veturin Citymarketissa tavalliseen tapaan: ruokatilauksen voi ostaa joko kotiinkuljetettuna tai noutopisteestä haettavaksi. Citymarketin noutopiste tulee kauppakeskuksen Kouvolan puoleiseen päätyyn.

– Se on meille logistisesti helppo paikka, sillä omat kylmäsäilytystilat ovat siinä lähellä.

Prisman Kauppakassi-palvelussa jopa viikon jono

Kouvolan Prisman Kauppakassi-verkkopalvelu on ruuhkautunut koronaepidemian vuoksi. Vapaata nouto- tai kotiintoimitusaikaa joutuu tällä hetkellä odottamaan jopa viikon, Kymen Seudun Osuuskaupan kaupallinen johtaja Ari Hyytiä kertoo.

– Kauppakassi-palvelun kapasiteettia nostetaan ensi viikolla pikku hiljaa päivittäin. Toimituksia ja hakuja on nyt noin 50 päivässä, mutta tämä määrä on tarkoitus tuplata.

Kapasiteetin lisääminen tarkoittaa käytännössä tuotteita keräävien käsiparien lisäämistä. Lisätyövoimaa saadaan esimerkiksi KSO:n jo suljetuista ravitsemusliikkeistä. Lisäksi yrittäjä on kasvattanut henkilökuntaansa.

Tuotteet haetaan edelleen Prisman kylmäkaapeista, joiden määrää ei Hyytiän mukaan kuitenkaan olla lisäämässä.

– Kasvatamme aikaikkunoiden määrää eli sitä kautta myös kaappien kapasiteettia voidaan kasvattaa.

Kotikuljetukset ja keräilyn hoitaa ulkopuolinen yhteistyökumppani. Prisma toimittaa verkkokaupan lähetyksiä noin 10 kilometrin säteellä Kouvolan Korjalasta.

"Lisätyövoimaa on jo palkattu"

Kiire on kova, mutta siitä on yritetty pitää kiinni, että tilauksen saa seuraavalle päivälle, K-Supermarket Koskituulen kauppias Mikael Virtanen kertoo.

–  Korona on kolminkertaistanut uusien verkkokauppa-asiakkaiden määrän. Ainakin toistaiseksi tilanne on hallinnassa. Pidämme tilannetta koko ajan silmällä. Tuotteiden keräämistä varten on jo palkattu lisätyövoimaa.

Koskituulesta lähtee 50–80 verkkokauppatoimitusta päivittäin. Kuljetuskiintiöt vaihtelevat viikonpäivien mukaan. Ruuat kuljettaa paikallinen kuljetusliike, jonka kanssa Koskituuli on tehnyt yhteistyötä jo viiden vuoden ajan.