Maksuhäiriöiden määrät laskivat Kouvolassa alkuvuonna

Korona-ajan vaikutukset ihmisten velkaantumiseen näkyvät vasta myöhemmin

Raimo Eerola

Tänä vuonna laki määräsi osalle kulutusluotoista10 prosentin korkokaton. Arkistokuva.
Tänä vuonna laki määräsi osalle kulutusluotoista10 prosentin korkokaton. Arkistokuva.

Lantta Suvi

Maksuhäiriömerkinnät keskityttävät tietylle joukolle ihmisiä. Arkistokuva.
Maksuhäiriömerkinnät keskityttävät tietylle joukolle ihmisiä. Arkistokuva.

Tiina Örn

Toukokuussa Taloussäätiö sai ennätysmäärän yhteydenottoja.Arkistokuva.
Toukokuussa Taloussäätiö sai ennätysmäärän yhteydenottoja.Arkistokuva.

Bisnoden tilaston mukaan maksuhäiriömerkinnät ovat vähentyneet valtakunnallisesti alkuvuodesta 2020.

Sama näkyy Kouvolassa ja Kymenlaaksossa, mutta vielä voimakkaampana. Esimerkiksi Kouvolassa 2020 merkintöjä tuli vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 28,7 prosenttia vähemmän kuin 2019 vuonna vastaavana aikana. Kymenlaaksossa vastaava lasku oli 19,6 prosenttia, kun taas vastaavasti Suomessa laskua oli vain 5,0 prosenttia.

Kouvolassa maksuhäiriömerkintä on 6637 henkilöllä ja koko Kymenlaaksossa 14632 henkilöllä. Valtakunnallisesti vastaava luku on 437825 henkilöä.

Uusia maksuhäiriömerkintöjä on tullut Kouvolassa 2308 henkilölle. Kymenlaaksossa uusia merkintöjä on tullut 5038 henkilölle ja koko maassa 168988 henkilölle.

Korona-ajan vaikutukset eivät vielä näy

Kymenlaakson oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja Niina Vainimon mukaan korona-ajan vaikutukset näkyvät talous- ja velkaneuvonnassa varmaan vasta syksyllä tai ensi vuonna.

– Nyt näyttää siltä, että ihmisillä ovat muut järjestelyt käytössä. Velalliset ovat olleet velkojiinsa yhteydessä. Lisäksi pankit ovat myöntäneet ihmisille lyhennysvapaata, sanoo Vainimo.

Vainimo kertoo, että maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet vuosi vuodelta ja korona tuskin ainakaan vähentää merkintöjen määrää.

Heinäkuun alussa astui voimaan laki, joka laski osassa kulutusluottoja korkokaton kymmeneen prosenttiin. Lisäksi luottojen suoramarkkinointi kiellettiin. Laki on voimassa tämän vuoden loppuun.

– Uudella lailla pyritään siihen, etteivät velkaantuneet ihmiset velkaantuisi lisää ja että maksuhäiriömerkintöjen määrät alkaisivat vähenemään.

Vainimon mukaan poikkeusaikana ihmisten tulisi olla tarkkoja taloudenpidossaan ja neuvotella velkojiensa kanssa. Lisäksi olisi hyvä ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan, mikäli on ongelmia velkaantumisen kanssa.

– Velkaneuvojat selvittävät velallisen kokonaistilanteen ja sen perusteella tekevät ratkaisuehdotuksia velallisen taloudellisen tilanteen korjaamiseksi. Velkaneuvojat avustavat velallista esimerkiksi vapaehtoisten ja virallisten velkajärjestelyjen hakemisessa.

Taloussäätiöön ennätysmäärä yhteydenottoja

Taloussäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzarin mukaan tällä hetkellä tilastoissa pyörivät samojen ihmisten maksuhäiriömerkinnät.

– Voi olla että kaikkien maksuhäiriömerkintöjen määrät ovat nyt pienempiä, koska häiriömerkinnät keskittyvät tietylle joukolle ihmisiä. Heille laskujen ja velkojen maksaminen on yhä vaikeampaa, josta saattaa seurata lisää maksuhäiriömerkintöjä.

Pantzar sanoo, että yksittäisten maksuhäiriöllisten ihmisten määrä kasvoi vuoden toisella neljänneksellä ja sen päätyttyä 30. kesäkuuta yksityishenkilöillä oli maksuhäiriöitä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Noin 10-15 vuoden aikana maksuhäiriöiden määrä on hiljalleen noussut.

Pantzarin mukaan korona-ajan vaikutukset näkyvät vasta syksyllä tai syksyn jälkeen. On mahdollista, että koronan myötä maksuhäiriömerkintöjä tulee uusille ihmisille, joilla merkintöjä ei ole aiemmin ollut.

Koronan alkuvaiheessa, kun rajoitukset tulivat voimaan, yhteydenotot Takuusäätiöön vähenivät. Mutta toukokuusta alkaen yhteydenottojen määrät ovat nousset.

–Toukokuussa meille tuli ennätyksellisen paljon yhteydenottoja yhden kuukauden aikana. Palveluissamme alkaa olla yhdenottoja ihmisiltä, jotka sanovat suoraan tulleensa lomautetuiksi koronan takia.

Luetuimmat