Kiertotien kautta Kouvolaan

Lumikki Haaja

Puusta valaisimia valmistava Martin Czurgel muutti tammikuussa Kouvolaan yhdessä Jenni Tommolan ja heidän puolitoistavuotiaan Lotta-tyttärensä kanssa.

Verstaan valaistus on hämärä. Saksalaisen Martin Czurgelin käsintekemät puuvalaisimet luovat sinne mökkimäistä tunnelmaa. Puun läpi valo hehkuu punertavana, muistuttaen lämmintä takkatulta viileän syksyisellä ilmalla. Valon pehmeä kajo tuo esiin puun luontaiset kuviot, kuten vuosirenkaat. Tästä hehkusta on tullut myös Czurgelin yrityksen nimi, Kajo Design.

Czurgel tapasi kumppaninsa Jenni Tommolan Berliinissä kolme vuotta sitten. Tommola opiskeli tuolloin metsätalousinsinööriksi, aivan kuten Czurgelkin. Kun vaihto-opiskelut Saksassa päättyivät, pariskunta päätti kokeilla onneaan Suomessa.

Puolitoista vuotta sitten he saivat perheenlisäystä, kun Lotta-tyttö syntyi. Lotta on hiljattain alkanut käydä päiväkodissa kolmena päivänä viikossa. Lotan ollessa hoidossa, myös Tommola avustaa yritystoiminnassa.

Tommola leikkii vieressä Lotan kanssa punaisella pallolla, kun Czurgel kertoo heidän vaiheistaan ennen Kouvolaan päätymistä.

Suomeen muuttaessa pariskunta ei vielä tiennyt, kuinka vaikeaa saksalaisen Czurgelin olisi löytää töitä. He kuvittelivat, että korkeakoulutettu, Saksan eduskunnassakin työskennellyt Czurgel löytäisi töitä helposti. Kielimuuri osoittautui ongelmaksi.

Aluksi Czurgel työskenteli Tommolan isän yrityksessä. Tommola on kotoisin Hartolasta. Hartolasta tuli pariskunnalle Suomen tukikohta.

Hartolan, Hollolan, Mikkelin ja Lahden kautta he päätyivät lopulta Kouvolaan. Tommolan isän puoleinen suku on lähtöisin Kouvolasta.

Czurgelin mukaan kotona istuminen ei ole hänen tapaistaan. Töitä piti siis keksiä.

Suomessa ensimmäinen talvi kului puilla lämmitettävässä asunnossa. Pilkkoessaan polttopuita Czurgel huomasi, kuinka kauniisti valo kajastaa puun päätyosan läpi. Siitä lähti idea puisista valaisimista.

Päätös Kouvolaan muuttamisesta tuli, kun Czurgel löysi kouvolalaisen Verstas24:n sivut internetistä. Yhteisverstas oli täydellinen paikka rakentaa valaisimia.

Tammikuussa perhe muutti paikkakunnalle. Yrityksen Czurgel perusti kuukautta myöhemmin.

Palaset ovat loksahtaneet kohdilleen Kouvolassa.

— Tuntuu, että elämä Kouvolassa on sellaista kuin haluankin sen olevan. En ole kaupunki-ihminen, Czurgel kertoo.

Hän mainitsee pitävänsä muun muassa vanhoista suomalaisista taloista. Kouvolaan muuttaminen on tuntunut oikealta päätökseltä, vaikka Berliinin hyviä ja halpoja ruokapaikkoja on toisinaan ikävä.

Kouvolan huono maine ihmetyttää pariskuntaa. Kaupunkia kutsutaan harmaaksi betonihelvetiksi, vaikka siellä on paljon luontoa, puistoja ja kaunis Kymijoki.

— Jos olisin kysynyt joltakulta, kannattaako tänne muuttaa, en varmaan olisi muuttanut. Onneksi en sen enempää kysellyt, Czurgel sanoo.

Tommola kertoo nähneensä vuosia sitten jossain lehdessä listan Suomen masentavimmista kaupungeista. Kouvola oli sillä listalla. Tommolan kokemukset Kouvolasta ovat kuitenkin olleet lähinnä positiivisia.

Koiran ja lapsen kanssa ulkona liikkuessa Tommola päätyy välillä juttelemaan muiden ihmisten kanssa. Kaikki ovat olleet ystävällisiä.

Czurgelista tuntuu, että Kouvolassa ihmiset hymyilevät enemmän kuin esimerkiksi Lahdessa. Siellä ihmiset näyttävät alakuloisemmilta.

Ulkomaalaisena Czurgel ei ole tuntenut itseään ulkopuoliseksi Kouvolassa. Kukaan ei ole koskaan yrittänyt työntää porukasta pois, jos hän on tullut juttelemaan.

— Saksalla on ihan hyvä maine, se on varmaankin auttanut. Jos olisin kotoisin jostain toisesta maasta, en tiedä miten minuun sitten suhtauduttaisiin, hän pohtii.

Suomalaiset tuntuvat saksalaisia itsenäisemmiltä. Täällä jokainen pärjää omillaan. Kulttuurierot eivät silti ole isoja. Jos ei tee mieli puhua, ei tarvitse väkisin viritellä keskustelua.

Pariskunta kokee saaneensa myös paljon tukea yrityksen perustamiseen Kouvolassa. Kouvola Innovation, UPM-Kymmene ja Kouvolan kaupunki ovat kaikki olleet avuksi. Myös muilta verstasta käyttäviltä voi tarvittaessa pyytää apua.

Kajo Designin tavoite pysyä mahdollisimman paikallisena on onnistunut Kouvolassa hyvin. Czurgel tekee valaisimet kotimaisesta puusta yhteistyössä paikallisen metsänomistajan kanssa.

Czurgel on päässyt myös esittelemään tuotteitaan erilaisissa tapahtumissa. Kouvola Innovationilta hän sai kannusterahaa syyskuun toisella viikolla järjestettäviä Habitare-messuja varten.

Messujen ja tapahtumien perässä matkustelevalle Czurgelille Kouvolan sijainti on erinomainen. Lahti, Kotka ja Helsinki ovat kaikki hyvien kulkuyhteyksien päässä. Kouvolan hintatasokaan ei ole kovin korkea.

— Kaikki tuntuu olevan lähellä ja helposti löydettävissä, Czurgel kehuu.

Lisäksi seudulla on paljon vanhaa teollisuutta, kuten Taideruukki-alue sekä Verlan puuhiomo ja pahvitehdas. Nähtävää on paljon.

Tommolan mukaan suomalaisilla on tapana väheksyä kotipaikkakuntaansa, vaikka he tosiasiassa viihtyisivät siellä. Yksi asia Kouvolassa kuitenkin on, mikä voisi olla vielä paremmin.

— Öisin ajelevat mopopojat voisivat aloittaa ja lopettaa kierroksensa pari tuntia aikaisemmin, että saisi nukuttua, Tommola sanoo.

Juulia Järvenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet