Isot pankit porskuttavat Kouvolassa – OP-ryhmä ja S-Pankki kasvattivat asiakasmääriään

Kouvolassa on ollut myönteistä kehitystä asuntolainoissa, vaikka väestökehitys sakkaa.

Katja Juurikko

Kouvolan pankeista kerrotaan, että asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia sijoittamisesta.
Kouvolan pankeista kerrotaan, että asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia sijoittamisesta.

Länsi-Kymen Osuuspankin toimitusjohtaja Saila Rosas on tyytyväinen. Hänen mukaansa viime vuosi oli pankille hyvä.

Länsi-Kymen Osuuspankin asiakasmäärä kasvoi viime vuonna 837 uudella asiakkaalla.

– Mielestäni se johtuu palvelulähtöisestä toimintatavastamme. Olemme saaneet hyvän imun aikaan. Siitä voi päätellä, että olemme onnistuneet.

Kokonaismäärä on nyt reilut 17 000. Rosas kertoo, että uusia asiakkaita tuli paljon eri pankeista ja pankkiryhmistä.

Parhaillaan Länsi-Kymen Osuuspankki viimeistelee uutta Loviisaan rakentuvaa konttoriaan. Se on Rosaksen mukaan osoitus pankin pyrkimyksestä asiakaslähtöiseen palvelumalliin.

Sijoitusinto kasvussa

OP Kymenlaakson asiakasmäärä kasvoi viime vuonna yli 3 000 asiakkaalla verrattuna vuoteen 2018.

Toimitusjohtaja Juha Korhosen mukaan uusia asiakkaita tulee hänen mukaansa tasaisesti muista pankeista koko Kymenlaaksossa. OP Kymenlaakson liikevoitto kasvoi vuoden 2018 10 miljoonasta eurosta 17,7 miljoonaan euroon.

– Sen taustalla on suurimmaksi osaksi pankin omistamien kiinteistöjen arvonalennus, mutta myös asiakastuotoissa oli kasvua.

Korhosen mukaan asiakkaiden kiinnostus sijoitustoimintaan jatkoi viime vuonna myönteistä kehitystä. Hän sanoo, ettei sijoitusinto ole laantunut tämän vuoden alkupuolellakaan huolimatta hiipuvista maailmantalouden näkymistä. Korhosen mukaan myös yritysten investoinneissa on myönteisiä merkkejä.

– Rahastosijoittaminen ja vakuutussäästäminen kiinnostavat nyt matalien korkojen aikana. Ihmiset etsivät parempaa tuottoa.

Vuoden lopussa OP Kymenlaaksolla oli omistaja-asiakkaita 58 358. Bonuksia omistaja-asiakkaille pankki jakoi saman verran kuin edellisvuonna, 6,1 miljoonaa euroa. Asiakasvaroja pankilla oli yli 2,2 miljardia euroa. OP Kymenlaakson vakavaraisuus laski 51,2 prosentista 44,1 prosenttiin, mutta pankin tiedotteen mukaan muutos johtuu Euroopan keskuspankin päätöksestä nostaa asuntoluottojen pääomavaatimuksia.

S-Pankille ennätystulos

S-Pankin edustajana Kymenlaaksossa toimivan KSO:n talousjohtaja Jukka Virenius on niin ikään hyvillään viime vuoden tuloksesta. Hän sanoo, että S-Pankki teki ennätystuloksen, mikä näkyi kasvuna pankin Kymen Seudun Osuuskaupalle maksamissa palkkioissa.

Vireniuksen mukaan Kymenlaaksossa S-Pankin jäsenmäärän kehitys on maltillista, koska osuuskaupan kaikki noin 86 000 asiakasomistajaa ovat automaattisesti pankin asiakkaita. Kymenlaakson talouksista noin 80 prosenttia on KSO:n asiakasomistajia.

– Kun asiakas liittyy KSO:hon, hänelle perustetaan S-Pankin tili. Yhä useampi ihminen on alkanut käyttää S-Pankin tiliä ensisijaisena tilinään, vaikka asiakasmäärä on aika vakiintunut.

Nordeassa huomattu asuntolainojen kysynnän kasvu

Kymenlaakson Nordean toimipaikkajohtaja Sanna Kettunen sanoo olevansa erityisen tyytyväinen pankin asuntolainakysynnän kehitykseen.

Hänen mukaansa pankin asuntolainojen kysyntä nousi Kouvolassa noin 13 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

– Siinä näkyy etenkin se, että Kouvolan keskusta-alueen kerrostaloasunnot käyvät hyvin kaupaksi.

Kettusen mukaan kasvussa on myös pankin asiakkaiden kiinnostus sijoittamista kohtaan. Vastuullisuus on noussut tärkeäksi tekijäksi sijoituspäätöksiä tehtäessä.

– Sijoituskohteet riippuvat tietysti aina asiakkaan näkökulmasta, mutta nykyään sijoitusneuvojiltamme kysytään todella paljon mahdollisuuksista sijoittaa vastuullisesti.

Juttua muutettu 7. helmikuuta 2020 kello 9.15. Korjattu Kymenlaakson Osuuspankin asiakasvarojen määrä. Juttua muutettu 7. helmikuuta kello 15.48. Korjattu kohta, että Länsi-Kymen Osuuspankki sai uusia asiakkaita eri pankeista ja pankkiryhmistä.