Kouvolalainen Jesse Saareks pyrkii kansainvälisten kilpailuiden voittoon — Harjoittelua Espanjassa ja Eerolassa

Lukas Pearsall

Jesse Saareks harjoittelee Eerolan golfkeskuksessa Kuusankoskella Kymijoen kainalossa 30—35 tuntia viikossa.
Jesse Saareks harjoittelee Eerolan golfkeskuksessa Kuusankoskella Kymijoen kainalossa 30—35 tuntia viikossa.
20244581e.jpg

Koski-Golfin maajoukkueympyröihin kohonneet juniorit uskaltavat asettaa tavoitteensa korkealle. Sekä tuore Suomen mestari Jesse Saareks, 13, että Krista Junkkari, 17, ovat tohtineet sanoa Kouvolan Sanomissa haluavansa olla jonain päivänä lajissaan maailman paras.

Saareks saavutti vuosi sitten Vierumäellä SM-hopeaa 14-vuotiaiden sarjassa. Tänä vuonna juhannuksen jälkeisellä viikolla väri kirkastui kullaksi. Mestaruutta suurempi asia Saarekselle oli se, että hän voitti SM-kisojen yhteydessä kansainvälisen Finnish International Junior Championshipin.

SM-kisa ei ollut edes päätavoite, vaan janosin kansainvälisen kisan voittoa.

— SM-kisa ei ollut edes päätavoite, vaan janosin kansainvälisen kisan voittoa. Siellä oli ulkomaalaisia pelaajia minun tasoituksellani, joten pääsin näkemään omaa tasoani maailmalla, Saareks kertaa.

Sanavalmis 180-senttinen Saareks voitti toiseksi tulleen Skotlannin Calum Scottin kolmen lyönnin erolla.

— Olin treenannut hyvin ja saanut hyviä kisoja alle, joten minulla oli kova luotto siihen, että pystyn pelaaman voitosta Vierumäellä.

Vuodessa yli 15 kilpailuun osallistuva Saareks voitti FIJC:n jälkeen heinäkuun alussa kansainvälisen kisan myös Virossa suorastaan ylivoimaisesti. Saareksen tärkeimmät kilpailut ovat Finnish Junior Tourilla, joka on Suomen ylin kilpailukiertue alle 21-vuotiaille kilpapelaajille.

Saareks kuuluu Golfliiton talenttiryhmään, joka on liittovalmennuksen ensimmäinen aste. Talenttiryhmän toiminnasta vastaa liittovalmentaja Juha Skyttä.

— Olen päässyt kolme vuotta putkeen 10 päivän harjoitusleirille Espanjaan. Ryhmästä on tullut paljon kavereita ja tietysti lajitietoa.

— Puseroon on tarttunut teknisiä juttuja, joita voin soveltaa oman settiini. Liiton valmentajat antavat neuvoja, ja itse pitää tehdä. Sehän se juttu on, pelin hengen sisäistänyt Saareks sanoo.

”Mitä sä Jesse oikein harrastat?”

Kotioloissa Saareksen tärkein valmentaja on aina ollut Tommi Henttu. Koski-Golfin prona vuodesta 2000 toiminut Henttu tapaa Saareksen viisi kertaa viikossa Eerolan golfkeskuksessa. Ensi vuonna juniorien SM-joukkuekisa järjestetään juuri Eerolassa.

— Joka kisan jälkeen ensimmäinen puhelinsoittoni lähtee Tommille. Hän tekee tosi paljon töitä golfin ja meidän junnujen eteen. Hän on ammattitaitoinen ja hyvällä tavalla vaativa, Saareks kuvailee.

30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Koski-Golf pyrkii Golfliiton siunauksella murtamaan lajiin liittyviä ennakkoluuloja erityisesti juuri tänä vuonna. Jo 9-vuotiaana 210-metrisen avauslyönnin kajauttanut Saareks sanoo kohdanneensa ja kuulleensa kaikenlaista hassua golfiin liittyvää.

— Varmaan paras kommentti on se, että golf, mitäs sä Jesse oikein harrastat? Jäätelön syöminenkin on helpompaa kuin golfin pelaaminen.

Kesäkaudella 30—35 tuntia viikossa harjoitteleva Saareks muistuttaa golfin olevan varsinkin kilpatasolla paljon muuta kuin pelkkää pallon lyömistä.

— Ammattilaisilla yksi pelikierros vie neljä tuntia. Kun niitä vedetään neljä peräkkäin ja yhden kierroksen aikana kävellään kentällä 10 kilometriä, voidaan sanoa, että laji vaatii fysiikkaa.

Naukion yhtenäiskoulussa kasiluokalle siirtyvä Saareks harjoittelee lyöntejään erittäin monipuolisesti.

— Puttia, wedgeä ja draivia. Hiekasta ja nurmelta. On sitä vaikka mistä kannon päältä treenattu.

Saareksen mukaan golf-harjoituksissa ei tarvitse olla yksin, vaikkei kyseessä olekaan joukkuelaji.

— Laji on haastava, eikä siinä välttämättä heti onnistu, mutta jos on halua kehittyä, golf on juuri oikea laji siihen, Saareks kiteyttää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.