Inkeroisissa pankkikorttien skimmaukseen osallistunut mies tuomittiin vankilaan

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi perjantaina vuonna 1977 syntyneen, ulkomaalaisen miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Miehen todettiin osallistuneen laajamittaiseen pankkikorttien kopiointiin eli skimmaukseen viime kesän ja syksyn aikana.

Rikokset tehtiin Inkeroisissa ja Uudellamaalla sijaitsevassa Pukkilan kunnassa. Oikeuden mukaan syytetty tarkkaili kummassakin paikassa ABC-kylmäasemaa ja selvitti rikoskumppaneilleen, onko asemalla kameravalvontaa tai liikkuuko alueella henkilökuntaa.

Tämän jälkeen tuntemattomaksi jäänyt henkilö asensi asemien maksuautomaatteihin skimmauslaitteet, joiden keräämillä tiedoilla valmistettiin korttikopioita. Oikeuden mukaan yksi tai useampi henkilö nosti tekaistuilla korteilla viime syksyn aikana rahaa kymmenien ihmisten tileiltä.

Nostot tehtiin Filippiineillä, ja niiden suuruus oli yhteensä ainakin 46 000 euroa. Valtaosa rahoista saatiin Inkeroisissa tankanneiden henkilöiden korttitiedoilla.

Viranomaiset eivät ole saaneet selville, kuka keräsi toiminnasta rahallisen hyödyn. Syytetty kertoi oikeudessa saaneensa palkkioksi tehtävästään 500 euroa.

Toimintaohjeet hän kertoi saaneensa Helsingissä Niku-nimiseltä mieheltä. Viranomaiset eivät ole saaneet henkilöä kiinni.

— Hän on tosi paha ihminen. Pelkään perheeni puolesta, syytetty sanoi tulkin välityksellä.

Oikeuden mukaan skimmausrikollisuudessa on usein mukana suuri joukko eri maissa asuvia ihmisiä. Yhdellä henkilöllä voi olla tarkka tehtävä, eivätkä osalliset välttämättä tunne toisiaan.

Syytetty myönsi kylmäasemien tarkkailun, mutta katsoi syyllistyneensä vain avunantoon. Oikeus ei pitänyt selitystä uskottavana ja tuomitsi miehen kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta, ulkomaalaisrikkomuksesta, väärennyksestä ja kätkemisrikoksesta.

Mies on aiemmin syyllistynyt Suomessa kahteen varkauteen, joista hänelle on määrätty ehdollista vankeutta. Tekojensa takia mies on määrätty vuonna 2014 maahantulokieltoon.

Ehdollinen tuomio määrättiin nyt pantavaksi täytäntöön, ja se laskettiin mukaan rangaistuksen kokonaiskestoon.

Mies määrättiin korvaamaan pankeille ja muille asianomistajille kaikkiaan noin 35 000 euroa. Lisäksi valtio perii häneltä rikoshyötynä 550 euroa.

Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen, joten se ei ole vielä lainvoimainen. Syytetty pidetään vangittuna, kunnes tuomio astuu voimaan tai se kumotaan.

Miehen suomalaista avovaimoa syytettiin samassa istunnossa avunannosta törkeään maksuvälinerikokseen. Syyttäjän mukaan nainen oli mahdollistanut skimmauksen majoittamalla miehen ja antamalla tämän käyttää suomalaisilla rekisterikilvillä varustettua autoaan.

Lisäksi naiselle oli lähetetty Filippiineiltä tietoliikennekaapeli, joka syyttäjän mukaan oli tarkoitettu skimmauksessa käytettäväksi välineeksi.

Puolustus kiisti syytteen. Perusteena oli se, ettei nainen voi olla vastuussa avopuolisonsa tekemisistä. Oikeus jakoi näkemyksen ja hylkäsi syytteen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.