Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili Vekaranjärvellä Karjalan prikaatin harjoituksissa – "Karjalan prikaati on yksi Suomen tärkeimmistä joukko-osastoista"

Puolustusvoimat: Ministeri Kaikkonen pitää nuorten maanpuolustusintoa yhä kovana. Silti hän toivoo, että ikäluokista vielä useampi kävisi armeijan.

Lukas Pearsall

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tutustui Vekaranjärven varuskuntaan ja seurasi toimintaharjoitusta.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tutustui Vekaranjärven varuskuntaan ja seurasi toimintaharjoitusta.

Vekaranjärven ja Pahkajärven maastossa on kolmatta viikkoa käynnissä REPO20 -toimintaharjoitus.

Maanantaina varuskunnan toimintaan ja itse harjoitukseen kävi tutustumassa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Ministerin mukaan nyt järjestetty joukko-osastovierailu oli hänelle ministerikaudella ensimmäinen. Koronatilanne on siirtänyt aiemmin sovittuja käyntejä varuskunnissa.

Kaikkosen näkemän perusteella toiminta Vekaranjärven varuskunnassa ja harjoituksessa on sujunut mallikkaasti.

– Karjalan prikaati on yksi Suomen tärkeimmistä joukko-osastoista. Se on monipuolinen toimija maanpuolustuskoulutuksessa.

Ministeri kertoo jututtaneensa päivän aikana niin kantahenkilökuntaa kuin varusmiehiä ja -naisia.

Eduskunnan tulevaan lisätalousarvioon Kaikkonen toivoo lisää määrärahoja niin sanottujen sopimussotilaiden palkkaamiseen.

Sopimussotilaat ovat määräaikaisiksi, 6–12 kuukauden pituisiksi jaksoiksi palkattavia kouluttajia.

Puolustuskaluston osalta tulevaisuuden tärkeimmät hankkeet ovat Hornetit korvaava hävittäjien hankinta ja laivaston kaluston uusiminen. Ne eivät kuitenkaan syö maavoimienkaan kaluston uusimiseen tarkoitettuja määrärahoja alkaneella vuosikymmenellä.

– Hävittäjien hankinta ja laivaston uudistaminen on suunniteltu varsinaisen puolustusbudjetin päälle, Kaikkonen sanoo.

Viiden kilpailutuksessa mukana olevan hävittäjävalmistajan koneet olivat Suomessa testattavina alkuvuodesta.

– Lopulliset tarjouspyynnöt valmistajille on määrä lähettää loppuvuodesta.

Lukas Pearsall

Kaikkosen mukaan Suomi tekee seuraavan sukupolven hävittäjistä tarjouspyynnön loppuvuodesta.
Kaikkosen mukaan Suomi tekee seuraavan sukupolven hävittäjistä tarjouspyynnön loppuvuodesta.

Konsulttikenraaleja ei kuunnella

Hävittäjäkauppojen konsulteiksi on siirtynyt henkilöstöä Suomen puolustushallinnon kärkipaikoilta.

Kaikkosen mukaan puolustushallinto on katkaissut yhteydenpidon kyseisiin henkilöihin.

– Haluamme näin varmistaa, että tarjouskilpailu on tasapuolinen ja myös näyttää siltä.

Vierailunsa perusteella Kaikkonen sanoo huomanneensa, että suomalaisten nuorten maanpuolustusinto on kovaa tasoa, vaikka asepalveluksen suorittavien nuorten miesten määrä on jonkin verran laskenut viime vuosina.

– Puolustusministerinä toivoisin toki, että nykyistä suurempi osuus ikäluokista suorittaisi varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen.

Varuskunta on toistaiseksi onnistunut suojautumaan koronalta

Myös Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juhana Skyttä seuraa REPO20-harjoitusta aurinkoisin mielin.

Harjoitus on sujunut hyvin, vaikka prikaatissa korona on pakottanut erityisjärjestelyihin. Jo keväällä puolustusvoimien joukko-osastojen varusmiesten asepalvelus hajautettiin kolmen viikon rytmiin. Yksi osasto oli viikon varuskunnassa, toinen maastoharjoituksessa ja kolmas lomilla.

Järjestely on Skytän mukaan sujunut hyvin ja pitänyt koronaepidemian poissa Vekaranjärveltä. Varuskunnassa on toistaiseksi havaittu vain yksi tartunta. Kaksi lomilla ollutta varusmiestä on lisäksi jäänyt kotikaranteeniin.

Lukas Pearsall

– Siksi sovelsimme jaksotuskäytäntöä myös harjoitukseen. Se pidensi harjoituksen kestoa ja lisäsi jonkin verran suunnittelutyötä. Samoin nyt ei aiempaan tapaan päästä harjoittelemaan eri aselajien yhteistoimintaa.

Hänestä on ollut hieno nähdä, miten nuoret miehet ja naiset sekä varuskunnan henkilökunta ovat kaikki venyneet poikkeustilanteessa ja löytäneet hyvän yhteistyöhengen.

Kertausharjoitukset on keskeytetty

Käynnissä olevasta harjoituksesta loistavat poissaolollaan myös reservin taistelijat. Kertausharjoitukset ja vapaaehtoiset harjoitukset on peruttu näillä näkymin heinäkuun loppuun asti.

– Syksy näyttää, voidaanko ne käynnistää uudelleen. Tarkoitus on päästä taas järjestämään kertausharjoituksia, jos epidemiatilanne sen sallii.

Vekaranjärven varuskunnassa on tehty mittavia rakennusinvestointeja viime vuosikymmenen aikana. Skytän mukaan niiden kokonaisarvo on ylittänyt 120 miljoonaa euroa.

– Varuskunnan rakennukset on nyt saatu hyvään kuntoon. Vielä on määrä korjata esikuntarakennusta ja rakentaa halleja pioneerikomppanian käyttöön. Nykyään tarvitaan paljon teknistä koulutusta eikä sitä voi aina tehdä taivasalla.