Kuusaanmäen kiinteistöt voivat siirtyä valtakunnalliselle Maakuntien Tilakeskus Oy:lle

Katja Juurikko

Kun sote-uudistus astuu voimaan 2019 alussa, vaihtuu myös sairaalakiinteistöjen omistus.

Carea tarjoaa omistamiaan Sairaalanmäen kiinteistöjä Kouvolan kaupungille lahjoituksena. Jos Kouvola ei ota lahjoitusta vastaan, ne siirtyvät Maakuntien Tilakeskus Oy:lle kuten maan kaikki muutkin sairaanhoidon ja erityishuollon käytössä olevat kiinteistöt.

Carean hallitus päätti pyytää jäsenkunnilta lausuntoja tulevista kiinteistöjärjestelyistä. Carea ja kunnat neuvottelevat asiasta kesäkuun 14. päivänä. Sitä ennen asiaa käsitellään Kouvolan kaupunginhallituksessa.

Carea-konsernin kiinteistöistä vastaavan Kastekin toimitusjohtaja Seppo Pajari sanoo, että käytännössä kaikki Carean kiinteistöt maa-alueineen siirtyvät vuoden 2019 alusta Maakuntien Tilakeskus Oy:lle.

Tässä vaiheessa sairaanhoitopiireillä on mahdollisuus tarjota kunnille lahjoituksina sellaisia kiinteistöjä, joita sairaanhoitopiirit itse eivät jatkossa tarvitse.

Kouvolan päättäjät ovat ajatukselle nihkeitä. Esimerkiksi Carean yhtymäkokouksen kouvolalainen puheenjohtaja Jukka Nyberg ei usko kaupunginhallituksen ottavan lahjoitusta vastaan.

— Meillä on ihan tarpeeksi kiinteistöjä nykyään, hän sanoo.

Toimitusjohtaja Pajarin mukaan Maakuntien Tilakeskus kantaa tulevaisuudessa riskin, jos rakennukset jäävät tyhjilleen. Tilakeskus rahoittaa toimintansa vuokrilla ja myymillään palveluilla. Esimerkiksi Kastekin henkilöstö siirtyy Tilakeskuksen palvelukseen.

Pajari toteaa, että tarpeettomiksi jääviä kiinteistöjä Tilakeskus yrittää todennäköisesti myydä tai kehittää. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Sairaalanmäen maapohjalla on arvo, joka on nähtävä mahdollisuutena.

Sairaalanmäen alueen rakennusten (lukuun ottamatta psykiatrista sairaalaa), maa-alueen ja vuokratalojen omistukseen oikeuttavien osakkeiden kirja-arvo on 7,2 miljoonaa euroa. Pohjois-Kymen sairaala-alueen tontti on kooltaan 15,4 hehtaaria.

Sosiaalipalvelujen maa-alueet ovat 50,6 hehtaaria ja lisäksi siihen kuuluu maatalousmaata 13,1 hehtaaria. Näiden kirja-arvo on 0,7 miljoonaa euroa.

Kuluvan vuoden alussa perustettu Maakuntien Tilakeskus Oy toimii aluksi Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiönä. Vuoden 2019 alusta se siirtyy perustettavien maakuntien omistukseen. Se tulee omistamaan muun muassa kaikki keskussairaalat.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.