Lähes 50-vuotias Nipan Grilli Kouvolan Tornionmäessä remontoidaan täysin

Grillipaikat menestyvät hyvin.

Katja Juurikko

Nipan grillin vakioasiakkaita ovat Jyrki Härkönen (pöydän takana) sekä Ossi Hakuli (vas.) ja Mika Hakuli. Myyjä Risto kiikuttaa annokset pöytään.
Nipan grillin vakioasiakkaita ovat Jyrki Härkönen (pöydän takana) sekä Ossi Hakuli (vas.) ja Mika Hakuli. Myyjä Risto kiikuttaa annokset pöytään.

Kouvolan yksi kuuluisuuksista on Nipan grilli, josta on tehty myös postimerkki. Paikka tuli tutuksi kautta maan Sami Hedbergin Grillit huurussa -tv-ohjelmasta marraskuussa 2017.

– Ohjelman jälkeen meillä oli valtava myyntipiikki ja saimme paljon uusia asiakkaita. Seuraavan kesän henkilökuntamme teki töitä voimiensa äärirajoilla, sillä ennätykselliset helteet ja kiitettävä määrä asiakkaita tekivät grillistä sananmukaisesti grillin, omistaja Anu Oksanen muistelee.

Ensi viikon grilli on suljettu ja sen sisätiloissa tehdään perusteellinen ja hintava remontti.

– Aika kuluttaa. Uusimme grillipuolen kaikki sisäpinnat, poistamme vanhat sähköjohdot ja muut turhat roinat, uusimme ilmastoinnin ja vaihdamme muutamia koneita.

Vakioasiakkaiden iloksi ruokalista säilyy entisellään.

– Yksi Keski-Suomesta asti kotoisin oleva, matkatyötä tekevä kanta-asiakkaamme tuli taannoin ostamaan kolme torkkaria ja kysyi, että arvaas minne nämä menevät. Arvelin, että Keski-Suomeen, mutta hän sanoi vievänsä ne mukanaan Espanjaan.

Katja Juurikko

Jyri Miinalainen ja Taija Peltola ottavat makkaraperunat mukaan.  - Taattua tavaraa, he sanovat.
Jyri Miinalainen ja Taija Peltola ottavat makkaraperunat mukaan. - Taattua tavaraa, he sanovat.

Katja Juurikko

Valtaisa annos makkaraperunoita on Nipan grillin myydyin annos.
Valtaisa annos makkaraperunoita on Nipan grillin myydyin annos.

Makkaraperunat kuin kansallisruoka

Nipan Grilli tunnetaan suurista annoksistaan ja edullisista hinnoistaan. Annoskoko ja hinta ovat merkittäviä muissakin grilleissä.

– Lihapiirakat, joista koko grillin tarina on alkanut, tehdään edelleen käsin Leipomo Koppasessa Valkealassa. Suurimmat asiakkaiden suosikit ovat makkaraperunat.

Useimmista grillikioskeista saa laktoosittoman ja glueenittoman annoksen. Nipan grillilläkin on tarjolla vegehampurilainen.

– Kehittelemme vähitellen aina jotakin uutta, mutta ruokien nopeasti muuttuviin muotivirtauksiin emme lähde mukaan. Aina on niitä, jotka tykkäävät lihasta ja makkarasta, ja niitä pitää grillillä olla tarjolla.

Makkaraperunoita Oksanen sanoo lähes kansallisruoaksi. Asiakkaat eivät hänen mukaansa anna poistaa annosta listalta koskaan.

Yrittäminen on elämäntapa

Anu Oksanen on toiminut yrittäjänä 30 vuotta. Hän aloitti työelämän Kouvolan keskustan grillimyyjänä parikymppisenä. Myöhemmin hän osti kyseisen grillin ja aloitti yrittäjänä. Oksanen hankki Nipan grillin vuonna 2011.

– Yrittäminen on elämäntapa. Teen joka viikko työvuoroja grillillä, sillä kosketus käytännön työhön ja asiakkaisiin on tärkeää.

Grilli- ja kioskirakennus on pinta-alaltaan noin 100 neliömetrin suuruinen, grillin osuus on siitä kolmasosa. Vakituisia työntekijöitä on kuusi ja heidän lisäkseen on osa-aikatyövoimaa.

– Päivisin asiakkaat ovat lähinnä työmiehiä ja -naisia, iltaisin meillä käy perheitä sekä nuorisoa. Ammattioppilaitoksen oppilaat käyvät silloin kun kouluruoka ei ole mieleistä.

Katja Juurikko

Nipan grillin omistaja Anu Oksanen uusii grilliravintolansa sisustuksen ensi viikolla.
Nipan grillin omistaja Anu Oksanen uusii grilliravintolansa sisustuksen ensi viikolla.

Oksanen on yrittäjänä ehtinyt kokea 1990-luvun alun taloudellisesti hankalat vuodet. Hän selvisi niistä ja tällä hetkellä talous on vakaalla pohjalla.

Grilleillä riittää asiakkaita

Vuonna 1979 rakennettu Grilli-Kipsa siirtyi nykyiselle omistajalleen Kirsi Virtaselle yli kuusi vuotta sitten.

– En ole katunut grillin hankkimista päivääkään. Pidän asiakaspalvelutyöstä ja asiakkaamme ovat ihania. Kahta samanlaista työpäivää ei ole, hän sanoo.

– Kun Anttila ja Alko lähtivät läheltä, moni povasi, että meidänkin toiminta hiljenee. Kävi päinvastoin, saimme uusia asiakkaita, kuten vanhuksia lounasvieraiksi. Koppasen lihapiirakat ja makkaraperunat ovat suosikkeja.

Virtanen sanoo, että asiakkaita tulee kaukaa ja työn puolesta säännöllisistä ohikulkijoista on tullut vakioasiakkaita. Taloudellisia notkahduksia ei ole juuri ollut.

- Tämä on kannattava bisnes.

Albanialainen Taulant Dura on pitänyt Salpagrilliä viitisen vuotta. Perheyrityksessä työskentelee hänen lisäkseen hänen veljensä sekä molempien vaimot.

– Asiakkaistamme suurin osa on nuoria. He ostavat pizzaa, kebabia ja hampurilaisia. Kasvisruokia meillä ei ole tarjolla. Lihaa sen pitää olla, Dura naurahtaa.

Dura sanoo, että työpäivät ovat pitkiä ja rankkoja, mutta yrityksellä menee taloudellisesti kohtuullisen hyvin.

– Viikonloput ovat meillä vilkkaimmat.

Oikaisu 29.2. kello 20.07: Listassa mainittiin virheellisesti Myllykosken grilli.

Grillit

Lähialueen palveluita

Nipan grilli, Hongistontie 15, Kouvola

Grilli-Kipsa, Kouvolankatu 17, Kouvola

Vesitornin grilli, Karjalankatu 20, Kouvola

Salpagrilli, Salpausselänkatu 39, Kouvola

Hot Spot, Voikkaantie 2, Voikkaa

Grilli-kahvio Herkkutupa, Kyminasemantie 4, Koria

Grillinksa, Sakunkuja 2, Inkeroinen