Lääkkeiden saatavuushäiriöitä ollut tänä vuonna aiempaa enemmän myös Kouvolan apteekeissa: Kaikille lääkkeille ei ole olemassa rinnakkaislääkettä, jolloin potilas joutuu hakemaan uuden reseptin

Suomessa lääkkeillä on ollut perinteisesti hyvä saatavuus. Monelle asiakkaalle tuleekin yllätyksenä, että oma lääke saattaa olla loppu jopa valtakunnallisesta lääketukusta. Lääkepula on valtakunnallinen ongelma.

Nora Vilamaa

Laatikon perällä kuuluisi olla Escitalopram- ja Zoely-reseptilääkevalmisteita, mutta tyhjältä näyttää.
Laatikon perällä kuuluisi olla Escitalopram- ja Zoely-reseptilääkevalmisteita, mutta tyhjältä näyttää.

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut jo pitkään ongelmia kaikissa Suomen apteekeissa. Apteekeissa on tullut eteen tilanteita, joissa asiakkaan hakemaa lääkettä ei ole ollut saatavilla edes valtakunnallisesta lääketukusta.
— Suomessa lääkkeillä on ollut perinteisesti hyvä saatavuus, eikä lääkkeiden loppumiseen tukkuliikkeistä ole tarvinnut aiemmin erityisesti varautua, Inkeroisten apteekin apteekkari Tanja Oksman sanoo.

Osa lääkityksistä vaatii katkeamatonta hoitoa. Varsinkaan tällaisten lääkkeiden käyttäjien ei pidä jättää lääkkeiden hakua viimeiseen annokseen.
—Lääkkeiden saatavuushäiriöitä on ollut aina, mutta nyt niitä on ollut aiempaa enemmän, Veturin apteekin apteekkari Jaana Smal toteaa.

Kouvolan seudun apteekit ohjaavat tarvittaessa asiakkaan asioimaan toiseen apteekkiin.

—Melko pian edessä on tilanne, että jokin tietty lääke on loppu kaikilta, Tanja Oksman sanoo.

Asiakkaalla olisi hyvä olla kotona tietty määrä lääkettä, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Lääkkeiden varastoiminen kotona ei monessakaan tapauksessa käy päinsä.

— Kela-korvattavissa lääkkeissä on määritelty tarkkaan, kuinka paljon ja kuinka usein lääkettä voi hakea, Oksman sanoo. 

Nora Vilamaa

Muun muassa näistä lääkkeistä on ollut pitkään pulaa. Nyt niitä on taas saatavilla.
Muun muassa näistä lääkkeistä on ollut pitkään pulaa. Nyt niitä on taas saatavilla.

Rinnakkaislääkkeillä voi ratkaista osan lääkepulasta, mutta ei kaikkea.

—Asiakkaalle koituu eniten hankaluuksia erityisvalmisteista, joita ei ole kuin yhdellä tehtaalla. Sellaisia ei voi korvata millään, Jaana Smal sanoo.

Kouvolassa on ollut eniten saatavuusongelmia ehkäisyvalmisteista ja nitrosumutteesta, jolle ei ole olemassa rinnakkaislääkettä.

—Tällaisissa tapauksissa on pyydettävä lääkäriltä resepti uuteen lääkkeeseen, Smal toteaa.

—Saatavuusongelmaa on ollut myös sappikipuihin käytetyvstä Litalgin-lääkkeestä ja verenvuotohäiriöihin käytetyistä traneksaamihappovalmisteista, Oksman kertoo.

Ehkäisypillereissä saatavuusongelma heijastuu myös sellaisiin merkkeihin, joissa on ollut aiemmin hyvä saatavuus.
—Kun suosittu lääkevalmiste loppuu, käyttäjät siirtyvät toisiin merkkeihin ja pian saatavuusongelmia on laajemmalti. Lisäksi potilaalle on hankalaa, jos tämä joutuu vaihtamaan e-pillereiden merkkiä, apteekkari Tanja Oksman toteaa.
—Vaihdettaessa esimerkiksi hormonivalmistetta toiseen on yleensä oltava yhteydessä lääkäriin tai neuvolaan. Vaihtoa ei voi aina hoitaa suoraan apteekissa.

Reseptien uusiminen ja vaihtaminen tuo lisää työtä myös lääkäreille. Kesäaikaan uuden reseptin saaminen voi kestää, koska lääkäreitä on kesälomilla.

Nora Vilamaa

Hyllyissä on tilaa. Esimerkiksi Finrexin on ollut jo pitkään loppu. Kuvat Veturin apteekista.
Hyllyissä on tilaa. Esimerkiksi Finrexin on ollut jo pitkään loppu. Kuvat Veturin apteekista.

Häiriöiden taustalla monia syitä


Ilmoitukset lääkkeiden saatavuushäiriöistä ovat lisääntyneet viime vuosina, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti sanoo.

Syytä ilmoitusten määrän lisääntymiseen ei tilastoida. Syiden julkistaminen on myyntiluvan haltijan asia, sillä ne saattavat sisältää liike- ja ammattisalaisuuden piiriin liittyviä seikkoja.

Linnolahti kertoo, että taustoja avataan vain silloin, kun lääketurvallisuus vaarantuu. Näin tehdään esimerkiksi silloin, jos jonkin valmisteen käyttöä on vältettävä, eriä vedetään pois apteekeista tai lääkkeen myynti lopetetaan kokonaan.

Esimerkiksi vuosi sitten heinäkuussa kohonneen verenpaineen hoitoon käytettävä Valsartan-lääke vedettiin pois Euroopan markkinoilta, kun lääkkeestä löytyi epäpuhtauksia.

Fimea julkistaa verkkosivuillaan saatavuushäiriötiedotteet, jotka lääkkeiden myyntiluvan haltijat sille toimittavat. Viime viikolla ilmoituksia tuli 39 kappaletta.
— Mikään yksittäinen lääkeryhmä ei sinällään nouse. Kaikissa lääkeryhmissä on puutteita, Linnolahti toteaa.

Yleisellä tasolla Linnolahti sanoo, että saatavuushäiriöiden taustalla voi olla monenlaisia syitä. Esimerkiksi jotakin lääkkeen raaka-ainetta saattaa valmistaa vain yksi yritys. Sen ongelmat vaikuttavat kaikkiin raaka-aineen käyttäjiin. Syynä voi lisäksi olla vaikka tulipalo lääkkeen tuotantopaikalla tai laatuongelmat. Tällaisessa tilanteessa muut valmistajat eivät välttämättä pysty lisäämään omaa tuotantoaan.

Linnolahden mukaan Suomen pieni väestömäärä ei vaikuta maailmanlaajuisilla lääkemarkkinoilla, sillä yleensä koko Europan unionin aluetta käsitellään yhtenä markkinana.

Suomessa on velvoite varastoida joitain lääkkeitä. Jos tietyssä lääkeryhmässä on laaja saatavuushäiriö, sosiaali- ja terveysministeriö voi ohjata päätöksellään velvoitevaraston käyttöä.

— Viiden viime vuoden aikana on ollut yksittäisiä tapauksia. Ne ovat kaikki liittyneet globaaleihin tai EU:n laajuiseen saatavuushäiriöihin velvoitevarastoiduilla lääkkeillä. 

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut