Valkealan uuden koulun rakentaminen alkaa syksyllä, ja koulu valmistuu tammikuussa 2024 – Kouluhankkeesta keskustellaan ensi viikolla kuntaillassa, jota voi seurata verkossa

Valkealan aluetoimikunta järjestää keskiviikkona 27. tammikuuta kuntaillan, jossa käsitellään kouluhanketta, maaseudun elinvoimaisuutta ja yrittäjyyttä. Tilaisuutta voi seurata koronan takia vain verkossa kaupungin Youtube-kanavalla.

Lukas Pearsall

Valkealan kirkonkylän koulu toimii väistötiloissa. Arkistokuva on syksyltä 2017.
Valkealan kirkonkylän koulu toimii väistötiloissa. Arkistokuva on syksyltä 2017.

Valkealan yhtenäiskoulun rakentaminen alkaa syksyllä 2021. Käyttöön otettavissa uusi koulu on tammikuussa 2024, kertoo Kouvolan kaupunki tiedotteessaan.

Kaupungin mukaan rakentamisen tarjouspyyntö julkaistaan helmikuussa, ja sopimus valittavan yrityksen kanssa allekirjoitetaan toukokuussa.

Kaupunkilaisilta pyydetään kysymyksiä kuntailtaan

Koulu- eli monitoimitalohanke on yhtenä asiana esillä Valkealan aluetoimikunnan järjestämässä kuntaillassa keskiviikkona 27. tammikuuta kello 18–20. Tilaisuus järjestetään koronapandemian takia vain verkossa striimattuna. Kuntailtaa voi seurata kaupungin Youtube-kanavalla kello 17.45 alkaen.

Kouluhankkeen lisäksi kuntaillassa keskustellaan maaseudun elinvoimaisuudesta sekä yrittäjyydestä ja yrittämisestä. Aiheista on alustamassa eri asiantuntijoita kaupungin organisaatiosta ja yrittäjäkentältä.

Asukkailta toivotaan etukäteen teemoihin liittyviä kysymyksiä keskustelun pohjaksi. Kysymykset voi esittää verkossa Microsoft Forms -lomakkeella kuntailtaan mennessä. Kommentteja voi esittää myös tilaisuuden aikana Youtube-kanavan chatissa.

Kyseessä on Valkealan aluetoimikunnan kolmas kuntailta. Edelliset tilaisuudet pidettiin vuonna 2019.

Kaupunki on saanut moitteita hitaudesta

Kouvolan kaupungin mukaan Valkealan yhtenäiskoulun aikataulu on herättänyt viime kuukausina keskustelua. Hankkeen on moitittu etenevän hitaasti.

– Uutta koulua odottavien aika tuntuu varmasti pitkältä. Valkealan koulu vaatii valmistuakseen kuitenkin enemmän aikaa kuin esimerkiksi Sarkolan koulu, sanoo suunnittelupäällikkö Risto Mikkola kaupungin tilapalveluista tiedotteessa.

Mikkolan mukaan Valkealan koulu toteutetaan elinkaarimallilla, mikä pidentää hankintavaihetta. Elinkaarimallissa toteuttajaksi valittava palveluntuottaja vastaa rakentamisesta ja 20 vuoden pituisesta ylläpitojaksosta.

– Tämä lisää palveluntuottajien kanssa käytävien neuvotteluiden määrää. Asiaa kuvannee se, että toukokuussa solmittavaan sopimukseen tulee useita satoja sivuja laatu- ja palvelutasoa määrittäviä liitteitä.

Mikkolan mukaan asiasta tiedottamista on hankaloittanut hankintamuotona käytettävä kilpailullinen neuvottelumenettely. Se ei mahdollista suunnitelmien julkista esittelyä kesken prosessin.

Monitoimitalon suunnittelu vie enemmän aikaa kuin pelkän koulun

Toisekseen Valkealaan rakentuu pelkän koulun sijaan monitoimitalo, Mikkola sanoo. Koulun kanssa saman katon alle tulee joukko muita lapsiperhepalveluja, kuten neuvola. Hänen mukaansa tämä pidentää suunnittelu- ja rakentamisvaihetta.

Lisäksi kaupungin mukaan Valkealan kouluhanke odotti käytännössä koko vuoden 2018 ajan piirustuspöydällä viimeisimmän, valtuuston joulukuussa 2018 linjaaman kouluverkkoratkaisun syntyä.

Kouvolan apulaiskaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mukaan tämä siirsi koulun toteutusta noin vuodella eteenpäin.

Juttua muokattu 22.1. kello 9.15. Korjattu kuntaillan ajankohta. Kuntailta järjestetään ensi viikon keskiviikkona.

Uusimmat uutiset