Meteorologin vinkki torstaille: ”Pidä etäpäivä, jos pystyt” — Kouvolaan sataa torstaina lunta talven ennätysmäärä, jopa 20 senttiä

Liikenteessä onnettomuusriski on torstaina huomattavan suuri. Katso lumityövinkit huomisen varalle.

Lukas Pearsall

Torstaina saa paiskoa lunta oikein olan takaa Kouvolassa.
Torstaina saa paiskoa lunta oikein olan takaa Kouvolassa.

Kouvolassa kannattaa kaivella jo keskiviikkona lumikolat ja muut työkalut esille, koska huomenna torstaina kaupunkiin on luvassa lumikaaos.

Ensi yön aikana lunta tulee eniten pääkaupunkiseudulle, mutta Kouvolakin saa osansa. Aamuliikenteessä kannattaa varautua siihen, että lunta on satanut reippaasti yön aikana.

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta kelistä koko Kymenlaakson alueella torstaina. Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen lumipyryn vuoksi.

Torstaina aamulla osviittaa liikennesäästä antavat kelikamerat, joita on sijoiteltu eri puolille Kouvolaa ja Iittiä. Kelikamerat löydät täältä.

Liikenteessä voi mahdollisesti olla suuria häiriöitä ja onnettomuusriski on huomattava, Ilmatieteen laitos varoittaa.

Päivä Heiskanen

Lumi tuo mukanaan myös sähkökatkojen riskin, kun lunta sataa reippaasti.
Lumi tuo mukanaan myös sähkökatkojen riskin, kun lunta sataa reippaasti.

Aamun aikana lumisade yltyy

— Tarkka kellonaika on vielä hieman epävarma. Aamulla kuudelta sadealue on jo reilusti Kouvolan päällä. Lunta sataa koko päivän iltaan saakka, meteorologi Nina Karusto sanoo.

Lumikertymä on Karuston arvion mukaan torstaina talven runsain. Kouvolan eteläosissa lunta voi tulla päivän aikana jopa 20 senttiä. Muualla kaupungissa lumikertymä on 10—15 senttiä.

Alkuun torstaina tuulee idästä. Iltapäivän aikana tuuli kääntyy pohjoiseen. Sen jälkeen puuskissa voi tuulla jopa 15 metriä sekunnissa, Karusto arvioi.

Jos on pakko lähteä töihin, varaa aikaa. — Nina Karusto

Perjantain vastaisen yön aikana sadealue väistyy. Sen jälkeen pohjoiseen kääntynyt tuuli tuo mukanaan napakkaa pakkasta. Ennusteen mukaan Kouvolassa on perjantaina noin 10—12 pakkasastetta. Siihen yhdistetty tuuli saa lämpötilan tuntumaan noin -17-asteiselta.

— Pidä etäpäivä, jos se vain on mahdollista torstaina. Jos on pakko lähteä töihin, varaa aikaa. Miten töistä pääsee iltapäivällä kotiin, onkin sitten toinen juttu, Karusto sanoo.

Ilmatieteen sääennuste varoituksineen löytyy täältä.

Lukas Pearsall

Aurauskalusto on huomenna liikkeellä. Arkistokuva.
Aurauskalusto on huomenna liikkeellä. Arkistokuva.

Lumikasat eivät kuulu seinän viereen

Kun lunta tulee runsaasti, on tärkeää kiinnittää huomiota lumikasojen sijoitteluun, toimitusjohtaja Kari Sallinen lumityövälineitä valmistavalta Motoseal Componentsilta sanoo. Lumet kannattaa Sallisen mukaan kasata paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin.

Penkkojen sijoituksessa tulee Sallisen mukaan aina huomioida liikenneturvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä. Jos lapset leikkivät lumikasoissa, ne täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle.

— Älä kasaa lunta seinien viereen. Sulava lumi kastelee rakenteita, ja kasat saattavat estää rakennuksen ilmanvaihtoa.

Sallinen muistuttaa, että lumikasojen tulee pysyä omalla tontilla. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle, Kari Sallinen sanoo.

Tässä oikeat välineet ja työtavat huomisiin lumitöihin

Mitä tarkemmin lumen poistaa, sitä vähemmän pinnoille muodostuu jäätä ja polanteita, eli liukkaita, kovaksi tallautuneita lumi- ja jääharjanteita.

Oikean lumityövälineen valintaan vaikuttaa pihan koko, lumen koostumus, tekijän fyysinen kunto ja oma työtapa.

Isommat pihat ja parkkialueet puhdistuvat nopeimmin lumikolalla. Monet vanhemmat omakotiasujat suosivat kapeampia 60–75 senttimetrin levyisiä lumikolia, joita on kevyempi työntää.

Mitä märempää lumi on, sitä kapeammalla lumikolalla työ kannattaa tehdä. Näin kolaaminen ei muutu raskaaksi. Pakkaslumessa kulkevat leveämmätkin kolat.

Ergonomisesti taivutettu työntöaisa mahdollistaa lumikolan erilaiset otekorkeudet omien mittojen mukaan. Tämä helpottaa myös penkan ylitystä, kun otetta saa tukevasti siirrettyä.

Jäiset aurausvallit ja katolta pudonnut lumi lohkotaan ensin pienemmiksi paloiksi lumilapiolla. Näin lumen poistaminen helpottuu, eikä lumikola rikkoudu tiiviissä kasoissa.

Pienemmille pihoille saattaa riittää lumikolan sijaan lapiomainen lumentyönnin.

Portaita ja polkuja varten on tarjolla lumilasta, jota käytetään kuin haravaa. Jään poistoon sopii jäärauta.

Lumikolaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kärjen vahvuuteen ja materiaaliin.

Teräksinen kärkivahvike auttaa höyläämään lumen tarkasti pinnoilta ja pitämään kolan suorana.

Vinkit antoi toimitusjohtaja Kari Sallinen, lumityövälineitä valmistavalta Motoseal Componentsilta.