Harri-vuohen kohtalo on edelleen auki Jaalassa: Laitumelta keskellä päivää varastetusta vuohesta ei ole kukaan kuullut sen koomin – Omistaja pelkää, että vuohi päätyi juhannuspaistiksi

Poliisille vuohivarkaus on Kouvolassa ainutlaatuinen. Rotukoiriin ja hevosiin liittyviä varkausepäilyjä tulee toisinaan, rikosylikonstaapeli Panu Uusitalo sanoo.

Mettipolun Pukki ja Porkkana

13. kesäkuuta Kimolasta varastettu Harri-vuohi on tässä kuvassa nuorempi, mutta edelleen saman värinen.
13. kesäkuuta Kimolasta varastettu Harri-vuohi on tässä kuvassa nuorempi, mutta edelleen saman värinen.

Ei vinkkejä, ei kerrassaan mitään vinkkejä. Kimolasta laitumelta keskellä päivää kesäkuussa varastetun Harri-vuohen kohtaloa ei tunnu tietävän kukaan.

Jaalassa asuva Mettipolun Pukki ja Porkkana -tilan emäntä Elisa Ahtiainen tuli kaupunkireissulta lauantaina 13. kesäkuuta ja havaitsi yhden vuohistaan kadonneen laitumelta. Naapurilta Ahtiainen sai pian silminnäköhavaintoja tilan vuohilaitumella liikkuneista nuorista naisista ja saksanpaimenkoiraa muistuttavasta koirasta. Naiset ovat hoikkia ja heistä toisella oli sininen paita. Kolmikko oli liikkeellä Kimolantien varrella sijaitsevan laitumen kohdalla lauantaina kello 14–15.

Harri-vuohen katoamista uutisoitiin kesäkuussa laajalti. Ahtiainen sai tutuilta ja tuntemattomilta linkkejä verkossa myynnissä olevista vuohista. Ne eivät ole johtaneet hänen vuohensa jäljille.

Poliisille ei ole tullut vihjeitä

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii vuohivarkautta. Myöskään viranomaisille havaintoja vuohesta ei ole tullut.

Koti- ja hyötyeläimet luokitellaan rikoslaissa esineiksi. Poliisi tutkii vuohen katoamista varkausrikoksena.

– Varkauden kohteeksi joutuneista eläinlajeista tämä lienee ainutlaatuinen. Toisinaan poliisille tulee tutkittavaksi rotukoiriin tai hevosiin liittyviä varkausepäilyjä, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Panu Uusitalo sanoo.

Ei järkevää selitystä

Vuohen omistajaa surettaa eläimen kohtalo. Hän ei keksi mitään järkevää selitystä, miksi reilun vuoden ikäinen vuohi piti varastaa.

– En osaa myöskään sanoa, mikä sen kohtalo on. En keksi muuta selitystä kuin korkeintaan sen, että se on päätynyt jollekin juhannuspaistiksi, Elisa Ahtiainen sanoo.

Harri on arvokas siitospukki. Ahtiaiselle sillä on rahallisen arvon lisäksi myös tunnearvo. Tilalla on sen verran vähän vuohia, että omistajat tuntevat ne nimiltä.

Saman sukuista vuohta hän ei enää löydä mistään. Lisäksi Ahtiainen menetti astutusmaksut, kun vuohta ei ole löytynyt.

Valvontaa lisätty ja porttiin tuli lukko

Vuohivarkauden jälkeen eläintilalla on lukittu laitumen portti ja asennettu tallentava kameravalvonta.

– Teimme niin siltä varalta, että tekijä saa päähänsä hakea toisenkin vuohen.

Eläinten turvallisuuden takeena tilalla on myös laumanvartijakoira.

– Ei kyllä olisi käynyt mielessä, että tuotantoeläintenkin pitää laiduntaa lukkojen takana kameravalvonnassa täällä perämetsässä.

Valvonta maksaa, mutta Ahtiaisen mukaan tärkeintä on, että eläimet saavat laiduntaa rauhassa.

Ahtiainen on ilmoittanut vuohestaan myös lammasvuohirekisteriin siltä varalta, että sitä yritetään myydä.

Harri-vuohesta havaintoja voi ilmoittaa poliisin numeroon 050 4479 574 tai sähköpostilla osoitteeseen rikostorjunta.kymenlaakso@poliisi.fi.

Jaalantie muutettu Kimolantieksi klo 8.55.