Kymenlaakso sai valtiolta 8 miljoonaa sote-pilottiin

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 100 miljoonaa euroa kymmenelle maakunnalle.

Katja Juurikko

Kokeilu toisi lisää vaihtoehtoja perusterveydenhuollon palveluihin, sanoo Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri.
Kokeilu toisi lisää vaihtoehtoja perusterveydenhuollon palveluihin, sanoo Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt ensimmäiset päätökset sote-uudistuksen valinnanvapauden pilottialueista, joista yksi on Kymenlaakso.

Valinnanvapauspilotteja rahoitetaan tässä vaiheessa 100 miljoonalla eurolla. Rahoitusta myönnettiin kymmeneen maakuntaan.

Kymenlaakso sai kahdeksan miljoonaa euroa. Kymenlaakso on hakenut kokeiluun vajaan 17,3 miljoonan euron valtionavustusta heinäkuusta 2018 vuoden 2020 loppuun.

Päätökset pilottialueista ja niiden rahoituksesta on tehty 19 henkilön asiantuntijaryhmän laatiman arvioinnin perusteella.

Kymenlaakson valinnanvapauskokeilun perusidea on, että asiakas voi itse valita käyttämänsä sote-keskuksen, kunhan maakunta on hyväksynyt sen palveluntuottajaksi. Asiakas maksaa saman maksun riippumatta siitä, onko keskus julkinen vain yksityinen.

Eduskunnan pitää vielä hyväksyä valinnanvapauslaki

Kokeilussa Kouvolan, Kotkan ja Haminan terveysasemien avovastaanottotoiminta siirtyy Carean tuotantovastuulle.

Ennen kuin valinnanvapauskokeilu voi heinäkuussa alkaa, pitää eduskunnan pitää hyväksyä valinnanvapauslaki kesäkuussa.

Vaikka pilotti alkaisi heinäkuussa, vastuu perusterveydenhuollon tuotannosta siirtyy Carealle todennäköisesti vasta loppuvuonna 2018, sanoo Carean toimitusjohtaja Annikki Niiranen.

— Pilotti alkaa suunnittelulla. Meidän pitää ensin määritellä, millaisia palvelukokonaisuuksia Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa tuotetaan ja mitä vaaditaan niin yksityisiltä kuin julkisilta palvelujen tuottajilta.

Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri toivoo sote-palvelujen valinnanvapauskokeilun helpottavan kouvolalaisten pääsyä lääkärin ja hoitajan vastaanotolle.

— Kokeilu toisi lisää vaihtoehtoja perusterveydenhuollon palveluihin ja helpotusta ruuhkiin.

Tällä Kristeri tarkoittaa sitä, että hoitoon pääsy nopeutuisi, kun yksityisten lääkäriasemien lääkärit ja hoitajat voisivat olla mukana vastaamassa kouvolalaisten perusterveydenhuollosta.

Luetuimmat