Karhu kulki läpi Jaalan keskustan, toinen katseli hakkuuaukealla kalareissulta palaavia — Metsässä karhun ohi voi kävellä läheltäkin sitä huomaamatta

FLPA / Alamy

Jaalassa on tehty viikonvaihteen tuntumassa karhuhavaintoja. Kuvituskuva.
Jaalassa on tehty viikonvaihteen tuntumassa karhuhavaintoja. Kuvituskuva.

Jaalassa on tehty viime päivinä karhuhavaintoja. Maanantai-iltana karhu kulki Jaalan kirkonkylän läpi. Karhu nähtiin keskustan läpi kulkevan Jaalantien lähellä useammassa paikassa illalla yhdeksän ja puoli kahdentoista välillä.

Hätäkeskus sai eläimen liikkeistä ilmoituksen puolenyön aikaan. Sen uudempia havaintoja siitä ei tehty.

Riistanhoitoyhdistyksellä on puolestaan tieto sunnuntain vastaisena yönä tehdystä havainnosta. Tämä havainto tuli Jaalan ja Verlan väliltä.

— Se oli istuskellut puolenyön aikaan hakkuuaukealla ja poistui siitä metsään kun kalastajat tulivat paikalle, Jaalan—Kuusankosken riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Erkki Pentinniemi kertoo.

Tämä karhu oli havaintojen mukaan täysikokoinen.

Karhut etsivät toukkia, kaloja ja hyviä marjapaikkoja

Tähän aikaan vuodesta karhuhavainnot perustuvat lähes kokonaan näköhavaintoihin, koska jälkiä niiden kulkemisesta ei kesällä juuri jää.

— Ne kaivelevat juuria ja etsivät lahoista puunrungoista toukkia, ja kun kesä etenee, alkavat katsella hyviä marjapaikkoja. Karhut liikkuvat myös mielellään vesistöjen lähellä. Jos kala tulee rantakaislikkoon pyörimään, karhu nappaa sen siitä mielellään.

Lähtökohtaisesti karhu väistää ihmistä.

— Karhu käyttää suojaisia kulkureittejä. Ihminen voi kulkea parinkymmenen metrin päästä ohi. Karhu istuu siellä ja seuraa, mihin ihminen on menossa. Sitä on erittäin vaikea havaita.

Keväällä paljon havaintoja

Keväällä Kouvolan seudulla tehtiin enemmänkin karhuhavaintoja. Karhuhavaintoja on keväisin tyypillisesti paljon, koska silloin ne hakevat ravintoa erityisen aktiivisesti.

Karhuja tai niiden jälkiä löytyi toukokuun lopulla muun muassa Iitin Säyhteeltä ja Radansuusta, Elimäen Ratulasta, Jaalan Kimolasta, Kaipiaisista ja Inkerilästä.

Muhniemellä karhu väisti toukokuun lopussa alueella liikkuvia suunnistajia. Kesäkuun alussa Inkerilässä karhun nähtiin juoksentelevan hirven perässä.

Inkeroisissa karhu etsi mehiläispesistä ruokaa huhtikuun lopulla.

Pentinniemi kävi itse mittaamassa jälkiä toukokuun lopulla pari kilometriä Voikkaan keskustan ulkopuolelta.

— Pennun jälki oli 7 senttiä ja emän jälki 12 senttiä leveä.

Karhukanta kasvaa tasaista tahtia

Kouvolan seudulla karhukanta kasvaa Pentinniemen mukaan tasaista tahtia.

— Kun alueella on jossain vaiheessa riittävästi naaraita, pentutuotannon myötä tapahtuu voimakkaampi lisäys. Näitä merkkejä on nyt alueella näkyvissä, hän sanoo.

Koko Suomessa karhukannan kasvu on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan taittunut. Luke arvioi, että ennen metsästyskauden alkua karhuja on 2 020—2 130. Määrä on noin viisi prosenttia viime vuoden arvioita pienempi.

Metsästyskausi alkaa Etelä-Suomessa elokuun loppupuolella.

Kouvolan seudulla kaadettiin viime vuonna kolme karhua ja Etelä-Kymenlaaksossa kaksi. Valtaosa Kaakkois-Suomen 22 kaadosta tehtiin Etelä-Karjalassa.