Keltakankaan mysteeriaineesta tarkempi käsitys: Tielle levisi jopa tuhat litraa kolmiarvoista alkoholia

Lukas Pearsall

Tietä puhdistettiin iltapäivällä.
Tietä puhdistettiin iltapäivällä.

Viranomaisilla on tarkempi käsitys Keltakankaalla keskiviikkona kummastuttaneesta aineesta. Suuri määrä kolmiarvoista alkoholia levisi tielle Keltakankaan ABC:n risteyksessä keskiviikkona iltapäivällä.

Palotarkastaja Risto Pihkala kertoo, että tarkkaa tietoa aineesta ei vielä ole, mutta tielle levisi jotain glyserolin kaltaista alkoholia.

— Yksi vaihtoehto voi olla, että se oli koivusokerin raaka-ainetta. Elyn asiantuntija sai tunnistettua aineen riittävällä tarkkuudella, mutta sen alkuperää tai kauppanimeä ei tiedetä.

Pihkalan mukaan tielle levinnyt aine ei ole vaarallista ja sen voi huuhdella pois vedellä. Jos ainetta on tarttunut esimerkiksi autoon, sen pitäisi lähteä pesemällä pois. Ainetta imeytettiin tieltä ruskeaan turpeeseen, joka myös lähtee autosta pesemällä.

Pelastuslaitoksella ei ole tarkkaa tietoa miten paljon ainetta levisi tielle, mutta Pihkalan mukaan ainetta oli joka tapauksessa satoja litroja ja mahdollisesti yli tuhat litraa.

Alun perin ainetta levisi noin 150 metrin mittaiselle pätkälle tietä. Autojen renkaiden mukana ainetta levisi myös laajemmalle.

Aineesta ei pitäisi olla vaaraa pohjavedelle. Vuoto tapahtui paikassa, joka on lähellä pohjavesialueen reunaa.

Pelastuslaitos hälytettiin paikalle keskiviikkona kello 15.15. Aluksi ainetta luultiin öljyksi, mutta myöhemmin paljastui, että se on jotain muuta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.