Kymsote ohjeistaa kotihoidon hengityssuojainten käyttöä toisin kuin ministeriö –  "Ministeriön ohje on sellainen, että se tyhjentäisi hyvin nopeasti meidän nykyisen varaston", johtajaylilääkäri sanoo

Kymsoten kotihoidon piirissä ei ole yhtään korona-altistunutta asiakasta.

Sami Kuusivirta

Kymsote ohjeistaa kotihoidon hengityssuojainten käyttöä toisin kuin sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee. Kymsoten ohjeistus on THL:n ohjeen mukainen.
Kymsote ohjeistaa kotihoidon hengityssuojainten käyttöä toisin kuin sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee. Kymsoten ohjeistus on THL:n ohjeen mukainen.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erilaiset ohjeistukset kotihoidon hengityssuojainten käytöstä hämmentää niin hoitajia, asiakkaita kuin asiakkaiden omaisia. Sairaanhoitopiireissä ministeriön tiukka linjaus herättää huolta hengityssuojainten riittävyydestä.

STM:n tiistaina antaman suosituksen mukaan kotiin vietävissä palveluissa on aina käytettävä hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta työntekijän kantamalta taudilta.

THL ohjeistaa, että terveen ja oireettoman asiakkaan ja hoitajan kohdalla riittää huolellinen käsienpesu. Kasvosuojusta käytetään silloin, jos asiakkaalla on oireita. Käsineitä käytetään, jos hoito vaatii esimerkiksi limakalvojen koskettamista tai haavojen hoitoa.

Kymsote noudattaa THL:n ohjeistusta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

– Ministeriön ohje on sellainen, että se tyhjentäisi hyvin nopeasti meidän nykyisen varaston.

Jos STM:on ohjetta noudatettaisiin, Kymsotella kuluisi pelkästään kotihoidossa noin 4 000 hengityssuojainta päivässä.

Mäntymaa ei kerro, kuinka paljon Kymsotella on tällä hetkellä hengityssuojaimia varastossa tai kuinka suuri niiden päivittäinen kokonaiskulutus on.

– Ne ovat luottamuksellisia tietoja, hän sanoo.

Toistaiseksi hengityssuojaimet on saatu riittämään. Myös muita suojavarusteita on tarpeeksi, joskaan ei yltäkylläisesti, Mäntymaa sanoo.

– Suojavarusteet on saatu riittämään, kun niiden kulutusta on tarkkailtu ja niistä on pidetty mahdollisimman tarkkaa kirjaa. Myös jatkuvalla hankinnalla pyrimme turvaamaan niiden riittävyyden.

"Kaikkia hankintakanavia käytettävä"

Mäntymaan mukaan Kymsote on tilannut lisää hengityssuojaimia. Kappalemäärä liikkuu sadoissa tuhansissa, hän sanoo.

Lisäksi hengityssuojaimia ostetaan HUS logistiikalta.

– Se, mitä sieltä saadaan, ei riitä tähän nykyiseen valtavan paljon kasvaneeseen tarpeeseen.

Kymsote sai osansa myös Huoltovarmuuskeskuksen varastoista. Osa Huoltovarmuuskeskuksen hengityssuojaimista on kuitenkin paljastunut vanhentuneiksi.

– Minulle asti ei ole tullut tietoa siitä, ovatko myös Kymsoteen tullut pitkään varastoissa olleita suojaimia. Meidän on käytettävä kaikki mahdolliset kanavat, että suojaimet saadaan riittämään.

Metsäyhtiö Kotkamills lahjoitti Kymsotelle 50 000 hengityssuojainta.

Suojautumisen tarve katsotaan erikseen jokaisen asiakkaan kohdalla

Mäntymaa tarkentaa, että kaikki kotihoitajat saavat hengityssuojaimia.

– Yksikään kotihoitaja ei saa lähteä kierrokselle ilman mukana olevia hengityssuojaimia. Suojautumisen tarve katsotaan sitten kunkin asiakkaan kohdalla erikseen.

Oletus on, että hoitaja ei mene sairaana työhön. Jos hoidettavalla on hengitystietulehduksen oireita, suojainta käytetään.

Hengityssuojainta käytetään muiden suojainten ohella myös silloin, kun kotihoidon asiakasta käytetään suihkussa. Hoitaja käyttää suojaimia myös, jos joutuu tekemisiin eritteiden tai haavan kanssa.

Huivi hengityssuojaimena ei ole ongelmaton

STM:n ohjeen mukaan terveiden ja oireettomien asiakkaiden luona käydessä voi käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai kertakäyttöistä kankaista suojainta, esimerkiksi huivia.

– Minulla ei ole tietoa, jos joku on päätynyt käyttämään muuta kuin meidän ohjeistuksen mukaista suojausta. Muunlaiset suojat ovat ongelmallisia, koska työnantaja ei pysty vastaamaan suojauksen tasosta.

Myöskään Kymsoten kotihoidon vs. palvelupäällikkö Tiina Köningin korviin ei ole kantautunut tietoa omatekoisen hengityssuojan käytöstä kotihoitotilanteessa.

– Jos joku on niin tehnyt, niin hän on silloin harkinnut sen parhaaksi keinoksi juuri siinä tilanteessa.

Kymsoten tilauksessa on monikäyttöisiä suojuksia. Tiina Köningin mukaan sellaisia olisi tulossa myös kotihoidon käyttöön.

– Mikrokuitukankaiset hengityssuojaimet voidaan käyttää uudelleen. Ne käyvät sairaalan oman pesulaprosessin, Köninki sanoo.

Kotihoito laatii varautumissuunnitelmaa

Kotihoidossa niukkuutta on jaettu siirtämällä hengityssuojaimia sinne, missä vajetta on ilmennyt, Köninki sanoo.

– Odotamme tilanteen helpottavan pian, kun suojia saadaan lisää. Odotamme ohjeistuksen mahdollista päivittymistä. Siihen asti menemme Kymsoten omalla, THL:n ohjeisiin perustuvalla ohjeistuksella.

Köningin mukaan ohjeistuksen päivityksestä on puhuttu Kymsoten sisäiseen viestintään keskittyneessä korona-radiossa.

Asiakkaat ja omaiset kyselevät

Erilaiset ohjeistukset aiheuttavat paljon hämminkiä, ja myös kotihoitoon tulee asiasta yhteydenottoja. Köninki sanoo ymmärtävänsä asiakkaiden ja heidän omaistensa hämmennyksen, mutta muistuttaa, että hygieniasta pidetään jo nyt hyvää huolta.

Köningin mukaan Kymsoten alueella kotihoidon piirissä ei ole yhtään koronalle altistunutta asiakasta. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua. Kotihoidon varautumissuunnitelma on tekeillä.

– Jos korona-altistus kotihoidon piiriin tulisi, se aiheuttaisi toimintaamme todella suuria muutoksia.

Kommentoidut