Mehiläinen mielii sote-hunajaa — Terveysfirma keskittää Kouvolassa yhteen toimipisteeseen ja haluaa heti mukaan valinnanvapauskokeiluun

Mehiläinen oy laajentaa Pohjola-talon toimipistettään tavoitteenaan päästä mukaan Kymenlaakson valinnanvapauskokeiluun. Pohjola-talon uudesta lounasravintolasta on tehty alustava sopimus.

Lukas Pearsall

Pohjola-taloa remontoidaan isolla kädellä tänä kesänä. Mehiläinen laajentaa toimipistettään, uusi lounasravintola aloittaa ja parkkihallin on tarkoitus saada uusi katto ja seinät.
Pohjola-taloa remontoidaan isolla kädellä tänä kesänä. Mehiläinen laajentaa toimipistettään, uusi lounasravintola aloittaa ja parkkihallin on tarkoitus saada uusi katto ja seinät.

Pyrimme siihen, että Kouvolassa on yhtenä alueena julkisen rahoituksen palvelujen tarjoaminen. — Markku Näreneva

Yksityistä sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavaa toimipistettä Kouvolaan suunnitteleva Mehiläinen on vuokrannut Pohjola-talosta lisäneliöitä. Yhtiö keskittää kesällä toimintansa Kouvolassa yhteen paikkaan.

Mehiläinen oy:n liiketoimintajohtaja Anssi Hartiala kertoo, että yhtiön toimipisteellä on laajennuksen jälkeen käytössään Pohjola-talosta noin 2 000 neliömetriä.

— Tilojen remontin on määrä valmistua kesäkuussa, jolloin niihin keskitetään kaikki Kouvolan toimintomme.

Yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tarjoava Mehiläinen kertoi perjantaina irtisanovansa yt-neuvottelujen tuloksena kuusi työntekijää Kouvolassa Katajaharjun ja keskustan toimipisteistä. Jäljelle jääneet työntekijät siirtyvät Pohjola-taloon.

Valinnanvapauskokeiluun heti ensimmäisenä päivänä

Hartialan mukaan tällä hetkellä Mehiläisen toiminnasta vastaa Pohjola-talon toimipisteessä 50 omaa työntekijää ja 90 itsenäistä ammatinharjoittajalääkäriä.

Mikäli sosiaali- ja terveyshuollon palvelu-uudistus toteutuu suunnitellun kaltaisena, henkilökunnan määrä saattaa kasvaa.

— Tulevaisuudessa tarvittavien työntekijöiden määrä on sidoksissa siihen, miten ihmiset listautuvat asiakkaiksemme, jos valinnanvapauslaki hyväksytään osana sotea.

Kouvola on muiden Kymenlaakson kuntien kanssa mukana hakemassa valinnanvapauspilottiin, joka on tarkoitus käynnistää kesällä 2018.

Mehiläisen julkisista palveluista vastaavan johtajan Markku Närenevan mukaan yhtiö aikoo olla mukana Kymenlaakson valinnanvapauskokeilussa, jos ja kun se toteutuu.

— Tarkoitus on olla mukana heti ensimmäisenä päivänä.

Valttina sähköiset palvelut

Hän sanoo, että yhtiö on jo mukana Tampereen, Hämeenlinnan ja Hyvinkään valinnanvapaushankkeissa.

— Näissä kaupungeissa meillä on yksi kiertävä sosiaalineuvoja, joka tarjoaa sosiaaliohjaajan palveluita.

Närenevan mukaan iso kuva on se, että Mehiläisen nykyiset lääkärikeskukset tulevat tarjoamaan valinnanvapauslain edellyttämät sosiaalihuollon palvelut. Näin on myös Kouvolassa.

— Pyrimme siihen, että Kouvolassa on yhtenä alueena julkisen rahoituksen palvelujen tarjoaminen. Sitä varten perustamme tiimin, joka vastaa sosiaalipalvelujen tarjoamisesta tarpeen ja lain kriteerien mukaan.

Sekä sosiaali- että terveydenhuollon puolella Mehiläinen pyrkii Närenevan ja Hartialan mukaan erottautumaan muista palveluntarjoajista sähköisten palvelujensa avulla.

— Asiakkaista kilpailtaessa haluamme täydentää palveluvalikoimaa Oma Mehiläinen -nettipalvelulla. Se avulla asiakkaan ei monessa tapauksessa tarvitse tulla esimerkiksi lääkäriin, vaan reseptin voi uusia netin kautta, Hartiala sanoo.

Lounas-kahvila Pohjolantori lopettaa

Pohjola-talossa kahdeksan vuotta toiminut Lounas-kahvila Pohjolantori lopettaa toimintansa 25. toukokuuta.

Yrittäjä Marjatta Purho sai maaliskuun lopulla rakennuksen omistavalta OP Vakuutus oy:ltä ilmoituksen, että yrityksen vuokrasopimus on irtisanottu.

Omistaja kertoi suunnittelevansa laajamittaisempaa lounasravintolaa neuvottelujen kohteena olleen yhteiskumppanin kanssa.

Purho kertoo, ettei ole löytänyt korvaavia tiloja, joten edessä on yrityksen lopettaminen.

— Se on nyt pakkorako. En aio ottaa uusia lainoja, että voisin investoida uusien tilojen remontoimiseen sopiviksi. Olemassa olevia yrityksen toimintaan sopivia tiloja ei ole löytynyt.

Iso lounasravintola tulossa tilalle

Samaan aikaan Purhon kanssa irtisanottiin kolmen muun toritasolla toimivan yrityksen vuokrasopimukset.

Muille paitsi Lounas-kahvila Pohjolantorille tarjotaan korvaavia liiketiloja katutasossa entisen Moto Bike Kouvola oy:n tiloista, OP Kiinteistösijoitus oy:n kiinteistöpäällikkö Jarl Virala kertoo.

Hän sanoo, että uuden toritasoon tulevan lounasravintolan yhteistyöneuvottelut ovat loppumetreillä.

— Meillä on aiesopimus, mutta yrityksen nimeä ei vielä voi julkistaa. Se on isompi toimija, jolla on useita toimipaikkoja.

Virala vahvistaa, että kyseinen yritys ei ole kouvolalainen.

Uusimmat uutiset