Kouvolaan muuttava opiskelija saattaa joutua jonottamaan asuntoa

Jussi Lopperi

Sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua Kouvolassa opiskeleva Oona Mäkiniemi on viihtynyt samassa soluasunnossa Utinkadulla jo kaksi vuotta.
Sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua Kouvolassa opiskeleva Oona Mäkiniemi on viihtynyt samassa soluasunnossa Utinkadulla jo kaksi vuotta.

Opiskelijoiden asuntotilanne on vakaalla pohjalla Kouvolassa, vaikka uuden lukuvuoden lähestyessä opiskelija-asuntoa hakevien määrä ylittää soluasuntojen tarjonnan.

Vielä tällä hetkellä Kouvolan Asunnot Oy:llä on vapaana joitakin opiskelija-asuntopaikkoja, mutta asukaspalvelupäällikkö Riitta Järvisen mukaan syksyllä alkavan lukuvuoden lähestyessä joillekin hakijoille joudutaan tarjoamaan ei-oota.

— Keväällä vapautui noin sata asuntoa. Hakemuksia on jo nyt tullut suunnilleen sama määrä ja niitä tulee vielä lisää. Tilanne on sama kuin aina tähän aikaan.

Kaikille opiskelemaan tuleville koetetaan löytää majapaikka.

— Myöhemmin tulee peruutuksia. Me voimme myös tarjota jotain tavallista huoneistoa kimppakämpäksi opiskelijaporukalle tai neuvoa kyselemään yksityisiltä asuntomarkkinoilta, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan ajoittaisesta jonottamisesta huolimatta Kouvolan opiskelija-asuntojen osalta kysyntä vastaa tarjontaa.

— Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, ettei asuntojen määrää kannata kasvattaa.

Isoja remontteja ei ole tulossa

Kouvolan Asunnot Oy:llä on neljä opiskelijataloa: Viitakummussa, Kasarminmäellä, Eskolanmäessä ja Tornionmäessä. Soluhuoneita on yhteensä 232 kappaletta.

Asunnot ovat pääasiassa kahden tai kolmen henkilön kalustamattomia soluasuntoja. Osa asunnoista on kalustettuja, mutta ne on varattu ensisijaisesti ulkomaalaisille opiskelijoille.

— Eskolanmäessä Kuusihaankadulla olevat kaksi kiinteistöä on tarkoitettu vaihto-opiskelijoiden käyttöön.

Järvinen sanoo, että Kouvolan opiskelijatalot ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa. Isompia peruskorjauksia ei ole nykyisellään näköpiirissä.

— Teetämme tarvittaessa vuosittain pientä pintaremonttia asuntoihin ja korjautamme mahdolliset vauriot. Se tarkoittaa lähinnä seinien maalausta ja lattiapintojen vaihtoa sekä rikkinäisten kodinkoneiden vaihtoa.

Kouvolan seudun ammattiopiston Anjalan Luonnonvara-yksikössä on 22 asuntolapaikkaa. Ne on varattu opintojaan päättäville maatalousalan opiskelijoille.

— Saimme pari aloittavaa alaikäistä opiskelijaa sijoitettua sinne, asuntolanhoitaja Eija Mäkelä kertoo.

KSAO on ajanut Anjalan yksikön toimintaa alas jo jonkin aikaa. Asuntolanhoitajalle ilmoitettiin lähtöpasseista viime joulukuussa, työsuhde päättyy heinäkuun lopussa.

Ammattiopistolla on opiskelija-asuntola myös Utinkadun toimipisteen yhteydessä. Sinne mahtuu noin 60 opiskelijaa.

Vuokrayksiöt koulun läheltä kysyttyjä

Yksityisillä asuntomarkkinoilla lukuvuoden aloitus näkyy yksiöiden kiihtyvänä kysyntänä.

— Vuokrayksiöt menevät kuin kuumille kiville. Niistä on jatkuvasti enemmän kysyntää kuin tarjontaa, Kouvolan Kotikeskus Oy:n kiinteistönvälittäjä Eija Leinivuo sanoo.

Leinivuon mukaan erityisesti oppilaitosten lähistöllä sijaitsevat yksiöt ovat haluttuja.

— Harvalla opiskelijalla on oma auto eikä julkinen liikenne aina kulje toivotusti, joten asuntoa etsitään mahdollisimman läheltä koulua.

Kouvolan opiskelijatalot

Jukolantie 17, Viitakumpu

Soluasuntoja 60 opiskelijalle.

Vuokra 201,48—235,40 e/huone/kk.

Kuusihaankatu 6, Eskolanmäki

Soluasuntoja 100 opiskelijalle.

Vuokra 244,40—260,93 e/huone/kk.

Utinkatu 39, Tornionmäki

Soluasuntoja 60 opiskelijalle.

Vuokra 225,66—260,85 e/huone/kk.

Prikaatintie 4, Kasarminmäki

15 huoneistoa, joista 9 perheasuntoja.

Vuokra 346,50—554,40 e/kk.

Lähde: kouvolanasunnot.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.