Liisa-myrsky riehui uskomattomalla voimalla Valkealassa – Suojeltu mäntyvanhus rojahti Oravalan koulun päälle, katso hurjat kuvat

Polttopuita männystä ei tule, vaan se hyödynnetään muulla tavoin, koulun omistava Jenni Pöyry kertoo.

Vanha mänty kaatui torstaina Oravalan entisen koulun päälle.
Vanha mänty kaatui torstaina Oravalan entisen koulun päälle.

Liisa-myrsky pauhasi torstaina erityisen kovalla voimalla iltapäivällä Valkealan Oravalassa. Räntää satoi vaakasuorassa. Tuuli ulvoi Oravalan entisen koulun ikkunoiden takana sellaisella huminalla, ettei koulun omistava Jenni Pöyry kuullut oikein mitään.

Iltapäivällä kotiin tullut Pöyry ei kuullut sitäkään, kun vanhan koulurakennuksen takana ollut valtava mänty kaatui rakennuksen katon päälle.

– Tuuli oli niin kova, että se kaatoi puun juurineen. Lahoa puussa ei ollut, vaan se oli aivan terve, Pöyry arvioi.

Mänty on seissyt Oravalan koulun pihalla aina. Pöyry ei tiedä sen historiaa tai tarkkaa ikää. Hän on nähnyt kuvia 1900-luvun alkupuolelta. Jo tuolloin mänty on ollut valtava.

– Sen varovainen ikäarvio on yli 200 vuotta.

Kun Oravalan koulu lakkautettiin kahdeksan vuotta sitten, viimeisinä töinään koulun johtokunta hankki männylle suojelupäätöksen.

Kaatunut mänty oli arviolta yli 200-vuotias.
Kaatunut mänty oli arviolta yli 200-vuotias.

Huomattuaan männyn kaatumisen Pöyry lähti tarkastelemaan vahinkoja. Pelastuslaitos tuli myös paikalle.

Mänty ei aiheuttanut tyhjillään olevan rakennuksen päällä vaaraa kenellekään, joten pelastajat eristivät alueen nauhalla ja poistuivat.

Vakuutusyhtiöltä Pöyry sai korvauspäätöksen nopeasti perjantaiaamuna. Mänty nostettiin myöhemmin perjantaina pois rakennuksen päältä. Sen jälkeen rakennus suojattiin pressuilla.

Pelastuslaitos kävi varmistamassa alueen.
Pelastuslaitos kävi varmistamassa alueen.

Pöyryn tarkoituksena on järjestää vanhassa koulurakennuksessa erilaista toimintaa. Ensi kesäksi on luvassa intuitiivisia kudontakursseja.

– Aion pitää aikataulusta kiinni.

Pöyryä surettaa puuvanhuksen kohtalo. Hän ehti viettää sen juurella monia mukavia hetkiä.

– Puu oli ihana. Rakastin sitä.

Männyn tulevaa kohtaloa Pöyry ei ole vielä tarkemmin miettinyt. Polttopuiksi se ei kuitenkaan päädy. Paksuja oksia voi hänen mukaansa hyödyntää monella tavalla. Puun alimmat oksat olivat seitsemän metrin korkeudella. Sen halkaisija oli metrin verran.

– Siellä on puuta muutama tonni pötköllään. Jos puun sahauttaa täysileveäksi lankuksi, siitä voi tehdä vaikka mitä.