Tulipalo irrotti Olkiluodon molemmat ydinvoimalaitosyksiköt verkosta — Kouvolassa varauduttiin tunnin alueellisiin sähkökatkoihin

Fingridin Olkiluodon sähköaseman tulipalosta syntyi uhka sähkön riittävyydelle Suomessa. KSS Verkon alueella ei tämän hetken tietojen mukaan ole tarvetta rajoittaa sähkönjakelua millään alueella.

Lauri Vuorenmaa

KSS Verkon alueella ei jouduta rajoittamaan ainakaan tällä tietoa sähkönjakelua Olkiluodon sähköaseman korjaustöiden seurauksena. Arkistokuva.
KSS Verkon alueella ei jouduta rajoittamaan ainakaan tällä tietoa sähkönjakelua Olkiluodon sähköaseman korjaustöiden seurauksena. Arkistokuva.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoitti torstaina aamulla sähkön riittävyyden Suomessa olevan tiukilla torstaina.

Syynä on keskiviikkona sattunut Fingridin Olkiluodon sähköaseman virtamuuntajan tulipalo. Sähköaseman korjaustöiden seurauksena Olkiluodon molemmat ydinvoimalaitosyksiköt 1 ja 2 irtosivat verkosta.

Sähkön saannin kannalta elintärkeiltä toiminnoilta sähköjä ei katkaista. — Kai Kuvaja

— Kotimainen tuotanto ja sähkön tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta. Tilanteen vaatiessa Fingrid varautuu käynnistämään varavoimalaitoksia, kantaverkkoyhtiö tiedotti.

Fingrid kehotti jakeluverkkoyhtiöitä lisäksi varautumaan sähkönkulutuksen leikkaamiseen. Tällä varaudutaan tilanteeseen, jossa Suomessa joudutaan tilanteen johdosta sähköpulaan. Fingridin arvion mukaan sähköpulaan ei kuitenkaan jouduta, jos kantaverkko ja käynnissä olevat tuotantolaitokset eivät vikaannu.

Kouvolan alueella ei vielä tarvetta rajoittaa sähkönjakelua

KSS Verkko Oy:n käyttöpäällikkö Kai Kuvaja kertoo, että kyseessä on erittäin poikkeuksellinen tilanne.

— Nämä ovat tosi harvinaisia tilanteita.

Kuvajan arvion mukaan sähkönjakelun rajoituksiin ei vielä ole tarvetta mennä, mutta se vaara on olemassa jos vielä Olkiluodossa rikkoontuu vielä jokin komponentti.

KSS Verkko seuraa tilannetta ja varautuu tarvittaessa leikkaamaan sähkönkulutusta Fingridin edellyttämällä määrällä ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Mahdolliset sähkönkulutuksen leikkaukset toteutetaan siten, että sähköt ovat poissa alueittain vuoronperään tunnin ajan kerrallaan.

Yhteiskunnan kannalta elintärkeät toiminnot pyritään kuitenkin pitämään sähkönjakelun leikkausten ulkopuolella.

— Käytännössä rajoittaminen tarkoittaisi tunnin sähkönjakelun katkoa alueittain alue kerrallaan. Sähkön saannin kannalta elintärkeiltä toiminnoilta sähköjä ei katkaista, Kuvaja sanoo esimerkiksi terveydenhuoltoon viitaten.

Fingridistä kerrottiin kello 11:n jälkeen korjaustöiden Olkiluodon sähköasemalla edenneen suunnitelmien mukaisesti. Voimalaitoksia syöttävät yhteydet kantaverkkoon pyritään saamaan käyttöön tämän päivän aikana.

Luetuimmat