Influenssan huippu on vasta tulossa Kouvolaan — THL suosittelee yhä rokotuksen ottamista

Kymenlaaksossa tautitilanne on rauhallisempi kuin Etelä-Karjalassa.

Mika Strandén

Samaan aikaan useat eri virukset aiheuttavat influenssan kaltaisia oireita.
Samaan aikaan useat eri virukset aiheuttavat influenssan kaltaisia oireita.

Influenssaepidemia on käynnistynyt koko maassa. Kaikissa sairaanhoitopiireissä on löydetty sekä A- että B-viruksen sairastuttamia potilaita.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo, että Carean alueella on yksittäisiä tapauksia, mutta esimerkiksi teho-osastolla ei maanantaina iltapäivällä ollut yhtään influenssapotilasta.

Sairaaloiden osastoilla oli hoidettavana joitakin yksittäistapauksia. Myöskään ensiapupäivystyksessä ei ole ollut influenssan vuoksi ruuhkia.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä influenssatilanne on selvästi pahempi. Viimeisimmän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kokoaman tilaston mukaan Kymenlaaksossa oli 47 B-influenssaan sairastunutta ja Etelä-Karjalassa 168.

A-virusinfluenssan oli Kymenlaaksossa saanut 36 potilasta ja Etelä-Karjalassa 54.

Parempi kotona kuin tehohoidossa

Influenssarokotukset eivät ole tänä vuonna estäneet taudin saamista yhtä hyvin kuin aiempina vuosina.

Pietikäinen pitää hyvänä saavutuksena sitäkin, että rokote estää taudin vaikeimmat muodot.

— On parempi, että tauti hoituu kotona kuin sairaalan tehohoidossa.

Vaikka sairaaloissa ei vielä ole ruuhkia, ovat käynnit terveyskeskuksissa lisääntyneet. Rokotuksen ottaminen kannattaa edelleen, sanotaan THL:stä.

Kouvolan hygieniakoordinaattori Katja Laine arvioi, että noin puolet Careassa rekisteröidyistä influenssatapauksista on Kouvolasta. A- ja B-influenssavirusten lisäksi liikkeellä on RS-virusta, jonka oireet ovat samanlaiset kuin influenssapotilailla. Sitä vastaan ei ole rokotetta.

Liikkeellä useita eri viruksia

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RS-virus aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jossa on nuhaa, kurkkukipua ja mahdollisesti lämpöilyä.

Pienille lapsille ja vanhuksille se tekee vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin. Keuhkokuume ja bronkioliitti voivat johtaa hengitysvaikeuksiin.

RS-viruksen aiheuttama tauti voi johtaa jälkitauteihin, esimerkiksi välikorvantulehdukseen.

Myös adeno-, rino- ja koronaviruksia on liikkeellä.

Influenssat ja RS-viruksen aiheuttamat taudit sekoittuvat helposti tavalliseen kausiflunssaan. Läheskään kaikki sairastuneet eivät hakeudu lääkärin vastaanotolle eikä heiltä oteta näytettä viruksen määrittämiseksi.

Laineen mukaan Kouvolassa on tänä talvena otettu enemmän influenssarokotuksia kuin edellisenä vuonna.

Vaikka iäkkäät ihmiset saavat rokotteesta heikomman suojan kuin nuoremmat, estää rokotus todennäköisesti taudin pitkittymisen ja jälkitaudit. Oireetkin voivat olla lievemmät.

Vanhusten hoivakodeissa on Kouvolassa ollut pari pienempää epidemiaa.

— Nopealla reagoinnilla on saatu epidemiat laantumaan, Laine sanoo.

Hän kuitenkin arvioi, että influenssan huippukausi ei vielä ole alkanut.

Uusimmat uutiset