Dorna Sportin pääjohtaja luottaa täysillä radan toteutumiseen — Kymi Ringille sopimus viidestä osakilpailusta

Katja Juurikko

Ministeri Sampo Terho (uv.) ja Dorna Sportsin pääjohtaja Carmelo Ezpeleta keskustelivat Kymi Ringistä keskiviikkona. Ezpeletan mukaan valtion tuen osoitus on hankkeelle tärkeä asia.

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan MotoGP:n ajaminen Iitin Tillolassa näyttää entistä todennäköisemmältä. Sarjaa pyörittävä Dorna Sports ilmoitti keskiviikkona, että Kymi Ringissä ajettavasta Suomen GP:stä on tehty viisivuotinen sopimus. Iitissä kisataan vuosina 2019—2023, jos keskeneräinen rata saadaan valmiiksi.

— Suomi on hieno ja perinteinen moottoriurheilumaa. Imatran MM-osakilpailusta on niin monta vuotta, että olemme hyvin ylpeitä saadessamme julkistaa Suomen paluun MM-kalenteriin, Dorna Sportin pääjohtaja Carmelo Ezpeleta sanoo.

Helsingin Musiikkitalossa pidetyn tiedotustilaisuuden avasi eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (uv.). Hänen mukaansa kyseessä on valtavan suuri asia suomalaiselle urheilulle, Suomelle ja Suomen moottoriurheiluperinteelle.

— Tällaisia tilaisuuksia ei usein avaudu. Tämä on aivan loistava juttu meidän turismillemme ja paikalliselle taloudelle tapahtumapaikan lähellä, Terho sanoo.

Yksityistä rahoitusta ei vieläkään raotettu

Kymi Ringin johto ei avannut hankkeen yksityistä rahoitusta keskiviikon tilaisuudessa. MotoGP-kilpailujen ajaminen on yhä kaikkein eniten kiinni siitä, löytyykö yksityisiä rahoittajia radan rakentamisen mahdollistamiseksi. Ratahanke on saamassa valtiolta, Kouvolan kaupungilta ja Hämeen ELY-keskukselta kaikkiaan 6 miljoonaa euroa, mutta summat ovat ehdollisia muun rahoituksen toteutumiselle.

Dorna Sportsin Ezpeleta ei kertonut, onko hänelle avattu rahoitusta tarkemmin. Ezpeleta sanoi kuitenkin luottavansa täysin siihen, että rahoitus järjestyy. Hänen mukaansa viisivuotinen sopimus tarkoittaa sitä, että Dorna Sports on sitoutunut hankkeeseen vahvasti. Ezpeletan mukaan Suomen GP:n suhteen ollaan kärsivällisiä.

— Kävin tiistaina katsomassa, miten rakennustyöt ovat edenneet. Olin tyytyväinen siihen, mitä näin. Vuosi 2018 olisi tullut liian aikaisin, mutta vuoteen 2019 on hyvin aikaa. Jos käy niin, että vastaan tulee yllättäviä viivästyksiä, siirrämme kilpailua vuodella.

Suomen GP:stä tulossa teknistä taitoa vaativa

MotoGP:tä halutaan laajentaa tuleviksi kausiksi sekä perinteisiin moottoriurheilumaihin että uusille markkina-alueille. Ezpeletan mukaan Suomi vahvistaa sarjaa, koska täällä on vahva moottoriurheilukulttuuri ja valmiiksi paljon otollista yleisöä. Samaan aikaan Dorna Sports suunnittelee osakilpailujen järjestämistä Thaimaassa ja Indonesiassa. Myös Meksiko ja Kazakstan ovat mahdollisia osakilpailupaikkoja lähivuosina.

— Suomen GP:stä on tulossa erittäin nopea ja kuljettajien näkökulmasta teknistä taitoa vaativa. Siitä tulee yksi maailman uudenaikaisimmista radoista, jossa myös turvallisuusasiat on otettu hyvin huomioon, Ezpeleta sanoo.

Vuodessa tapahtunut paljon

Heinäkuussa 2016 sovittiin alustavasti Suomen MotoGP-kilpailusta.

Syyskuussa 2016 Kouvola päätti myöntää Kymi Ringille 2 miljoonan euron ehdollisen pääomalainan.

Kesäkuussa 2017 eduskunta myönsi Kymi Ringille 3,5 miljoonaa euroa. Alueen ympäristöluvasta tehty valitus hylättiin.

Elokuussa 2017 Suomen MotoGP-kilpailuista tehtiin sopimus vuosille 2019—2023.

Koko Kymi Ringin alue on tarkoitus rakentaa vuoteen 2025 mennessä.

Aapo Mentula

Aapo Mentula

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.