Alaikäiset pojat kiipesivät puhelinmastoon Kouvolan Palomäellä – "Suuri putoamis- ja säteilyriski", päivystävä palomestari varoittaa

Kaksi noin 15-vuotiasta poikaa kiipesi lauantaina Palomäen hyppyrimäkien läheisyydessä sijaitsevaan puhelinmastoon. Pojat selvisivät poliisin nuhteilla.

Riitta Ketola

Palolaitos varoittaa, että radiomastot ovat kiellettyjä leikkipaikkoja niiden aiheuttaman putoamisvaaran ja radioaaltojen takia. Kuvituskuva.
Palolaitos varoittaa, että radiomastot ovat kiellettyjä leikkipaikkoja niiden aiheuttaman putoamisvaaran ja radioaaltojen takia. Kuvituskuva.

Kymenlaakson pelastuslaitos sai hälytyksen lauantaina kello 15:12. Kaksi poikaa on kiivennyt korkealle puhelinmastoon Kouvolan Palomäessä. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle pojat olivat jo noin 20 metrin korkeudessa.

– Lähdimme paikan päälle turvaamaan tilannetta. Pojilla oli suuri putoamisriski, päivystävä palomestari Saku Tauriainen sanoo.

Pojat tulivat nopeasti alas. He jäivät poliisin puheille pelastuslaitoksen ja ensihoidon poistuessa paikalta.

Puhuttelun jälkeen pojat päästettiin menemään.

Suuri säteilyvaara

Päivystävä palomestari Saku Tauriainen muistuttaa, että putoamisvaaran ohella puhelinmastot antenneineen ovat suuri turvallisuusriski säteilyn takia.

– Tukiasemien antennit lähettävät radioaaltoja, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle palovammoja tai sisäisiä vaurioita, joita ei näe ulospäin.

Onneksi ei käynyt pahemmin, sillä mastojen antenneissa on myös säteilyvaara. — Saku Tauriainen

Tauriainen vertaa tukiasemien säteilyä mikroaaltouuniin.

– Antennit aiheuttavat tiheää värähtelyä. Vaara kasvaa jokaisella, joka liikkuu alle kahden metrin päässä tukiasemamastojen antenneista.

Antenneja on eritehoisia ja niiden lähetystehot vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.

Tiedossa voi olla kallis lasku

– Vain mastossa huoltotyötä tekevillä on oikeus mennä mastoihin. Heidänkin työskentelynsä aikana antennit ovat kytkettynä pois päältä. Tämän takia muiden on pysyttävä poissa mastoista.

Jos pelastuslaitos joutuu pelastamaan henkilöitä mastosta, joudutaan koko maston toiminta sammuttamaan.

– Se aiheuttaa laajan toimintahäiriön kyseisen maston toiminta-alueelle.

Kallis lasku voi kohdentua luvattomasti mastoon kiivenneen kontolle turhasta pelastuslaitoksen hälyttämisestä paikalle ja maston toiminnan keskeytyksestä aiheutuvista seurannaiskustannuksista.