Kouvolan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajista on tulossa halutessaan osa-aikaisia — Kuukausipalkka on maksimissaan 3400 euroa

Harri Helminen aikoo siirtyä heti osa-aikaiseksi hallituksen puheenjohtajaksi. Hän sanoo, että luottamushenkilön tehtävä ei ole pelkkää kokouksissa istumista.

Juha Rika

Kouvolan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajista on tulossa halutessaan osa-aikaisia — Kuukausipalkka on maksimissaan 3400 euroa

Kouvolan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat voivat jatkossa hoitaa tehtäväänsä osa-aikaisesti. Puheenjohtajien palkkioksi esitetään enintään 3 400 euroa kuukaudessa.

Kaupungin hallintosäännön päivitysluonnoksessa todetaan, että 3 400 euron kuukausipalkalla puheenjohtajien työaika on 50 prosenttia täydestä säännöllisestä toimistotyöajasta.

Osa-aikaisuus voidaan järjestää myös muulla tavoin. Palkkio määräytyy osa-aikaisuuden mukaisesti laskennallisena osuutena 6 800 euron suuruisesta kuukausipalkkiosta. Toisin sanoen jos puheenjohtajan työaika on esimerkiksi 20 prosenttia täydestä työajasta, palkkio on 1 360 euroa.

Puheenjohtajuuksien osa-aikaisuus on yksi osa kaupungin uudesta hallintosääntöluonnoksesta. Asia oli kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina. Kaupunginjohtajan esityksestä hallintosääntö jätettiin pöydälle tutustumista varten.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) aikoo siirtyä osa-aikaiseksi puheenjohtajaksi hetimiten.

— Olen oman päätökseni tehnyt, ja aion hoitaa puheenjohtajuutta 50 prosentin säännöllä. Luottamustehtävissä tulee paikoin täysiä työviikkoja, jos näitä tehtäviä aikoo hoitaa kunnolla.

Helminen aikoo neuvotella uudesta kuviosta oman työnantajansa kanssa. Hän työskentelee työsuojeluasioiden projektityöntekijänä Stora Enson Anjalankosken tehtailla.

Jos uusi hallintosääntö tulee voimaan ensi vuonna, Helminen (sd.) saa näin päätettäessä 3 400 euron kuukausipalkkion.

Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) saa samanlaisen päätöksen tehdessään maksimissaan 3 400 euron kuukausipalkkion.

Puolipäiväisyys tai tehtävän hoitaminen muulla tavalla osa-aikaisesti tarkoittaa samalla sitä, ettei puheenjohtajilla ole oikeutta vuosipalkkioon. Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 6 000 euroa ja valtuuston puheenjohtajan palkkio 5 500 euroa.

Osa-aikaisilla puheenjohtajilla ei ole myöskään oikeutta erillispalkkioihin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävästä kaavailtiin puoliaikaista palkkatyötä jo keväällä 2015.

Luottamushenkilöjärjestelmän uudistamista valmisteleva työryhmä ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen luottamushenkilöiden roolista ja palkkioista. Asia päätettiin siirtää vaalien jälkeiseen aikaan.

Juha Rika

Keskeneräisen asian vuotaminen julkisuuteen harmitti tuolloin muun muassa työryhmän varapuheenjohtajaa Kimmo Jokirantaa (kesk.). Hän sanoi, että vuoto oli Kouvolan kehittämiselle ikävä tapaus.

— Tietovuoto turmeli työryhmän toimintaedellytykset. Nyt uusi hallintosääntöluonnos on muotoiltu valtuustoryhmien välisten keskustelujen tuloksena. Olisin erittäin yllättynyt, jos tämä esitys ei menisi läpi. Pieniä viilauksia luonnokseen voi toki tulla, Jokiranta totesi maanantaiaamuna.

Ryhmäpuheenjohtaja Tapio Karvonen (kok.) näkee, että asia ei ole läheskään taputeltu.

— Ryhmien väliset keskustelut on edelleen käytävä, ja ryhmien sisäinen keskustelu on kokonaan käymättä. Avoimia asioita on muun muassa maakuntahallinnon tuleminen muutaman vuoden kuluttua. Millainen tarve silloin on osa-aikaisille puheenjohtajille? hän kysyy.

Karvosen mielestä hallintosääntöluonnoksen osa-aikaisuuden määrittelyssä on tulkitsemista.

— Luonnoksessa todetaan, että puheenjohtaja voi hoitaa tehtäväänsä osa-aikaisesti. Täytyy selvittää, mitä tämä muotoilu tarkoittaa.

Samaa asiaa korostaa hallituksen jäsen Jukka Nyberg (sd.).

— En sanoisi luonnosta vielä valmiiksi. Kyseessä olisi valtavan iso muutos, jossa puheenjohtajien rooli muutetaan täydellisesti.

Hallintosääntöluonnokseen sisältyvät myös korotukset luottamushenkilöiden kokous- ja vuosipalkkioihin.

Vuosipalkkioihin on tulossa korotuksia kaupunginhallituksen jäsenille ja lautakuntien puheenjohtajille, joiden palkkio nousisi yli 56 prosenttia nykyisestä 1 600 eurosta 2 500 euroon.

Kokouspalkkioita aiotaan korottaa 20 eurolla. Valtuuston ja sen valiokuntien sekä kaupunginhallituksen ja sen jaostojen kokouspalkkio olisi jatkossa 140 euroa nykyisen 120 euron sijasta. Lautakuntien kokouspalkkioksi on tulossa nykyisen 80 euron tilalle 100 euroa.

Kello 8.30: Oikaistu väärä tieto vuosipalkkion maksamisesta. Jos Helminen aloittaa osa-aikaisena puheenjohtajana, hänellä ei ole oikeutta erilliseen 6 000 euron vuosipalkkioon eikä myöskään erillispalkkioihin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet