Kouvola ei saa tuomioistuinvirastoa — virasto sijoitetaan Vantaalle

Seitsemän kaupunkia tavoitteli tuomioistuinvirastoa.

Jussi Lopperi

Kouvolan kaupunki esitti tuomioistuinviraston henkilöstön käyttöön
 toimitiloja esimerkiksi Hovioikeudentalosta. Arkistokuva.
Kouvolan kaupunki esitti tuomioistuinviraston henkilöstön käyttöön toimitiloja esimerkiksi Hovioikeudentalosta. Arkistokuva.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on päättänyt tuomioistuinviraston sijoittamisesta Vantaalle. Viraston on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2020 alusta.

Asiantuntijaryhmä selvitti virastolle sopivinta sijaintipaikkaa jo vuonna 2017, mutta Häkkänen käynnisti uuden selvityksen sijaintipaikasta kuluvana vuonna. Selvityksessä parhaimmaksi sijaintipaikaksi nousi Vantaa.

Oikeusministeriö esitti kesällä, että virasto sijoitetaan pääkaupunkiseudulle, joko Espooseen, Helsinkiin tai Vantaalle. Muut esillä olleet vaihtoehdot olivat Kouvola, Joensuu, Rovaniemi ja Vaasa.

— Viraston ja sitä kautta tuomioistuimien toimintakyvyn ja taloudellisen tehokkuuden pitää olla paras mahdollinen. Asiantuntijaselvityksissä Vantaa oli paras sijaintipaikka, Häkkänen kertoo oikeusministeriön tiedotteessa.

Kiinnostuksensa tuomioistuimeen ilmaisivat Vantaa, Espoo, Helsinki, Joensuu, Kouvola, Rovaniemi ja Vaasa.

Kustannustehokkuus painoi vaakakupissa

Sijaintipaikan valinnassa painoi kustannustehokkuus. Viraston tulee olla hyvin saavutettavissa tuomioistuinkaupungeista ja niiden tärkeimmistä sidosryhmistä, kuten ministeriöistä, keskusvirastoista ja eduskunnasta. Vantaan puolesta puhui myös se, että pääkaupunkiseudulla sijaitsee valtaosa tuomioistuimista ja niiden henkilöstöstä.

Tuomioistuinvirasto huolehtisi tuomioistuinten toimintaedellytyksistä ja niiden toiminnan kehittämisestä, suunnittelusta ja tukemisesta. Virasto vastaisi muun muassa tuomioistuinten tulosohjauksesta, kehittämisestä sekä tuomareiden ja muun henkilöstön kouluttamisen järjestämisestä. Nykyisellään nämä tehtävät hoituvat oikeusministeriön oikeushallinto-osastolla.

Viraston perustaminen ei synnytä uusia työpaikkoja, vaan tehtäviä siirretään oikeusministeriöltä itsenäisen keskushallintoviranomaisen hoidettavaksi. Tuomioistuinvirasto työllistäisi noin 45 henkilöä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset