Verlaan tulee lämmitys ehkäisemään rakenteiden rapautumista — mahdollistaa aukiolon muulloinkin kuin kesällä

Jani Sourander

Verlaan tulee lämmitys ehkäisemään rakenteiden rapautumista — mahdollistaa aukiolon muulloinkin kuin kesällä

Jaalassa sijaitsevaan Unescon maailmanperintökohde Verlaan rakennetaan uusi lämpölaitos. Tiilirakennukset ovat olleet ilman lämmitystä vuodesta 1964, jolloin puuhiomon ja pahvitehtaan toiminta päättyi.

— Kivirakennuksissa tulee ongelmia, kun kosteus tiivistyy rakenteisiin ja jäätyy. Siitä seuraa rapautumista. Myös tehtaan koneisiin ja laitteisiin tulee korroosiota, museonjohtaja Ville Majuri kertoo.

Rakenteita on korjattu säännöllisesti vuosien varrella. Uuden lämpölaitoksen tarkoitus on ehkäistä vaurioiden syntymistä ennalta. Rakenteiden läpi kulkeva lämpö kuivattaa rakenteita ja sisäilmaa, jolloin haitalliset lämpötilanvaihtelut tasaantuvat ja kosteuden aiheuttamat haitat vähenevät.

Lämpölaitos tehdään vuonna 1893 rakennetun kuivaamon olemassa olevaan kattilahuoneeseen, joka palautuu näin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Lämpö tuotetaan uusiutuvilla puupelleteillä kattilassa, joka asennetaan tehtaan vanhojen kattilalaitteiden väliin. Majurin mukaan uudistus ei juuri muuta tilojen ulkonäköä.

Hanketta on suunniteltu yhteistyössä Museoviraston kanssa. Majuri toteaa neuvottelujen menneen sujuvasti.

— Tavoitteena on turvata kohteen säilyminen, joten meillä on viraston kanssa yhteinen intressi. Suunnittelussa otettiin alusta alkaen kohteen erityisluonne ja suojeluarvot huomioon.

Hankkeen kustannukset ovat vähän alle miljoona euroa. Tavoitteena on saada rakennustyö valmiiksi ensi vuoden toukokuun alkuun mennessä, jolloin museokausi alkaa. Verla on tähän asti ollut avoinna vain kesäkaudella, mutta lämmitys mahdollistaa matkailutoiminnan laajentamisen ympärivuotiseen suuntaan.

Verlan omistava UPM on tehnyt lämmitysratkaisun teknisessä toteutuksessa yhteistyötä KSS Energian tytäryhtiön KSS Lämmön kanssa.
Verla on toiminut tehdasmuseona vuodesta 1972. Unescon maailmanperintökohteeksi se valittiin 1996. Rakennuksiin on aiemmin asennettu muun muassa palosuojausjärjestelmät, ja Verlankoskeen on rakennettu pitkittäispato suojaamaan koskeen rajautuvaa tehdasta tulva- ja vuotovesiltä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut