Kouvolan täytyy muokata palvelut ja päätöksenteko uusiksi, koska sote-tehtävät siirtyvät kuntayhtymään

Kouvolan kaupunginhallitus äänesti kahdesti Kouvolan uudesta organisaatiosta, joka tulee voimaan vuoden 2019 alussa.

Päivi Virta-Salo

Kouvolan kaupunginhallitus lisäsi kaupunginjohtajan esitykseen henkilöstöjaoston.
Kouvolan kaupunginhallitus lisäsi kaupunginjohtajan esitykseen henkilöstöjaoston.

Kouvolan kaupungin palvelut ja organisaatio muuttuvat ensi vuoden alussa, kun Kymenlaakson sote-kuntayhtymä aloittaa toimintansa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirto kuntayhtymään merkitsee sitä, että lähes puolet kaupungin nykyisistä toiminnoista siirtyy kuntayhtymän vastuulle.

Kaupungin noin 5 620 työntekijästä tai viranhaltijasta reilut 2 150 siirtyy kuntayhtymän palvelukseen. Vakinaisia heistä on noin 1 650.

Kahdeksan lautakuntaa ja kolme jaostoa

Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle uuden ylätason organisaation hyväksymistä. Kaupunginjohtaja Marita Toikan esitykseen tehtiin kaksi kannatettua muutosesitystä, joista kaupunginhallitus äänesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 8—5 Jukka Nybergin (sd.) esityksen henkilöstöjaoston perustamisesta. Jatkossa Kouvolassa on kahdeksan lautakuntaa ja kolme jaostoa.

SDP, keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit äänestivät Nybergin esityksen puolesta. Kokoomus ja vihreät kannattivat kaupunginjohtajan esitystä.

Kimmo Jokirannan (kesk.) esitys valiokuntamallin poistamisesta kaatui ääninen 7—6. Kaupunginjohtajan esitys ”mahdollinen valiokuntamalli luottamushenkilöelimissä tarkastellaan erikseen tämän valtuustokauden viimeisenä vuotena” tuli myös kaupunginhallituksen esitykseksi.

Kokoomus, vihreät, perussuomalaiset ja SDP:n Sanna Tähtinen kannattivat kaupunginjohtajan esitystä. Jokirannan esityksen puolesta äänestivät keskusta, kristillisdemokraatit ja SDP:n ryhmä Tähtistä lukuun ottamatta.

Kouvolaan esitetään neljää toimialaa

Jos kaupunginvaltuusto ensi viikolla hyväksyy ylätason organisaation, kaupunkiin perustetaan neljä toimialaa: konsernipalvelut, kasvatus ja opetus, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä asuminen ja ympäristö.

Nykyään toimialoja ja toimialajohtajia on kolme: apulaiskaupunginjohtaja konsernipalveluissa, hyvinvointipalvelujen johtaja hyvinvointipalveluissa ja tekninen johtaja tekniikka- ja ympäristöpalveluissa.

Uudessa organisaatiossa kaupunginjohtajalla on ylin vastuu strategisesta ohjauksesta, omistaja- ja toiminnanohjauksesta sekä edunvalvonnasta.

Apulaiskaupunginjohtajan vastuulla on toiminnanohjauksen lisäksi omistajaohjaus. Lisäksi hän toimii konsernipalvelujen toimialajohtajana. Konsernipalveluihin keskitetään aiempaa tiiviimmin jäljelle jäävän organisaation tukipalvelut kuten talous-, henkilöstö-, tietohallinto-, hankinta- ja hallintopalvelut. Keskittämisellä tavoitellaan tehokkuuden lisäämistä.

Kehitysjohtaja vastaa elinvoima-asioista ja tekninen johtaja asumisen ja ympäristön toimialasta.

Hyvinvointijohtaja valvoo kuntayhtymässä Kouvolan etua

Nykyinen hyvinvointipalvelujen toimiala lakkautetaan 1. tammikuuta 2019 alkaen. Nykyinen hyvinvointipalvelujen johtajan virka häviää ja kaupunkiin perustetaan hyvinvointijohtajan virka.

Hyvinvointipalvelujen johtajan Arja Kummun mukaan hyvinvointijohtajasta on tarkoitus tulla kasvatuksen ja opetuksen sekä liikunnan ja kulttuurin toimialajohtajien esimies.

— Hyvinvointijohtajan tehtävänä on valvoa kaupungin etua sote-kuntayhtymässä ja aikanaan maakunnassa. Edunvalvonta liittyy niin toimintaan, asiakkuuksiin, henkilöstöön kuin talouteen, Kumpu sanoo.

Kouvolan kaupungin osuus tulevan sote-kuntayhtymän toimintamenoista on vuoden 2017 tilinpäätöksen perusteella noin 312 miljoonaa euroa.

Kummun mukaan tehtäviin on suunniteltu myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamista ja työllisyyden edistämistä.

— Niin hyvinvointijohtajan kuin alemman organisaation tehtävät tarkentuvat myöhemmin syksyllä.

Juttua muokattu 14.8. klo 10.04: Päivitetty kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan tehtäviä.

Luetuimmat