Kapisia eläimiä on lopetettu talojen liepeiltä — Metsästäjät pyytävät citysupikoiria Kouvolassa kaupungin luvalla

Ruoka houkuttelee syksyllä supikoiria pihoille ja ulkorakennusten alle. Osa niistä on sairaita.

Matti tieaho

Maastossa pyynnissä olevaan loukkuun ei saa koskea.
Maastossa pyynnissä olevaan loukkuun ei saa koskea.

Kouvolan kaupunki poistaa mailtaan vierasperäisiä pienpetoja, lähinnä supikoiria ja minkkejä. Kaupunki on tehnyt sopimuksen petojen harventamisesta Jaalan-Kuusankosken riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

— Asuintaajama ei voi olla pienpetojen reservaatti. Lainsäädäntökin velvoittaa kaupunkia niitä karsimaan, maankäyttöpäällikkö Sami Suoknuuti sanoo.

Kahdella supilla oli kapi

Vierasperäisten petojen pyynnistä riistanhoitoyhdistys on sopinut paikallisten metsästäjien kanssa. Vieraspetoryhmään kuuluu puolenkymmentä metsästäjää eri seuroista.

Syksyn tullen pienpedot hiippailevat ruuan perässä metsistä asutusalueille. Osa eläimistä on sairaita. Metsästäjät ovat pyytäneet kouvolalaisista pihapiireistä tämän syksyn aikana kaksi supikoiraa. Ne molemmat sairastivat herkästi leviävää kapia. Toisella supilla todettiin lisäksi trikiini-loisia.

Eläimet tutkittiin elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa.

— Näyttää siltä, että tulossa on kapinen syksy. Kapi tarttuu herkästi myös koiriin ja kissoihin. Supikoirien lisäksi kapia esiintyy ketuilla, Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi sanoo.

Tarkat ohjeet

Vieraspetoryhmä on saanut soittoja suoraan asukkailta ja kaupungin ympäristöpalveluilta. Petoja pyydetään loukuilla, koiran avulla tai jousella. Eläinten lopettamiseen käytettävien ampuma-aseiden käytössä noudatetaan poliisin ohjeistusta.

Maastossa tavattaviin loukkuihin tai muihin pyyntivälineisiin ei saa koskea. Laillisen metsästyksen estämisen tai vaikeuttamisen kieltää metsästyslaki.

Hannu Rautiainen

Supi liikkuu tottuneesti talojen pihoilla. Syksyllä sen päämääränä on etsiä helppoa ruokaa.
Supi liikkuu tottuneesti talojen pihoilla. Syksyllä sen päämääränä on etsiä helppoa ruokaa.

Metsästäjät voivat sijoittaa riistakameroita pyyntialueelle pesäpaikkojen ja eläinten kulkureittien selvittämiseksi.

— Maastossa liikkujille ilmoitetaan kameroista. Ne kuvat, joissa näkyy ulkopuolisia ihmisiä, tuhotaan, Pentinniemi sanoo.

Petojen pyynti tapahtuu Pentinniemen mukaan voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Taajamapyyntiin ryhmällä on lupa tämän vuoden loppuun saakka.

— Ampuma-aseen käytön kanssa on oltava erityisen tarkkoina asutuksen lähellä.

Eläimista tutkitaan taudit

Ammutut eläimet toimitetaan tautitutkimuksiin Eviraan. Saalisilmoitukset ryhmä toimittaa kaupungille.

Vierasperäisten petojen haitallisuus liittyy saalistajien määrän lisääntymiseen. Suomen luonnossa on ennestään kettuja, näätiä ja mäyriä, jotka saalistavat osittain samoja saalislajeja minkin ja supikoiran kanssa. Ne kaikki saalistavat muun muassa maassa pesiviä lintulajeja.

Suomalaiset saalislajit eivät ole sopeutuneet suojautumaan vieraspedoilta. Minkillä ja supikoiralla ei myöskään ole luontaisia vihollisia. Kotimaissaan ne joutuvat taistelemaan petoja, tauteja ja loisia vastaan.

Kapi on eläinten tauti, jota aiheuttaa syyhypunkki. Sitä esiintyy eniten koirilla ja ketuilla.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset