Kokoomuksen, keskustan ja SDP:n jatkokaudelle haluavat EU-edustajat kampanjoivat yhdessä Kouvolassa tiistaina — "Suomen täytyy vaikuttaa EU:ssa niin, että ilmastotavoitteita tiukennetaan"

Jatkokaudelle tähtäävät Elsi Katainen, Miapetra Kumpula-Natri ja Henna Virkkunen kampanjoivat Hansakeskuksessa vahvan unionin puolesta.

Moises Garibay

Eu-mepit Henna Virkkunen (vasemmalla), Elsi Katainen ja Miapetra Kumpula-Natri kampanjoivat vahvemman EU:n puolesta Hansakeskuksessa tiistaina.
Eu-mepit Henna Virkkunen (vasemmalla), Elsi Katainen ja Miapetra Kumpula-Natri kampanjoivat vahvemman EU:n puolesta Hansakeskuksessa tiistaina.

Euroopan unioni yhdistää. Europarlamentaarikot Elsi Katainen (kesk.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Henna Virkkunen (kok.) pitivät Kouvolan Hansakeskuksessa tiistaina yhteisen vaalikampanjatilaisuuden. Vaaliehdokkaiden viesti oli selkeä: entistä vahvempi Eurooppa, joka kantaa vastuunsa muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

— Ilmastonmuutoksen torjunnassa Suomi on jo osoittanut vastuunkantoa, Katainen sanoo.

Hänen mielestään ilmastonmuutosta pitää käsitellä ratkaisukeskeisesti, eikä syyllistävästi. Unionin hiilidioksidipäästöt ovat kymmenen prosenttia koko maailman päästöistä, mutta Virkkusen mukaan EU:n on otettava ilmastonmuutoksen torjunnassa johtajuus haltuun.

— Suomen täytyy vaikuttaa EU:ssa niin, että ilmastotavoitteita tiukennetaan. Pitää nähdä, että se tuo myös Suomen teollisuudelle kilpailuetua.

Kumpula-Natrin mielestä unioni voi vaikuttaa terveellisesti muun muassa autoteollisuuteen. EU:n tavoite on tiukka.

— Vuonna 2030 kolmannes uusista autoista on lähes nollapäästöisiä.

Virkkusen tärkein vaaliteema on koulutus. Työelämä muuttuu nopeasti, joten tutkimukseen ja koulutukseen pitää saada Euroopassa lisää voimaa.

— On tärkeää, että ihmisten on mahdollista päivittää jatkuvasti osaamistaan.

Virkkusen mukaan myös ilmastonmuutoksen torjunta ja maltilliset voimat Euroopan parlamentissa takaavat tulevaisuudessa turvallisen Euroopan tilanteessa, jossa suurvaltojen voimapolitiikka on muuttunut entistä kovemmaksi.

Katainen peräänkuuluttaa hajottavan politiikan sijaan rakentavaa keskustelua ja yhteistyötä. Tärkeää on turvata myös suomalaisten mahdollisuus tuottaa hyvää ruokaa ja enemmänkin. Alkutuotannon lisäksi suomalaisten tulisi osallistua entistä enemmän tuotteiden jalostukseen ja vientiin.

Kumpula-Natrille ei riitä, että Eurooppaan saadaan toimivat sisämarkkinat. Unionin pitää haastaa myös muun maailman markkinat ja toimia vastavoimana globaaleille markkinoille. Hänen mielestään yhtenäinen unioni voi luoda pelisääntöjä digitaalitalouteen, jossa isot globaalit toimijat pääsevät verotuksellisestikin liian helpolla.

Kumpula-Natri kummastelee EU-skeptikkoja, jotka haluavat heikentää unionia yhä epävarmemmaksi käyvässä maailmassa. Esimerkkinä sisämarkkinoiden eduista hän mainitsee perunan.

— Se perunakauppa Venäjälle, jonka menetimme kauppasaarron myötä, menee nyt täysimääräisesti EU:n sisämarkkinoille.

Virkkunen myöntää, että Ison-Britannian Brexit-liike tuntuu tällä hetkellä EU:ssa.

— Se rupeaa haittaamaan päätöksentekoa koko Euroopan alueella, kun ei tiedetä, eroaako Iso-Britannia kahden kuukauden vai kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

Suomi ottaa kesällä vastaan EU:n puheenjohtajuuden, ja syksyllä pitäisi aloittaa seuraavan seitsenvuotiskauden rahoituskehyksen tekeminen.

— Ison-Britannian avoin tilanne ei tule helpottamaan tilannetta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut