Suomen hävittäjähankinta tuo työpaikkoja myös kotimaahan — Eurofighter Typhoonin edustaja vieraili Utissa esittelemässä konetta

Hornetit tulevat elinkaarensa päähän viimeistään vuonna 2030. Niiden seuraaksi on ehdolla viisi konetta.

Jussi Lopperi

BAE Systemsin Suomen toimitusjohtaja Paul Hitchcock on kiertänyt maata esittelemässä Eurofighter Typhoonia. Päätös hävittäjähankinnasta tehdään vuonna 2021.
BAE Systemsin Suomen toimitusjohtaja Paul Hitchcock on kiertänyt maata esittelemässä Eurofighter Typhoonia. Päätös hävittäjähankinnasta tehdään vuonna 2021.

Suomen valmisteilla oleva hävittäjähankinta tulee työllistämään myös paikallisia yrityksiä. Hävittäjien valmistajille jätettyyn tarjouspyyntöön kuuluu velvoite, jonka mukaan tarjouskilpailun voittajan on tehtävä suomalaisten toimijoiden kanssa yhteistyötä vähintään 30 prosentilla hankintahinnasta.

Yksi kilpailuun osallistuvista hävittäjistä on monikansallinen Eurofighter Typhoon. Brittiläisen BAE Systemsin Suomen toimitusjohtaja Paul Hitchcock sanoo, että valinnan kohdistuessa Eurofighteriin teollista yhteistyötä olisi luvassa enemmän kuin minimivaatimus edellyttää.

— Yhteistyöhön sisältyy rakentamista, huoltoa, ylläpitoa ja kehitystyötä. Emme aio luoda tilapäisiä työpaikkoja, vaan pysyvää yhteistyötä niiksi 40—50 vuodeksi, joina koneet olisivat käytössä.

Hitchcock ei vielä osaa arvioida, paljonko työpaikkoja hävittäjäkauppa Suomeen toisi. Keskusteluja yhteistyöstä on hänen mukaansa käyty jo noin sadan suomalaisen tahon kanssa. Hitchcock ei tässä vaiheessa kerro tarkempia yksityiskohtia, mutta hän mainitsee, että myös kaakkoissuomalaisia yrityksiä on mukana.

BAE Systems on jo ennestään tehnyt vuosikymmeniä yhteistyötä Patrian kanssa Hawk-harjoitushävittäjien kehitystyössä, valmistuksessa ja ylläpidossa, mutta uudet hävittäjät avaisivat yhteistyömahdollisuuksia myös pienille ja keskisuurille yrityksille.

Hitchcock vieraili keskiviikkona Utin kerholla kertomassa Eurofighterista noin 40 kuulijalle. Tilaisuuden järjesti Ilmailumuseoyhdistys. Vastaavia tilaisuuksia on ollut jo useita eri puolilla maata.

Eurofighter Typhoonia valmistaa yhtymä, jonka suurimmat toimijat ovat BAE Systems, ranskalainen Airbus ja italialainen Leonardo. Kone on käytössä Ison-Britannian, Saksan, Italian, Espanjan, Itävallan, Omanin ja Saudi-Arabian ilmavoimissa.

Muut kilpailuun osallistuvat hävittäjät ovat yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Saab Gripen. Hankkeen tarkoituksena on korvata Hornetit, joista luovutaan vuoteen 2030 mennessä. Ne otettiin käyttöön vuosina 1995—2000, jolloin niiden elinkaareksi arvioitiin 30 vuotta.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti lokakuun lopussa tarkennetun tarjouspyynnön kullekin tarjoajalle. Siihen on pyydetty vastauksia ensi tammikuun loppuun mennessä. Tammikuussa Suomessa järjestetään myös tarjokashävittäjien koelentoja.

Lopullinen päätös uusista hävittäjistä tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä. Suomi on asettanut hankintojen hintakatoksi 10 miljardia euroa. Tämä sisältää koneiden lisäksi muun muassa aseistuksen ja kaluston huollon.