Kuusankosken Martat täytti 90 vuotta – historiikki julkaistaan maanantaina

Kuusankosken Marttayhdistys ry perustettiin vuonna 1930 jo tuolloin toimineen Valkealan martat ry:n aloitteesta. Tunnollisesta toiminnasta on nyt kirjoitettu 90-vuotishistoriikki. Teoksen on kirjoittanut rehtori Reijo Pajuoja.

– Haluan kiittää lämpimästi Kymin 100-vuotissäätiötä, joka on merkittävästi tukenut historiikin ja vuosijuhlamme kustannuksia, puheenjohtaja Anna-Liisa Takala sanoo.

Omakustanteinen kirjanen on 110-sivuinen. Se on tarkoitettu lähinnä sisäiseen käyttöön ja jaetaan nykyisille ja entisille jäsenille. Varsinaista julkista myyntiä sille ei ole.

– On meillä kirjoja julkaisutilaisuudessa. Toki sitä voi kysäistä siellä, ja parinkympin kannatusmaksulla yhdistykselle sen voi saada, Takala sanoo.

Kirja on lainattavissa Kymenlaakson kirjastoista.

Julkistaminen maanantaina

Historiikki julkistetaan Kuusankosken kirjastossa ensi maanantaina 27. heinäkuuta kello 13. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

– Kirjailija Pajuoja ja minä esittelemme teoksen ja kerromme yhdistyksen toiminnan vaiheista. Tilaisuuteen ovat tervetulleita muutkin kuin marttayhdistysten jäsenet, Takala sanoo.

Valtakunnallinen Marttaliitto täyttää tänä vuonna 121 vuotta. Kouvolan vanhimmat marttayhdistykset on perustettu samana vuonna.

Marttatoiminta syntyi kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansainvalistustyön aikakautena. Naisyhdistyksenä aloittaneen toiminnan perustaja oli professori Lucina Hagman. Hän oli ensimmäisiä naispuolisia kansanedustajiamme vuonna 1907.

Luetuimmat