Suomalainen media otti Jari Lindströmin muistelmat avosylin vastaan – "Rehellistä tilitystä" ja "yksi rehellisimmistä poliitikkokirjoista vuosikausiin"

Jari Lindströmin muistelmateoksessa riitti medialle uutisoitavaa keskiviikkona. Itse kirjan arvioimisen sijaan moni media keskittyi kirjan paljastuksien siteeraamiseen.

Lukas Pearsall

Jari Lindströmin muistelmateos Syvään päähän sai laajalti huomiota.
Jari Lindströmin muistelmateos Syvään päähän sai laajalti huomiota.

Kouvolalaisen entisen työministerin Jari Lindströmin (sin.) muistelmateos Syvään päähän (WSOY) sai näkyvän vastaanoton suomalaisessa mediassa. Kouvolan Sanomien julkaiseman Lindströmin haastattelun ja uutisen teoksen julkaisemisesta voi lukea täältä.

Valtaosa mediasta keskittyi siteeraaman teoksen herkullisimpia kohtia Lindströmin ministeriuran ajalta, perussuomalaisen puolueen hajoamisesta ja Lindströmin lapsuudesta. Esimerkiksi Iltalehti ja Ilta-Sanomat tekivät verkkosivuilleen ainakin kolme uutista kumpikin kirjan pohjalta.

Lisäksi muun muassa Kotiliesi oli tehnyt erillisen henkilöhaastattelun Lindströmistä.

Perinteisiä kirja-arvioitakin verkkojulkaisuista löytyi

Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimituksen tuottaja Aapo Mentula nostaa kritiikissään esille selkeän ja rehellisen tuntuisen tekstin. Muista poliitikoista hän olisi toivonut enemmän sisältöä.

– Lindström ei ole käyttänyt haamukirjoittajaa, mikä on onnistunut ratkaisu. Hän kirjoittaa samalla tavalla kuin puhuu – painokkaasti, värikkäästi ja melko taitavasti. Joskus ilmaisu on liiankin napakkaa. Politiikan prosessit kuvataan laveasti, mutta kiinnostavat henkilösuhteet muihin poliitikkoihin kuitataan turhan pikaisesti. 

Ilta-Sanomien mukaan kyseessä on yksi rehellisimmistä poliitikkokirjoista vuosikausiin.

– Lindström ei järin kehu itseään, eikä hän myöskään piikittele tai ilkeile vihamiehilleen, arviossa todetaan.

Suomen Kuvalehti nostaa esiin, kuinka mielenkiintoista luettavaa on Lindströmin tarina elämästään ennen eduskuntaa ja valtakunnan julkisuutta.

– Se on sosiologinen kuvaus, jossa hän häpeilemättömästi kertoo nuoruutensa vaiheista.

Helsingin Sanomiin kirjan arvioinut toimittaja Unto Hämäläinen kirjoitti:

– Lindström kertoo intiimisti tiiviin tehdasyhdyskunnan yhteiselämästä ja tarkasti tehdastyön yksityiskohdista. Innostuin tekstistä. Lindström tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän on aito proletaari, kolmannen polven tehdastyöläinen, SAK:n ja Paperiliiton koulima ammattiyhdistysaktiivi. 

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ylisti teosta.

– Lindströmin muistelmat ovat rehellistä tilitystä, jossa ei perkeitäkään säästellä. Ex-ministerillä on sana hallussa ja kirjallisia lahjoja, joita hän on jalostanut yleisönosastoihin ja blogiinsa kynäillen. Harva poliitikko myöntää huonot puolensa yhtä auliisti kuin Lindström, joka tunnustaa olevansa arvaamaton mielensämuuttaja ja pienestä suuttuva mököttäjä.

Uuden Suomen mukaan teoksessa on hyvää vilpittömyys.

– Omaa kehua on vähemmän kuin poliitikkojen muistelmissa yleensä. Muistelmateos ei missään tapauksessa kuulu Lindströmin uran epäonnistumisiin.

Vain pientä huomautettavaa

Kouvolan Sanomien lisäksi vain Uuden Suomen ja Ylen jutuista löytyi jotakin huomautettavaa kirjasta.

Uusi Suomi huomauttaa arviossaan ajatusvirheestä, jonka mukaan työttömyysprosenttia olisi haluttu nostaa 75:een.

Yle huomauttaa, että Lindström kertoo yllättävän vähän puolueen silloisesta puheenjohtajasta Timo Soinista.

– Perussuomalaisten pitkäaikaisesta puheenjohtajasta Timo Soinista on kerrottu kirjassa silmiinpistävän vähän. Siis miehestä, joka poimi omin käsin paperiduunarin politiikkaan ja lopulta ministeriksi.

Soinilta kehuja

Timo Soini puolestaan kehuu Lindströmiä ja tämän teosta Plokissaan.

– Jarin kirja kannattaa lukea. Perussuomalaisten hajoaminen on siinä kerrottu niin kuin se tapahtui, eikä kuten fiktiivisessä agenttitarinassa, josta on pokattu palkintoja.