Halla-aho harmittelee julkisuudessa riitelyä — ”Paikallisyhdistysten johto nauttii puolueen johdon luottamusta”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että maahanmuuton ongelmat ovat yhä Suomen uhkana. Hän varoittaa vääränlaisesta mukavuudentunteesta.

Lumikki Haaja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vieraili Voikkaan Virtakivessä lauantaina.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vieraili Voikkaan Virtakivessä lauantaina.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että maahanmuutto-ongelma ei ole kadonnut Suomesta mihinkään.

— Meillä on ihan selvästi sekä medialla että vanhoilla puolueilla tavoitteena painaa tämä asia alas. Suomessa on se riski, että kun tilanne näyttäisi rauhoittuneen, luovutaan niistä toimenpiteistä, jotka on saatu aikaiseksi.

Halla-ahon mielestä vääränlainen mukavuudentunne on vaarallisinta.

— Silloin ei toteuteta sellaisia toimenpiteitä, joilla pystytään estämään tilanteen toistuminen.

Suomeen saapui vuonna 2015 ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yhteensä yli 32 000. Jussi Halla-aho on profiloitunut koko poliittisen uransa ajan erittäin maahanmuuttokriittisenä.

Hajaantuminen kiristää yhä välejä

Puheenjohtaja vieraili lauantaina Kouvolassa, jossa perussuomalaiset ovat riidelleet sekä keskenään että sinisten kanssa.

Vuoden 2012 kuntavaalien viidestä eniten ääniä saaneesta perussuomalaisesta peräti neljä on eronnut puolueesta: Jari Lindström, Pekka Korpivaara, Anssi Tähtinen ja Jouni Suninen.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksestä eronnut rivijäsen Mika Lehtinen totesi toukokuussa Kouvolan Sanomissa, että puolueen nykyinen paikallisjohto on aika lähellä sinisiä.

— Viime kesän puolueen hajaantuminen on johtanut siihen, että hajaannusta on alettu käyttää paljon vanhemmissa riidoissa. Joissakin paikallisyhdistyksissä on alettu viljellä syytöksiä muun muassa sinisyydestä, Halla-aho tulkitsee.

Halla-aho muistuttaa, että paikallisyhdistykset valitsevat johtonsa demokraattisesti.

— Tästä syystä paikallisyhdistysten johto nauttii puolueen johdon luottamusta. Aivan samoin edellytämme sitä, että puoluejohto nauttii paikallisyhdistysten luottamusta.

Nopeasti kasvamisella on hintansa

Halla-aho harmittelee sitä, että varsin usein perussuomalaisten kalistelevat peitsiään julkisuudessa.

— On totta, että perussuomalaiset näyttäytyy ulospäin hyvin riitaisena puolueena. Perussuomalaiset on kansanliiketyyppinen puolue, joka on kasvanut hyvin nopeasti. Meillä ei ole samanlaista kokemusta politiikan teosta kuin perinteisimmillä puolueilla.

Halla-aho jatkaa, että puoluetoimistolla pyritään tarjoamaan sovitteluapua paikallisyhdistyksille, jotta täysin turhanaikaiset riidat saataisiin loppumaan.

— Ulkopuolinen apu ei vain välttämättä aina auta, jos yhdistyksissä on ihmisiä, jotka haluavat riidellä.

Motivaatio on korkealla

Halla-aholla on pian takanaan ensimmäinen vuosi perussuomalaisten puheenjohtajana. Viime kesäkuun puoluekokouksen repivä jälkinäytös puolueen hajaantumisineen näkyy yhä.

— Tyytyväisyydellä olen pannut merkille, että puolueessa on ollut ihan hyvä henki viime kesän jälkeen, sekä paikallistasolla, puoluetoimistossa että eduskuntaryhmässä. Motivaatio tehdä politiikkaa on ollut korkealla.

Halla-aho sanoo, että puolueen kannatus on hajaantumisesta huolimatta edelleen suurin piirtein sillä tasolla, mihin se putosi huippulukemista hallitusvastuun jäljiltä.

— Ymmärrän toki, että moni ihminen oli pettynyt siihen, miten vähän perussuomalaiset saivat edistettyä äänestäjilleen tärkeitä asioita hallituksessa.